Dýňové dobroty pro podzimní náladu!
27. 10. 2016 Vaření
Pokud máte chuť na vybranou podzimní specialitku, sáhněte po dýni, která k podzimu neodmyslitelně patří! Dýně je skvělá zapékaná se sýrem a zeleninou, úžasně chutná i zavařovaná v podobě kompotů a rozhodně vás nezklame jako lahodná polévka. Dýně je však vhodná také pro přípravu méně známých dobrot, jako je například dýňové máslo. To každý toast vmžiku promění v nevšední delikatesu, tak ho rozhodně vyzkoušejte!
Na výrobu dýňového másla budeme potřebovat:
- 2 malé dýně
- 2 lžíce másla
- 2 šálky hnědého cukru
- ¼ šálku jablečné šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
1. Ostrým nožem rozkrojte dýni a odstraňte vnější slupku a semínka. Dýni rozkrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci smíchejte kostky dýně, cukr, jablečnou šťávu, vanilkový extrakt a koření. Pomalu vařte při nízké teplotě několik hodin, dokud dýně nebude měkká.
3. Použijte ponorný mixér a směs rozmixujte na hladké pyré. Do pyré pak vmíchejte máslo.
4. Dýňové máslo skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde Vám vydrží až 2 týdny.
Dýňové máslo je vynikající nejen na pečivo, ale také jako přísada do nejrůznější sladkých krémů a dezertů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Jak si poradit s Goliášem? Vyzkoušejte oblíbený dýňový kompot našich babiček s ananasovou příchutí
Dýňové latté: Lahodná káva s vůní podzimu chutná jako z kavárny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 4 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 6 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 9 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 10 hodinami