Svíčková na smetaně

Hovězí maso Doba přípravy: 150 minut příprava , 120 minut tepelná úprava 213 názorů

Hovězí maso Doba přípravy: 150 minut příprava , 120 minut tepelná úprava 213 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka od kuchařky

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Komentáře k receptu Svíčková na smetaně

  • Zbynek Sedenka Zbynek Sedenka

    Ještě dodatek: i když omáčku prijedu tyčovým mixérem, potom ji propasíruju. Tím ji zbavím veškerých žmolků a je nádherně hladká.

    Odpovědět

  • Vaclav007 Vaclav007

    Vařil jsem už několikrát, opravdu perfektní recept!!! Ještě dochucuji Worcestrem. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Zbynek Sedenka Zbynek Sedenka

    Teď jsem to dovařil. Luxusní recept. Ještě dělám knedlíky a na zítřejší nedělní oběd mám hotovo. Už se těším.:-):-):-)

    Odpovědět

  • Andyscha Andyscha

    Dnes jsem omáčku vařila, jen jsem nedala hořčici. Je luxusní, už nebudu vařit jinak. Děkuji za recept :-K!

    Odpovědět

  • Very1 Very1

    Výborný recept,už nevařím jinak<3

    Odpovědět

  • jirka.mustang jirka.mustang

    Uvařeno! Vynikající! Super recept i pro naprostého kuchařského amatéra jako jsem já.

    Odpovědět

  • Pitriseeek Pitriseeek

    Měla jsem premiéru! Vařím hromady jídel, ale protože nás doma není pomnoho, do takto velkých jídel se nepouštím. Takže jsem včera dělala svíčkovou poprvé.
    Byla totálně přepychová!!! Lepší svíčkovou jsem nikdy v životě nejedla. Recept si ukládám a budu dělat teď častěji, protože jen při psaní komentáře mi tečou sliny.
    Moc děkuji!<3

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    nessi: 160 stupňů...a vývar ideálně hovězí, klidně i zeleninový, já osobně dávám vodu...

    Odpovědět

  • nessi nessi

    Prosím pěkně, jaký vývar a na kolik stupňů péct?? Napůl vyhřátá trouba mi moc neříká, to víte chlap :-) Děkuji.

    Odpovědět

  • MarikaG MarikaG

    Výborná:-* můžu jen doporučit:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Romualdo Romualdo

    Výborný recept, spokojenost.:yes:

    Odpovědět

  • Juraj Horak Juraj Horak

    Davam i 5 - 8 ks jalovce , tercik z citronu nemusim . Klasika , nic lepsiho nevymyslite , nasi predci vedeli , co je dobre , ucme se od nich .

    Odpovědět

  • Rokytka Rokytka

    Vynikající recept<3rodina mlsounů velmi spokojená<3ˇmanžel kritizuje skoro vše a dnes se jen olizoval:-Dopravdu úžasná svíčková :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Právě jsem dovařila, dopekla. Už je za oknem na zítřek. Udělala jsem jen jednu změnu a to o jednu lžíci cukru méně. Teď to bylo - no čerstvé, musí to trošku proležet. Příště dám víc nového koření , vic pepře a míň vývaru ! Maso jsem hodně osolila a vývar byl taky slaný, takže se solí opatrně. Jdu si napsat do poznámek. Bude to určitě dobré! Ochutila jsem šťávou z půlky citronu , je to akorát. :-K 07.01.2021 Byla dnes k obědu, hezky se proležela od včera. Vše se podařilo. Jen bylo potřeba doředit omáčku, od večera se zahustila a bylo třeba přilít ještě šlehačku. Mouku jsem nedávala, nebylo potřeba! Velmi jsme si pochutnali, výborný recept. Děkuji autorce!;-)

    Odpovědět

  • Anetakrizko Anetakrizko

    Výborný recept. :yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 8 12 15

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube