Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření knedlíků v páře, převzato od naší babičky

Andy: Mě se tento způsob zdá docela pracný. Nedovedu si představit, že kvůli knedlíkům vytahuju z kredence pekáče. Vařím klasicky v hrnci s pařáčkem, pod knedlíky dám pečící papír, šupnu je do páry a dvacet minut nechám přiklopené a vařím. Po davceti minutách vytáhnu a rozkrojím ití. Nic nevymazávám, knedlíkya jsou krásné, nic není špinavé. Hrnece omyji horkou vodou a fertig. Ale, když to někomu vyhovuje v pekáčích či na utěrce, nebero mu to. Já jen nerada mažu plno nádobí, když to jde jednoduše :-)

Vařím v páře ovocné knedlíky, šišky houskových knedlíků se mi nedaří, ale to jen z důvodu že nemám pořádně velký hrnec, knedlíky pak mám vždy do oblouku, natvarované podle hrnce:-(

Po několika pokusech dostat dva knedlíky do jednoho kastrolu, které po uvaření byly do oblouku, jsem zkusila dát na plotnu velký pekáč(po našem kutchan)a do něho vymazanou půlkulatou formu na chlebíček. Vody naleju do poloviny výšky pekáče a druhým přiklopím. Za dvacet minut hotovo, žádné obracení, zkoumání zda je uvařeno či převařeno.Zkusila jsem napřed karlovarské a pak i kynuté knedlíky a povedly se.A když už vařím víc jak malé množství, tak si ještě pořídím větší pekáč aby se daly vařit naráz dvě.Formy na chlebíček mám jednu teflonovou a jednu starou, zkusím ten fígl s namočenou utěrkou.

jarda Kadic: takový hrnec chraň jak oko v hlavě :-D:-D:-D, taky používám nejradši nádobí a náčiní po babce a mamce :yes::yes::yes:. Navíc si myslím, že utěrka je lépe propustná a vzdušná - jo pár jich mám taky ještě po našich, neuvěřitelné, že i tyhle výrobky vydrží už 4.generaci:yes::yes::yes:, a je to určitě zdravější než nějaký pergamen (ale peču na něm, to jo, jsem líná vymazávat a pak vymývat pekáč :-8:-8:-D:-D:-D)

Coleta: Já mám kliku,knedlíky vařím taky zásadně v páře,ale opravdu “po babickovsku“dříve naše babičky určitě žádný pečící papír neměly.Ale měly jeden hrnec s dírami,do toho daly knedlíky zabalené do utěrky ten postavily na druhý hrnec s vodou.A to je právě ta moje klika,já takový hrnec mám,je starý víc,než 80 let.

Coleta: svoj názor ti píšem na sz, tu to nepatrí, tu je to o inom ;-)

tejaja: No, když někdo řekne, že se bojí vařit salko v papiňáku, nevidím na tom nic divného.Papiňák používám, ale že bych v něm vařila salko, to zas taková hrdinka nejsem.

No, já myslím, že někde zbytečně "útočíš" na odlišné názory, ale nechci tady vést žabomyší války, každá si ponecháme svůj názor a bude:-)

Coleta: :-D;-) to nie je o opozícii, ale o spravodlivosti ( pri Salku myslím );-)

Tejaja: Jinak se nic nekritizuje, jen se přidávají jiné způsoby vaření, nic víc, nic míň.

Promiň, ale z tebe mám pocit, že musíš být neustále v opozici k něčemu (kondenzované mléko, papír na knedlíky..)

tejaja:Tady jde o to, že dle mého názoru je papír praktičtější, nic se nelepí, nemusí se nic převazovat. Na pařáček dám papír, šupnu knedlík a za 20 minut vyhtáhnu a je super. Dávám to jako tip, na rychlé a bezpracné dělání knedlíků. Ale každému, co jeho jest...

fb.lib: nedávám plast, asi jsem měla mizernou kvalitu a roztavil se mi, takže přiklápím menším kastrolem. Utěrka mi přijde lepší než papír.

fb.lib: presne tak robíme aj u nás:-D Lenže tu sa práve tá utierka kritizuje ako zbytočná, akoby nebolo jedno, či je zybtočná utierka alebo papier. Nie je to zbytočné, jedno z toho tam byť musí.:-D

Já vařím na páře jednodušeji,do hrnce dám vodu přes hrnec dám utěrku a zavážu kolem dokola provázkem. Dám na oheň a když se voda vaří tak na utěrku dám knedlíky a přiklopím mísou,nejlepší když je plastová a malinko menší průměr než hrnec.Vařím takto ovocné kynuté 12 min. (blbouni).
Houskový nám nechutnají že jsou velmi nadýchané a velmi sají omáčky.

marta zelinkova: Přesně tak, dělám je také tak a je to super. Žádné zbytečné uterky..

marta zelinkova

2. 8. 2013 13:24

knedlíky v páře vařím na pečícím papíru místo utěrky,,,,,ověřeno letitou praxí....

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie