Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař: Lusinda79

Hovězí maso 145 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 134 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 671 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • jsob01 jsob01

    Dnes jsem dělala podle tohoto receptu, jenom hořčice jsem dala trochu méně a svíčková byla skvělá. Můj nevlastní syn, který skoro nic nejí, snědl 5 knedlíků obrovskou rychlostí a zítra jí chce zas. Asi nikdy tak rychle nic nesnědl. Už jinak dělat nebudu. <3:-)

    Odpovědět

  • alca2 alca2

    dnes byla k obědu, výborná, bála jsem se toho octa, ale vůbec nebyl cítit, chuťově se to spojilo s karamelem a hořčicí. K tomu karlovarský knedlík - nemělo to chybu.

    Odpovědět

  • Vladas.. Vladas..

    dal jsem máslo se sádlem, trochu víc octa i cukru, citrónovu šťávu a brusinky do omáčky. Ale ten recept je podle mě nejlepší, co jsem viděl. Děkuju

    Odpovědět

  • Natalie Natalie(neregistrovaný)

    Výborná svíčková ...moc se povedla ...přítel dokonce říkal, že je to na svatbu :-D:-O:-K

    Odpovědět

  • Karin Karin(neregistrovaný)

    Dobry,
    Musim vas recept velmi pochvalit:yes:
    Byla to dnes ma prvni svickova v zivote a povadla se mi uplne fantasticky.
    Ziji uz 27 let v cizine a zavspominala jsem si na me detske oblibene jidla<3
    Dekuji moc za recept:-K

    Odpovědět

  • Hanca Hanca(neregistrovaná)

    hosta: mockrat vam dekuji za radu :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Hanca: zalijte tak, aby maso bylo tak akorát potopené, v případě potřeby můžete v průběhu dušení vývar dolít. Odhaduji, že na to množství masa a zeleniny to může být tak sedm deci? Záleží také na tom, kolik chcete omáčky.

    Odpovědět

  • Hanca Hanca(neregistrovaná)

    casino: dekuji za odpoved ale ja myslela jakym mnozstvim to mam zalit jestli litrem vyvaru nebo 0,5l vyvaru atd...

    Odpovědět

  • casino casino

    Hanca:
    No, nemáte-li vývar v mrazáku či v kostce:-) tak klidně podlévejte vodou :yes: nikdo to ani nepozná:-)

    Odpovědět

  • Hanca Hanca(neregistrovaná)

    Dobry den chtela bych se optat kolik toho vyvaru pripravit na to zaliti toho masa dekuji za odpoved

    Odpovědět

  • casino casino

    Zuzana:
    No, hlavně si nepořizujte špikovací jehlu...:-)
    ...výborně se pracuje s filetovacím nožem:yes:

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    Zuzana: zadaj si do googlu: ako sa špikuje mäso, nájdi videá a pozeraj;-)

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Mám prosbu na zkušené tvůrce svíčkové, svíčkovou budu dělat poprvé v životě. Jak se špikuje maso? A hlavně kdy? Když už je uvařené? Předem děkuji za tipy!

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Dnes podle Vašeho receptu vařím již podruhé a musím jen chválit. Všem moc chutná !!!!!::-):yes:

    Odpovědět

  • Nadene Nadene(neregistrovaný)

    Moc dekuji za recept. Chutnalo vyborne!!!

    Odpovědět

1 2 3 6 8 10

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svickova recepty svíčková omáčka top recepty svíčková recepty svíčková recepty svíčková na smetaně jak se vaří svíčková svickova omacka v troube jak se dělá svíčková svickova na smetane pecena v troube svíčková v troubě recept svickova na smetane jak uvarit svickovou jak udělat svickovou

Zapomněl/a jsem heslo