Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař: Lusinda79

Hovězí maso 173 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 186 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 233 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • TytyM TytyM

    Uvařeno podle návodu. Mouky jsem dala opravdu jen trošku. Výsledek vynikající, děkuji za recept. :yes:

    Odpovědět

  • Martin.vlk Martin.vlk

    Dnes jsem uvařil a opravdu libovka:) jen jsem nemusel vůbec zahušťovat moukou, jen jsem rozmixoval zeleninu a bylo hotovo:) + přidal jsem inkredience podle receptu:) za mě je naprosto užasná:)

    Odpovědět

  • JimmyBanja JimmyBanja

    Na kolik to asi vyjde porci, kdybych to vařil přesně podle gramaze tohoto receptu ? Děkuji.

    Odpovědět

  • KejtyDacevova KejtyDacevova

    Tak byla výborná <3 Děkuji :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Veronika.Hrozna: úplně normálně - dám dvě vrstvy alobalu na plochu, na to frknu flákotu, zabalím jako "bonbón", nechám těch 10 minut, pak rozbalím a porcuji...zkus...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Denisa1723: To jak u nás se Segedínem! Po uvaření, je prý hotový a na třetí den není co ohřát, když je nejlepší. Už když vypnu plamen pod hrncem , je prý hotový!:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Jak to balíš do alobalu?

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    KejtyDacevova: tohle je pěkný recept, bude určitě dobrá...jen doporučuji maso po vytažení z trouby po dobu dodělání omáčky zabalit do dvojitého alobalu, trochu utáhnout, a po dokončení omáčky teprve krájet ( bude se lépe porcovat a "usadí se"), dělám to se všemi masy pečenými/dušenými vcelku před porcováním a opravdu doporučuji...

    Odpovědět

  • KejtyDacevova KejtyDacevova

    Už je v troubě, tak jsem zvědavá :-) těším se <3

    Odpovědět

  • ladoprasek ladoprasek

    Denisa 1723:a nedala...;-(

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Denisa1723: To se ale připraví o větší dobrotu:-!

    Odpovědět

  • Denisa1723 Denisa1723

    Děkuji všem za rady, vývar jsme koupila. Zítra dám vědět jak jsem dopadla. Nechat 2dny v lednici prolezet? To by jste musela znát u nás doma, nevydržela by ani den nedotčená :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: Denisa: Přesně tak, v surovinách je spousta dobrých přísad, které omáčku ochutí. S vývarem bych si nelámala hlavu a rozhodně bych nepřidávala žádnou bujónovou kostku, vždyť tam máte pořádný kus masa! Já osobně nedávám hořčici, a dokonce ani cukr (i když ten nápad přidat ho na zeleninu a zkaramelizovat je výborný). Dávám mnohem více zeleniny, nakrájené na kousky, místo octa přidávám kolečka citrónu i s kůrou, jdo koření přidávám jalovec a tymián. Po dopečení a vyndání masa, zasypu výpek se zeleninou hladkou moukou, opražím, rozředím vodou a povařím, Pak rozmixuju a přidám 12% smetanu. Omáčka je pikantní, jídlo osladí brusinky, přidané na talíři - těch musí být pořádná porce, nikoliv jen pár bobulí na parádu! Podle mě je však nejdůležitější nechat omáčku s masem proležet v lednici, alespoň 2 dny, aby se všechny chutě hezky propojily. Právě uvařená svíčková to není úplně ono. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Denisa1723: když dáš jen vodu, nic se nestane....tohle je dobrý recept

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Frantiska: doporučuji hovězího Siláka:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 7 9 12

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně jak se vaří svíčková svíčková na smetaně top recepty jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube jak uvarit svickovou

Zapomněl/a jsem heslo