Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař:

Hovězí maso 111 názorů

Děláno podle receptu,jen jsem maso nešpikovala,špek je v základu.
587
Recept si zatím oblíbilo 87 kuchařů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
bobkový list 3 ks
nové koření 5 ks
pepř 5 ks
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 87 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 805 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • Mária Mária(neregistrovaná)

    Vyzkoušela jsem recept a jsem nadšená...........už dělám jen tuto. Syn i manžel zcela unešeni a tak dělám jednou do měsíce..........recept i postup dodržuju a vždy se podaří............doporučuji je ještě lepší než svatební............a to je co říci!!!:yes:

    Odpovědět

  • Jana Tichy Jana Tichy (neregistrovaný)

    Jana: Maja není trapná. Třeba žije v zahraničí. Za mých mladších let se v ČSSR říkalo smetaně "smetana". Šlehačka byla už ušlehaná.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Majo: ty si trapná když nevíš že šlehačka je to samé jako smetana ke šlehání

    Odpovědět

  • Renča Renča (neregistrovaný)

    Svíčková nam moc chutnala

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Anna Kocikova: :D Tato autorka zde pokračuje, jen pod jiným nickem ;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    mika59: :yes:
    Mě to příjde,že čím více starší recept,tím jsou autoři odstrkováni na vedlejší kolej:no:;-(...A dalších totožných receptů je tady plný portál...je to o kvalitě,nebo o kvantitě?:-(
    Autorka nám to již nepoví,byla z tohoto webu takzvaně"vyštípáná"takže odešla8-(

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Majo: Ale je tam 250 ml šlehačky, a to je přece smetana.:-)

    Odpovědět

  • Majo Majo(neregistrovaný)

    A kde je smetana?trapný recept

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    aspik83: množství vývaru se odvíjí od toho, kolik chcete mít omáčky. Já obvykle používám 1,5 l vývaru.

    Odpovědět

  • aspik83 aspik83

    Ahoj, písněte někdo kolik toho vývaru, ať je to akorát... 1 litr, 2 litry nebo naopak 0,5 litru? Dík :-)

    Odpovědět

  • Viktorie77 Viktorie77

    Moc všem chutnal , dobrota. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • teny1 teny1

    Dnes jsem udělala a můžu říct, že jsme si pochutnali. Všem moch chutnalo. Prostě super:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Svíčkovou dělám stejně (mixla jsem pár receptů z internetu a vyšlo z toho vlastně toto:). Místo octu dávám do pekáče citron oloupaný a nakrájený na plátky. Omáčku jsem ještě nikdy nemusela zahušťovat, spíš naopak :-)

    Odpovědět

  • Vlaďka Vlaďka(neregistrovaná)

    Děkuji za recept, k tomuto receptu se stále vracím, opravdu ta nej svíčková :-)

    Odpovědět

  • artsvec artsvec

    Tenhle recept jsme jednou vyzkoušeli a už jsme u něj zůstali, je přesně dle našeho gusta. V moderní profesionální gastronomii je používání tkzv. jednorázových ochranných oděvů, jako jsou rukavice, zástěry, kuchařské čepice naprostou samozřejmostí. A proto si Vám dovoluji představit jediný specializovaný obchod s jednorázovými oděvy v ČR. Máme nejširší nabídku a vše skladem !

    www.jednorazoveodevy-haccp.cz

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo