Svíčková na smetaně

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka od kuchařky

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně

  • Juraj Horak Juraj Horak

    Davam i 5 - 8 ks jalovce , tercik z citronu nemusim . Klasika , nic lepsiho nevymyslite , nasi predci vedeli , co je dobre , ucme se od nich .

    Odpovědět

  • Rokytka Rokytka

    Vynikající recept<3rodina mlsounů velmi spokojená<3ˇmanžel kritizuje skoro vše a dnes se jen olizoval:-Dopravdu úžasná svíčková :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Právě jsem dovařila, dopekla. Už je za oknem na zítřek. Udělala jsem jen jednu změnu a to o jednu lžíci cukru méně. Teď to bylo - no čerstvé, musí to trošku proležet. Příště dám víc nového koření , vic pepře a míň vývaru ! Maso jsem hodně osolila a vývar byl taky slaný, takže se solí opatrně. Jdu si napsat do poznámek. Bude to určitě dobré! Ochutila jsem šťávou z půlky citronu , je to akorát. :-K 07.01.2021 Byla dnes k obědu, hezky se proležela od včera. Vše se podařilo. Jen bylo potřeba doředit omáčku, od večera se zahustila a bylo třeba přilít ještě šlehačku. Mouku jsem nedávala, nebylo potřeba! Velmi jsme si pochutnali, výborný recept. Děkuji autorce!;-)

    Odpovědět

  • Anetakrizko Anetakrizko

    Výborný recept. :yes::yes:

    Odpovědět

  • Iveta H. Iveta H.

    Naprosto jasný, jednoduchý a srozumitelný recept. Povede se určitě každému. Výsledek je výborný ;-):yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Dajda: myslím, že perfektní návod:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: To bude ten "veganysta"...... :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    YanicXXX: Nevím, jestli Vám autorka odpoví, poslední recept vložila před 10 lety. Dovolím si tedy napsat, jak bych to udělala já, a zařiďte se pak podle svého.

    Uvařit svíčkovou omáčku bez masa a trouby není problém - někdo svíčkovou vůbec nepeče. Já bych osmažila zeleninu a cibuli (stačí nakrájet ne větší kousky) na omastku, pak přidala cukr a nechala ho zkaramelizovat a hned taky mouku, kterou bych zasmažila. Vznikne něco jako jíška se zeleninou - tu bych rozředila studenou vodou, aby se neudělaly hrudky, přidala sůl, koření (může být i jalovec), kolečko citrónu i s kůrou (dobře omýt) a nechala bych povařit do změknutí zeleniny. Poté bych vyndala koření a citrón, omáčku rozmixovala a přidala smetanu, kterou bych ještě krátce povařila. Pak můžete dochutit (citrónová šťáva, cukr, hořčice, sůl). A hlavně bych nechala minimálně jeden den (ale raději dva) odležet před "použitím".

    Ať se dílo podaří a chutná!

    Odpovědět

  • YanicXXX YanicXXX

    Dobrý den, recept vypadá moc dobře. Rad bych ho připravil (bez masa - jenom omáčku a knedlík), ale nemám doma troubu. Je možné omáčku připravit i bez trouby? Jak na to?

    :-?

    Odpovědět

  • Milan Moravek Milan Moravek

    Jako milovník svíčkové mohu vřele doporučit. Byla výborná!

    Odpovědět

  • Marie_9 Marie_9

    O víkendu opět vařím tuto bezva svíčkovou. Již po několikáté.:yes:

    Odpovědět

  • UnholyKetty UnholyKetty

    <3 Výborná svíčková, pode tohoto receptu jsem se do ní pustila poprvé a od té doby jí dělám často :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Katka.Ch Katka.Ch

    Já už ani jinak svíčkovou nedělám. Mám tento recept uložený a vždycky všem moc chutná. Já jen nepasíruji, ale omáčku rozšlehám ať není ani kapka k vyhození <3<3<3<3

    Odpovědět

  • St@bi666 St@bi666

    No do prkenné ohrady <3 <3 <3 ze všech receptů je tento nej :yes:

    Odpovědět

  • Vania Vania

    Už jsem dělala dvakrát a všem chutnala ani jsem nemusela zahušťovat. Jen jsem nedávala hořčicí :-)<3

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 8 11 14

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube