Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař:

Hovězí maso 129 názorů

5111

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
bobkový list 3 ks
nové koření 5 ks
pepř 5 ks
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 111 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 559 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • Veu Veu(neregistrovaný)

    Opravdu výborná. Už jinou dělat nebudu :-Q Mňam :yes:

    Odpovědět

  • Ali Ali(neregistrovaný)

    Muj manzel si na svickovou potrpi a pochvaly nemeli konce! I nasi tri caparti nejedliky vsechno snedli. Diky moc!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Milča Milča(neregistrovaná)

    Nikdy se mi nepovedla svíčková jak by měla, podle tohoto receptu je úplně super...byla jsem pochvalená :yes:;-)

    Odpovědět

  • lstribrny lstribrny

    Dneska jsem uvařil svíčkovou omáčku dle tohoto receptu a musím říct, že je fakt bombový :))) již žádnou jinou :yes::yes:

    Odpovědět

  • Mija Mija(neregistrovaná)

    Dneska uvařeno a můžu říct s klidným srdcem,že lepší svíčkovou jsem nejedla,klobouk dolů. <3

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla

    Jedním slovem dokonalá! Doteď jsem si říkala,že svíčkovou jakžtakž umím,ale po dnešku bych se nestyděla pozvat na ni kohokoliv ;-) Mockrát děkuji za tak skvělý recept :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Lenka:
    Je dobré maso naložit (zkřehne a NĚKDY se i "navoní") ale není to nutné.
    Pokud zvojtíte omáčku, tak dobře udělané maso zachrání požitek z jídla jen z části:-)
    Komu nevadí špek, tak maso se nejvíce ochutí právě špekem:-)
    Mám vyzkoušené 3 obvykle používané způsoby nakládání a nejvíce se osvědčuje naložení do mořidla. Právě vlivem kyseliny se z dlouhého masa z býka občas podaří připravit "krátké" masíčko jako ze srnce :yes:

    No, na množství masa mě překvapuje počet listů vavřínu...:-O
    Ale proti gustu...:-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Ahojky. Maso se vůbec nenaklada dopredu? Dekuji za odpověď;-)

    Odpovědět

  • Rene Rene(neregistrovaný)

    Nejlepší svíčková co jsem jedla.I chlap ji pochválil a to svíčkovou nemá rád. Za mne 1*:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vybrali sme si tento recept kvôli pochvalám v komentároch a skutočne sme neľutovali. Je výborná. Vďaka za recept.:yes:;-) Pridávam fotku a bodík.;-)

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Vyborna svickova -:)

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Fantastická :yes:

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Delala jsem prvne ,dle tohoto receptu a luxusni!!!!Dostala jsem pochvalu:-Dtoprecepty.cz

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Nikdy se mi nepovedla tak vyborna svickova jako podle tohoto receptu,uz ji jinak delat nebudu :yes:

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo