Pivo za kačku a guláš za šest korun. Jak to vypadalo v socialistických restauracích?
25. 11. 2020 Historie a zajímavosti
"Jó, to byly doby," vzpomínají někdy pamětníci na roky před listopadovou revolucí. Myslí tím roky svého mládí, kdy svět prostě vypadal jinak a do "čtyřky" se dalo zajít na pivo prakticky za kačku. Jak to ale bylo v socialistických restauracích doopravdy? Co si lidé mohli dát k obědu a kolik takové jídlo stálo?
Rizoto za 4,60 a gulášek za 6,10
Gastronomie minulého režimu byla oproti dnešním dnům samozřejmě z jiného světa. Chtěli byste čertsvý salát v zimě, něco vegetariánského nebo snad dokonce veganského? Máte speciální dietu? Tak to byl ve většině případů problém. Jídla se vařila podle daného systému, restaurace moc na výběr neměly. Je ale potřeba podotknout, že v době těsně před revolucí se situace už lepšila. Přesto hlavní nabídku podniků tvořila klasická česká jídla. Knedlíky hrály prim a guláš nebo gulášová polévka musely být už od rána. Dělníci totiž chodili hlavně do restaurací nižších cenových kategorií a do bister na svačinu už od deseti hodin dopoledne. Chtěli se pořádně najíst - a k takovému jídlu si samozřejmě dali i pivo.
Mohlo by vás zajímat
Co si lidé mohli dát k obědu třeba v roce 1974? Jídelníček jedné z pražských restaurací v tom roce nabízel deset hlavních jídel, z nichž nejlevnější bylo rizoto za 4,60 Kčs, za 5,60 se dal pořídit segedínský guláš, vídeňský guláš s knedlíkem stál 6,10 Kčs. Hovězí maso na česneku s bramborem jste si mohli dát za 6,40 Kčs, znojemská hovězí pečeně za 7,30 korun a kdo by si snad po výplatě chtěl dopřát něco zvláštního, mohl si za 10,80 Kčs objednat anglický rostbíf s bramborem a tatarkou. Pokud bychom chtěli přepočítávat ceny, je dobré si uvědomit, že v té době byla průměrná výplata 2 300 Kčs.
Hlavně řízeně
Samozřejmě tehdy nešlo o žádné soukromé podnikání, a tak stát mohl téměř neomezeně zasahovat i do cen, za které byla jídla prodávána, stejně jako do receptur, podle nichž se vařilo. Restaurace byly řízeny odborem obchodu a služeb příslušných okresních národních výborů a všechny restaurace v jednom okrese patřily do jednoho celku. Restaurace provozovala také ale některá družstva, jako byla Včela, Jednota a podobně. Šlo hlavně o vesnické podniky.
Mohlo by vás zajímat
A protože byly restaurace řízeny z jednoho místa, nemohly si ani tvořit vlastní ceny. Rozděleny byly do čtyř cenových skupin, přičemž do té první, tedy nejluxusnější, se určitě na běžné obědy nechodilo. Šlo o restaurace opravdu dobrých hotelů, případně podniky, kam bylo možné pozvat i tu nejváženější zahraniční návštěvu. Nic lepšího se tady jednoduše najít nedalo.
Rodinná večeře za padesát
To do "dvojky" si už lidé na slavnostní oběd občas zašli. Třeba taková oslava narozenin tady dostala docela jinou atmosféru a punc výjimečnosti. I podoba interiéru měla být trochu lepší než v restauracích nižších úrovní. I tady byla ale stanovena poměrně přísná pravidla, která se dala očekávat v celé republice. Například si hosté mohli být jisti, že tady budou mít v jídelním lístku alespoň jednu polévku, která bude levnější než 1,60 Kčs. Ani hlavní jídlo nemuselo hosty připravit o celou výplatu, pokud se rozhodli vybírat ze spodní hranice. Restaurace ve druhé cenové skupině musely nabízet alespoň dvě hlavní jídla, která se dala pořídit do deseti korun. Takže taková večeře pro čtyři lidi se i s pitím mohla vejít do šedesáti korun.
Mohlo by vás zajímat
Do čtyřky na pivo
Třetí "cenovka" už sice nemusela dodržovat takové standardy, co se týká interiéru, ale zase se tady dalo s jistotou pořídit jídlo do 6,50 Kčs a polévka do 1,30 korun. Čtyřka pak byla ještě levnější - jídlo do 5,50 korun a pití stejně jako v trojce do 1,30 korun. Tam už bychom ale neměli čekat nic jiného, než klasickou hospodu, kde si štamgasti raději dají pivo než hostinu.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Něco sladkého z lásky. Udělejme svému protějšku radost nejen na Valentýna
Sladkost, která pohladí Na něčem sladkém si občas rádi pochutnáme všichni. Bohatě stačí něco malého a lahodného. Právě takové jsou dobroty, které… Číst více
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Nejlepší vývar je z masa s kostmi. Kupujeme drůbež i s kostrou, hovězí žebro, morkové kosti + kousek masa z přední části zvířete, vepřové kosti… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma Valentýn: Oslavte s námi svátek zamilovaných výborným jídlem
Svátek zamilovaných Oblíbený svátek dává příležitost potěšit naše nejbližší. Přemýšlíte, jak oslavit tento den? Valentýna si můžeme užít i z… Číst více
16 receptů, do kterých využijeme méně oblíbená masa: Zamilujete si je?
Masem, které není v současné společnosti příliš oblíbené, jsou obecně vnitřnosti a jiné neobvyklé části zvířat. Přesto jsou pamětníci, kteří si na… Číst více
Jak na pravé belgické vafle? Upečte si je podle originálního receptu!
Vafle jsou snad ještě lepší než palačinky nebo… Číst více
7 způsobů, jak upéct nejlepší vafle. Křupavé nebo vláčné, nadýchané, sladké i slané
Snadné pečení Před prvním pečením vaflovač jemně vymažeme. Vafle se v něm nepřichytávají, stačí je vždy opatrně podebrat dřevěnou obracečkou. Hotové… Číst více
Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se… Číst více
Tradiční svatební polévkou je vývar s knedlíčky. Jak je udělat, aby chutnaly božsky?
Pořádáte malou domácí a tradiční svatbu? Pak by… Číst více
Bubble waffle aneb vafle s bublinkami: Dejte si je na pouti, nebo připravte doma. Naplněné šlehačkou, čokoládou a ovocem chutnají skvěle
Možná jste se s nimi setkali již na nějakém food… Číst více
Celestýnské a fritátové nudle jako parádní doplněk nejen do vývaru. Tyhle vylepšené palačinky si zamiluje každý
Chcete-li udělat z obyčejné vývaru vydatnější… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hladové hostiny Františka Josefa I.: Nedojedené zbytky jídla hostům brali přímo od úst
Kuřecí játrový guláš se žampiony: Krásně šťavnatá a měkoučká obměna české klasiky překvapí lehce pikantní chutí
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 18 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Komentáře
27. 12. 2021 17:19