

Svíčková na smetaně
Suroviny
- 800 g zadního hovězího
- 300 g kořenové zeleniny
- (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
- 1 cibule
- 50 g plnotučné hořčice
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 100 g oleje
- kousek másla
- 100 g uzené slaniny
- asi lžíce mouky (podle lepku)
- 250 ml šlehačky
- 3 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- 5 kuliček pepře
- citronová šťáva na dochucení
- sůl
- vývar
Postup přípravy receptu
Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.
Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.
Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.
Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.
Poznámka od kuchařky
Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková na smetaně
-
Davam i 5 - 8 ks jalovce , tercik z citronu nemusim . Klasika , nic lepsiho nevymyslite , nasi predci vedeli , co je dobre , ucme se od nich .
-
Vynikající recept
rodina mlsounů velmi spokojená
ˇmanžel kritizuje skoro vše a dnes se jen olizoval
opravdu úžasná svíčková
-
Právě jsem dovařila, dopekla. Už je za oknem na zítřek. Udělala jsem jen jednu změnu a to o jednu lžíci cukru méně. Teď to bylo - no čerstvé, musí to trošku proležet. Příště dám víc nového koření , vic pepře a míň vývaru ! Maso jsem hodně osolila a vývar byl taky slaný, takže se solí opatrně. Jdu si napsat do poznámek. Bude to určitě dobré! Ochutila jsem šťávou z půlky citronu , je to akorát.
07.01.2021 Byla dnes k obědu, hezky se proležela od včera. Vše se podařilo. Jen bylo potřeba doředit omáčku, od večera se zahustila a bylo třeba přilít ještě šlehačku. Mouku jsem nedávala, nebylo potřeba! Velmi jsme si pochutnali, výborný recept. Děkuji autorce!
-
Výborný recept.
-
Naprosto jasný, jednoduchý a srozumitelný recept. Povede se určitě každému. Výsledek je výborný
-
Dajda: myslím, že perfektní návod
-
Dajda: To bude ten "veganysta"......
-
YanicXXX: Nevím, jestli Vám autorka odpoví, poslední recept vložila před 10 lety. Dovolím si tedy napsat, jak bych to udělala já, a zařiďte se pak podle svého.
Uvařit svíčkovou omáčku bez masa a trouby není problém - někdo svíčkovou vůbec nepeče. Já bych osmažila zeleninu a cibuli (stačí nakrájet ne větší kousky) na omastku, pak přidala cukr a nechala ho zkaramelizovat a hned taky mouku, kterou bych zasmažila. Vznikne něco jako jíška se zeleninou - tu bych rozředila studenou vodou, aby se neudělaly hrudky, přidala sůl, koření (může být i jalovec), kolečko citrónu i s kůrou (dobře omýt) a nechala bych povařit do změknutí zeleniny. Poté bych vyndala koření a citrón, omáčku rozmixovala a přidala smetanu, kterou bych ještě krátce povařila. Pak můžete dochutit (citrónová šťáva, cukr, hořčice, sůl). A hlavně bych nechala minimálně jeden den (ale raději dva) odležet před "použitím".
Ať se dílo podaří a chutná! -
Dobrý den, recept vypadá moc dobře. Rad bych ho připravil (bez masa - jenom omáčku a knedlík), ale nemám doma troubu. Je možné omáčku připravit i bez trouby? Jak na to?
-
Jako milovník svíčkové mohu vřele doporučit. Byla výborná!
-
O víkendu opět vařím tuto bezva svíčkovou. Již po několikáté.
-
Výborná svíčková, pode tohoto receptu jsem se do ní pustila poprvé a od té doby jí dělám často
-
Já už ani jinak svíčkovou nedělám. Mám tento recept uložený a vždycky všem moc chutná. Já jen nepasíruji, ale omáčku rozšlehám ať není ani kapka k vyhození
-
No do prkenné ohrady
ze všech receptů je tento nej
-
Už jsem dělala dvakrát a všem chutnala ani jsem nemusela zahušťovat. Jen jsem nedávala hořčicí