Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
26. 11. 2022 Historie a zajímavosti
Už více než před půl stoletím se odborníci zabývali správnou výživou. Možná nám tehdejší doporučení někdy vyvolají úsměv na tváři, ale nesmíme zapomínat na to, že měli mnohem méně informací než my. Pojďme nahlédnout pod pokličku tehdejší kuchyně!
Strava má být pestrá
Je pravda, že už tehdy se v rubrikách pro ženy a v kuchařkách psalo o tom, že strava má být pestrá. Jenže teorie pokulhávala za prací z jednoduchého důvodu – ne vždy bylo na pultech všechno, co ženy chtěly nakoupit. Zato do obchodů se postupně dostávaly polotovary nebo masové bujóny a polévky v prášku plné éček. Místo masa se často konzumovaly různé druhy levných uzenin.
Z dobového tisku (Rudé právo, 1. března 1968):
„Pokud jde o zásobování trhu levnými masnými výrobky, ….podílejí se na celkové výrobě masných výrobky jen z 11 %, ale mají i tak značný význam pro zásobování , zejména některých skupin obyvatelstva. Vláda proto nyní uložila ministru zemědělství a výživy, aby učinil opatření ke zvýšení výroby těchto druhů výroků nejméně o 20 %, to je asi o 5000 tun.“
Mohlo by vás zajímat
Vyváženost a rozmatinost
Tehdy populární Kuchařka naší vesnice, jejíž už 4. přepracované vydání se objevilo v knihkupectvích v roce 1965, se kromě receptů zaměřila i na hygienu v domácnosti a na obecné informace o zdravé výživě. A co autoři doporučovali?
Především rozmanitost a vyváženost. Tedy doplňování masa zeleninou, pravidelné zařazování luštěnin či nahrazování kynutých knedlíků bramborovými. „Na stole správně živené rodiny má být denně zelenina a ovoce,“ můžeme se dočíst.
Vyrážka po kyselém a po margarínu?
Kniha se zabývá i předsudky kolem jídla. Tak například některé rodiny považují polévku na „grunt“, a to i v případě, že je přesolená a doplněná uzeninami. Rozšířenými pověrami byly i domněnky, že „po cukru sílí dětem kosti“ nebo že „pivo pomáhá dětem v trávení“.
Také se šířil názor, že „kyselé nebo ostré jídlo způsobí vyrážku“, tu údajně způsobuje i margarín a „rajčata vyvolávají rakovinu“.
K zakořeněným špatným návykům také patřil (a bohužel dodnes patří) rozšířený názor, že děti by za dobré známky nebo dobrý sportovní výkon měly být odměněny nějakou sladkostí – bonbóny, čokoládou nebo dortem.
Rozdíl mezi poptávkou a nabídkou
A co se doporučovalo jíst? Překvapivě už tehdy najdeme recepty třeba na brokolici, čekanku nebo baklažány! I když v obchodech s ovocem a zeleninou asi běžně k dostání nebyly. K dispozici byly ty druhy zeleniny a ovoce, které si lidé sami pěstovali na svých zahrádkách. To byla například kořenová zelenina, z které se dělala doslova kouzla.
Mohlo by vás zajímat
Plněný celer
Takový plněný celer by ale zaujal i dnešní strávníky. K tomu potřebujete:
- 4 menší celery (každý tak cca ¼ kg)
- 200 g jemně sekaného nebo mletého vepřového a telecího masa
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- 1 cibulka
- 50 g tuku
- sůl a pepř
Jak na to? Očištěné a oloupané bulvy celeru vaříme ve slané vodě 15 až 20 minut. Vodu scedíme, vršky celerových bulev seřízneme a vnitřek vydlabeme lžící. Drobně nasekanou cibulku zpěníme na pánvi, přidáme vydlabaná celer, sekané či mletí maso, vejce, strouhanku, osolíme a opepříme, smícháme a plníme směsí celery. Dáme na vymazaný pekáč, přiklopíme seříznutým „víčkem“ celerů a pečeme cca 30 minut v rozpálené troubě. Podle potřeby podléváme vodou z vařeného celeru. Podáváme sypané strouhaným sýrem, jako příloha se hodí vařené brambory.
Zdroje informací: Kniha kuchařka naší vesnice (1965) a Rudé právo ročník 1968
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Opečte si klobásky z Norimberka: Příběh uzeniny, která se dala prostrčit i klíčovou dírkou
Dortík k prvním narozeninám: Co v něm nesmí chybět a jak na pečenou i nepečenou variantu?
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36