Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař:

Hovězí maso 123 názorů

Děláno podle receptu,jen jsem maso nešpikovala,špek je v základu.
Recept si zatím oblíbilo 99 kuchařů
599

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
bobkový list 3 ks
nové koření 5 ks
pepř 5 ks
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 99 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 578 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • casino casino

    Lenka:
    Je dobré maso naložit (zkřehne a NĚKDY se i "navoní") ale není to nutné.
    Pokud zvojtíte omáčku, tak dobře udělané maso zachrání požitek z jídla jen z části:-)
    Komu nevadí špek, tak maso se nejvíce ochutí právě špekem:-)
    Mám vyzkoušené 3 obvykle používané způsoby nakládání a nejvíce se osvědčuje naložení do mořidla. Právě vlivem kyseliny se z dlouhého masa z býka občas podaří připravit "krátké" masíčko jako ze srnce :yes:

    No, na množství masa mě překvapuje počet listů vavřínu...:-O
    Ale proti gustu...:-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Ahojky. Maso se vůbec nenaklada dopredu? Dekuji za odpověď;-)

    Odpovědět

  • Rene Rene(neregistrovaný)

    Nejlepší svíčková co jsem jedla.I chlap ji pochválil a to svíčkovou nemá rád. Za mne 1*:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Vybrali sme si tento recept kvôli pochvalám v komentároch a skutočne sme neľutovali. Je výborná. Vďaka za recept.:yes:;-) Pridávam fotku a bodík.;-)

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Vyborna svickova -:)

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Fantastická :yes:

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Delala jsem prvne ,dle tohoto receptu a luxusni!!!!Dostala jsem pochvalu:-Dtoprecepty.cz

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Nikdy se mi nepovedla tak vyborna svickova jako podle tohoto receptu,uz ji jinak delat nebudu :yes:

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp

  • Nikki Nikki(neregistrovaný)

    Svíčkovou jsem dēlala prvnē dle tohoto receptu a povedla se na vybornou. Všichni se olizovali až za ušima ;-)
    Moc za recept dēkuji.:yes::-8

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Petra: ideální je samozřejmě hovězí vývar, ale když zaleješ vodou a správně okořeníš, nic se neděje. Když dvě hodiny dusíš v troubě, maso to dobře ochutí:-) Nikdy jsem svíčkovou nezalívala vývarem, jen vodou, vývarem zalévám omáčky, do kterých přijde maso vařené (koprovka, rajská..)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    zkušené kuchařky, musí se tam dávat vývar nebo stačí zalít vodou? případně jaký vývar používáte? díky :-)

    Odpovědět

  • Mária Mária(neregistrovaná)

    Vyzkoušela jsem recept a jsem nadšená...........už dělám jen tuto. Syn i manžel zcela unešeni a tak dělám jednou do měsíce..........recept i postup dodržuju a vždy se podaří............doporučuji je ještě lepší než svatební............a to je co říci!!!:yes:

    Odpovědět

  • Jana Tichy Jana Tichy (neregistrovaný)

    Jana: Maja není trapná. Třeba žije v zahraničí. Za mých mladších let se v ČSSR říkalo smetaně "smetana". Šlehačka byla už ušlehaná.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Majo: ty si trapná když nevíš že šlehačka je to samé jako smetana ke šlehání

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo