Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ozdobte své terasy a lodžie jedlými plody. Poradíme, kde se dobře daří jahodám a co vyžadují rajčata či papriky
Zdroj: Pixabay, Marc Valencia

Je nejvyšší čas naplánovat, co si vysadíte letos na balkony a terasy. Využijte venkovní prostory, které vám váš byt nabízí, k pěstování užitečných rostlin, i ty vám zútulní vaše relaxační místo a ještě si pochutnáte. Možností je spousta. Balkon je skvělým místem pro pěstování, využijte i malý prostor a vytvořte si tak krásnou miniaturní zahrádku. Zde je několik tipů na to, co se dá dobře pěstovat na balkoně.

Než se do pěstování pustíme 

Základem všeho je kvalitní substrát (ideálně určený pro ty které rostliny) a také vhodné nádoby. Při sázení využijete perfektně také zkompostovaný materiál z vaší domácnosti. Vše by mělo být přichystáno tak, aby nehrozilo, že voda smísená se zeminou bude stékat po fasádě.

Hodit se budou nejrůznější květináče, staré nádoby z kuchyně či truhlíky opatřené podmiskami, samozavlažovací truhlíky či stojany na nádoby. Trendem jsou textilní květináče, nejsou drahé, jsou lehké, vyrábí se v různých velikostech a rostlinám se v nich bude dařit. Existují takové, co chrání před promrznutím nebo i prosakováním vody. 

Vždy zkuste do prostoru vyskládat nádoby tak, abyste i na jižní straně vytvořili pro stínomilné rostliny nějaké vhodné místo. Využijte prostor ve výšce, poslouží skvěle stolek, stará židle či bedna. Použít můžete také různé stojany či žebříky na zavěšení či závěsné květináče. A pamatujte, oproti zahrádkářům máte tu výhodu, že vám úrodu neponičí škůdci v podobě krtků či hrabošů. 

Plodová zelenina - číslo jedna na našich balkonech

Rajčata jsou velmi oblíbenou plodinou a pro pěstování na balkonech se skvěle hodí. Pro balkonové pěstování je ideální varianta rajčat keříčkových či dokonce převislých. Nevyžadují oporu, ani zaštipování a i s nádobou se spokojí s menší než rajče tyčkové. Rajčata potřebují hodně slunce a pravidelně přihnojovat. Šlechtitelé i zahradnictví samozřejmě vědí, co se žádá, a k dostání jsou i odrůdy přímo určené pro balkonové pěstování, především takové zakrslejší formy - s těmi rozhodně neuděláte chybu (např. Vilma, Venus,..).  

Zkusit můžete i papriky - také velké milovnice slunce a teplých stanovišť. Na trhu jsou k dostání speciální odrůdy pro pěstování v nádobách, třeba Balkonovka. Ovšem nic nezkazíte ani jinými ranými odrůdami. Velmi ozdobné jsou chilli papričky, které nejen, že udělají velkou parádu, ale nemají ani moc nároků na místo. Máte-li rádi lilky či cukety, tak i ty vám budou dobře prospívat v nádobách, zejména však v případě cuket volíme nádoby větší.   

Ovoněné aranžmá

Bylinky jsou skvělou volbou pro balkón, protože jsou nenáročné na pěstování a lze je použít při vaření. Můžete zkusit petržel, koriandr, bazalku, tymián, rozmarýn, pažitku a další. Většina bylinek také krásně kvete a voní.

Pamatujte, že je třeba brát v potaz požadavky jednotlivých bylinek - rozmarýn a tymián jsou rostliny, které vyžadují slunečné a teplé podmínky, zatímco petržel, koriandr a bazalka jsou vhodné pro stinnější místa a poslouží vám třeba právě nějaké místo pod stoličkou, či stín vytvořený rajčaty. 

Ovoce z balkonu, proč ne

Pokud máte větší balkón či terasu, můžete zkusit pěstovat i ovocné stromky jako např. jabloně, hrušně, broskve nebo třešně. Vždy by se mělo jednat o varianty méně vzrůstné, jako jsou sloupovité či zakrslé formy vyšlechtěné k pěstování v nádobách.

Skvělou volbou je samozřejmě drobné ovoce jako kanadské borůvky či rybíz. Na balkony rozhodně patří jahodníky, a to jak převislé do závěsných květináčů, okrasné i svým květem, tak měsíční, či popínavé. Zde opravdu není o výběr nouze. 

Jarní zelenina v nádobách

Velmi snadné a vděčné je pěstování salátů. Nejsnadnější je to s listovými saláty, které se dají postupně otrhávat. Vyrostou vám rychleji než ty, které musí utvořit hlávky, a sklízíte pár týdnů od výsevu.

Obecně jsou saláty ideální jarní a podzimní zelenina, v teplejších měsících jim vždy hledejte přistíněné místo. Podobně to budete mít s ředkvičkami, troufnout si můžete samozřejmě i na jinou kořenovou zeleninu, potřebujete jen hlubší nádoby, a pak už záleží jen na vaší chuti.

Do vytvoření jedlé kompozice můžete zahrnout i zábradlí, bude perfektní oporou pro vaše popínavé fazole a hrášky. Z nádoby k zábradlí je můžete navést pomocí drátku. Fazole vám vykouzlí soukromí, ovšem pozor, taky vytvoří lehčí stín.  

Zdroj:

Kniha: Balkonové a přenosné rostliny, J. Mayer a F. Strauss
Zahradnickakucharka.cz: Odrůdy rajčat a paprik pro pěstování na balkónu
Osej.cz 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více