Kuře na paprice (i pro začátečníky)

Drůbeží maso Doba přípravy: 45 minut příprava 38 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: 45 minut příprava 38 názorů

Suroviny 2 porce

1/2 kg kuřecího nebo krůtího masa
1 lžíce červené papriky
1 velká cibule
hladká mouka
200 ml sladké smetany nebo smetany na šlehání
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme olej, cibuli nasekáme najemno.

  2. Maso omyjeme a nakrájíme na větší stejné kousky.

  3. Zpěníme cibulku a na ni vložíme nakrájené maso.

  4. Krátce zarestujeme a poté zaprášíme červenou paprikou a ihned podlijeme vodou nebo vývarem (jinak by se paprika mohla připálit a zhořkla by).

  5. Osolíme, opepříme, aby maso mělo chuť.

  6. Dusíme pod pokličkou doměkka, až se maso pomalu začne rozpadat. Pak ho z omáčky vyjmeme a dokončíme omáčku tak, že do ní (výpeku) nalijeme asi polovinu smetany, dolijeme vodou do potřebného množství omáčky a přivedeme k varu.

  7. Ve zbytku smetany rozšleháme hladkou mouku a vlijeme do vroucí omáčky, metličkou rozšleháme, aby se neutvořily hrudky, případně rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Hustotu omáčky upravte podle sebe.

  8. Krátce povaříme, aby se ztratila chuť mouky a do omáčky vrátíme maso. Dosolíme, opepříme, případně můžeme dát 1/2 kostičky masoxu, ale nemusí být.
    Jako příloha se hodí houskové knedlíky, ale také těstoviny, např. kolínka, popř. i dušená rýže.

Poznámka od kuchařky

Dobrou chuť.

Komentáře k receptu Kuře na paprice (i pro začátečníky)

  • Tonja Tonja

    Omlouvám se, ale dnes budu trochu kritický. Doufám, že se nikdo neurazí a diskuse se nezmění ve vzájemné napadání, jak jsem si v poslední době už párkrát všiml. Kritika (tj. upozornění na chyby či nedokonalosti) je totiž velmi užitečná věc, protože pomáhá produkt vylepšovat. Produktem tady nemyslím tento konkrétní recept, ale "to okolo".
    Klasický pokrm "kuře na paprice" se připravuje tak, že kuřecí maso je v drobnějších kouscích a je přímo v paprikové omáčce, je její součástí. Autorčin recept je v tomto správně. Přidané 2 fotografie, kde ke smetanovo-paprikové omáčce je přidaný kus pečeného či jinak podobně upraveného kuřete (viz celá stehna), nejsou "kuře na smetaně", ale spíše "kuře s paprikovou omáčkou". Tyto jinými kuchaři přidané fotografie nemají u tohoto konkrétního receptu co dělat.
    Také video je ilustrací jiného receptu, než jaký zveřejnila autorka. Když autorka píše, že se přidá nařezané kuřecí maso", tak se má přidat na kousky nařezané kuřecí maso a ne celá spodní stehna s kostí. Kuřecí na paprice se jí jako "jedna hmota" (omáčka s kousky masa v ní), neobírají se žádné kosti.
    Všimněte si, že uvedené rozdíly vadí nejen mně, ale především autorce receptu.
    Pokud má server Toprecepty sloužit i začínajícím kuchařkám a kuchařům (a tento recept to má i v názvu, že je pro začátečníky), neměly by se zde vyskytovat zavádějící ilustrace (fotografie a videa). Co se týče videí, všiml jsem si rozdílů oproti psaným receptům už vícekrát. Zkušené kuchařky to přehlížejí, začínající kuchařky to mate.

    Odpovědět

  • martina2105 martina2105

    Neuvarila jsem dle videa..páč vůbec nevypadá hezky:-(( nějakej divnej hrudkovitej hustej kyd divné barvy
    dle fotky autora vypadá super
    Jen teda určitě zaklehtku vařit min 10...
    Doporučuji zásmažku ???? a zkusit vyměnit 1/3 papriky za uzenou<3:yes:

    Odpovědět

  • UnholyKetty UnholyKetty

    Mňam! :-Q Dnes jsem dělala poprvé a povedlo se na jedničku. Já jsem ještě po uvaření dala stehýnka do trouby na chvilku, aby se kůže pěkně vypekla. Přidávám i foto :-)

    Odpovědět

  • Tatkaod4deti Tatkaod4deti

    Frantiska: přesně, jiška musí být. <3

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Bobina77: Podle videa, Vaše kuřátko na fotografii vypadá náramně dobře! Na to bych si klidně uvázala ubrousek a pustila se do něj! <3

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Caeilin: podle kuchařka pro dceru:

    100 g jíšky (z 50 g tuku a 50 g mouky) zahustí 1 litr polévky nebo omáčky lehce.
    125 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky tak nějak středně.
    150-170 g jíšky zahustí 1 litr polévky nebo omáčky značně.

    Já na kuře na paprice používám jen jisku, přijde mi to chuťově úplně jinde než jen zahustit moukou.

    Odpovědět

  • Bobina77 Bobina77 (autorka receptu)

    Caeilin: mouky cca dve lzice rozmicham se studenou vodou na ridsi kasicku a pomalu vlevam do omacky ktera vari a metlickou rychle micham aby se neudelali cucky. Ake jak jsem psala, ja uz davam vsechno od oka.

    Odpovědět

  • Caeilin Caeilin

    Bobina, já to podle vašeho receptu vařila 2x - poprvé jsem tam dala 1lžíci papriky podle videa a bylo to super. Podruhé 2lžíce podle receptu (teď vidím, že už je opraveno) a bylo to prostě moc. Poradíte mi, kolik tam dáváte mouky? ... Jinak na recept jako takový si nestěžuji, je opravdu moc dobrý a proto se tolik dotazuji, že si ho chci uložit do mého "zlatého fondu" vaření:-). Mám to těžké, protože syn není ochoten jíst žádnou zeleninu, která je v jídle vidět ... takže dělám kuře stokrát jinak. A potvrzuji, toto je opravdu chutný recept.

    Odpovědět

  • Bobina77 Bobina77 (autorka receptu)

    Caeilin: no ja davam papriku od oka, takze zalezi kolik omacky pak udelate. My mame radeji vic omacky, protoze delame jako prilohu testoviny.

    Odpovědět

  • Bobina77 Bobina77 (autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: podle ceho tak soudite? Pokud podle videa, tak to video vubec neni moje ani podle meho receptu. A pokud jste varila podle meho receptu, tak jste nekde udelala chybu. Zatim kazdemu chutnalo.

    Odpovědět

  • Caeilin Caeilin

    Bobina a Eja, moc děkuji za reakci, já vubec nečekala, že se někdo ozve:-). Te pulky ingrediencí u videa jsem si vůbec nevšímla. Ale pokud budete nějak opravovat, zvažte, zda tam nenapsat k mouce třeba 2 lžíce nebo dle potřeby ... jako začátečník jsem ztracená, když to tam není .... A pro jistotu se znovu ptám, skutečně 2 polévkové lžíce papriky na půl kg masa? Všem se to zdálo strašně moc paprikové ...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Bobina77: Ta omáčka je jako bramborová kaše!;-(

    Odpovědět

  • Bobina77 Bobina77 (autorka receptu)

    Eja57: tak pokud mohu poprosit, video smažte a nedávejte tam už žádné.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Bobina77: no, já taky oberu maso před servírováním...video nic moc, jdu to řešit:-*

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Caeilin: video začíná informací, že vaříme z poloviny surovin....
    Mi spíš vadí, že stehna dle videa nedusíme, ale vaříme...mouku se smetanou bych asi radši přes cedníček, já tam ty cucky skoro vidím, a konzistence na mne trochu moc hustá...no a s moukou prováříme ne krátce, ale aspoň 10 minut...
    Zkusíme opravit.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kure na paprice kuře na paprice recept výborné kuře na paprice rychlé kuře na paprice kuře na paprice babica kureci na paprice maminčiny recepty kuře na paprice kuřecí maso na paprice se smetanou recept kuře na paprice kuře na paprice se smetanou recepty pro začátečníky kuřecí prsa na paprice recepty kuře na paprice recept na kuře na paprice kuře na paprice z kuřecích prsou rychlé kuře na na paprice recept top recepty kuře na paprice babicovy dobroty kure na paprice top recepty kuře pro začátečníky kurenapaprice