Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař: Lusinda79

Hovězí maso 164 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 164 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 721 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • ladoprasek ladoprasek

    Denisa 1723:a nedala...;-(

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Denisa1723: To se ale připraví o větší dobrotu:-!

    Odpovědět

  • Denisa1723 Denisa1723

    Děkuji všem za rady, vývar jsme koupila. Zítra dám vědět jak jsem dopadla. Nechat 2dny v lednici prolezet? To by jste musela znát u nás doma, nevydržela by ani den nedotčená :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Eja57: Denisa: Přesně tak, v surovinách je spousta dobrých přísad, které omáčku ochutí. S vývarem bych si nelámala hlavu a rozhodně bych nepřidávala žádnou bujónovou kostku, vždyť tam máte pořádný kus masa! Já osobně nedávám hořčici, a dokonce ani cukr (i když ten nápad přidat ho na zeleninu a zkaramelizovat je výborný). Dávám mnohem více zeleniny, nakrájené na kousky, místo octa přidávám kolečka citrónu i s kůrou, jdo koření přidávám jalovec a tymián. Po dopečení a vyndání masa, zasypu výpek se zeleninou hladkou moukou, opražím, rozředím vodou a povařím, Pak rozmixuju a přidám 12% smetanu. Omáčka je pikantní, jídlo osladí brusinky, přidané na talíři - těch musí být pořádná porce, nikoliv jen pár bobulí na parádu! Podle mě je však nejdůležitější nechat omáčku s masem proležet v lednici, alespoň 2 dny, aby se všechny chutě hezky propojily. Právě uvařená svíčková to není úplně ono. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Denisa1723: když dáš jen vodu, nic se nestane....tohle je dobrý recept

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Frantiska: doporučuji hovězího Siláka:yes:

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Denisa1723: prodává se i hotový https://www.rohlik.cz/c300104045-vyvary

    Odpovědět

  • Denisa1723 Denisa1723

    Dobrý den. Jsem kuchařka amatér ???? v sobotu se chci pustit do vašeho receptu, ale popravdě mi dělá starost vývar. Nevím kde bych ho vzala ????‍♀️ hotový se asi neprodává že :-D Popřípadě stačí pouze voda? Jestli ano, nebude to osizeno o zásadní chuť? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Apolenka1986 Apolenka1986

    Výborný recept. Moc se mi povedla, ani zahušťovat jsem nemusela. Dostala jsem velkou pochvalu. Velmi znamenitá.
    <3 :-K:yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    JimmyBanja:
    S vývarem (stačí i pouhopouhá kohoutková :-) to nepřehnat! Jde o dušení a i když se chystáte vařit, tak nejde o vaření jako takové :-) Takže přiměřeněpřiměřeně :-) vývaru asi na prst a podle potřeby raději posléze podlít (HORKÝM vývarem):yes:
    No a když to náhodou utopíte, tak žbrdolec mouky navíc to spraví, že ;-) ("podle lepku") hahaha:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • JimmyBanja JimmyBanja

    Prosím kolik toho vývaru je třeba na 300g té zeleniny ? Chci ji zítra vařit a bojím se ze tam dam buď málo nebo moc:-D

    Odpovědět

  • Lucie1985 Lucie1985

    Dnes jsem dělala svoji první svíčkovou a jinou než podle Vašeho receptu už dělat nebudu. Všem opravdu hodně chutnala. Udělala jsem domácí kynutý knedlík a kdybych děti nechala, tak by tam už nic nezbylo :-D omáčka prostě neměla chybu

    Odpovědět

  • Daphne Daphne

    Nikdy jsem nikam nepsala žádný komentář. Ale tento recept mi stal za registraci, za pripravu a za tu závěrečnou pochvalu u stolu. Dekuji za paradni gastronomicky zážitek. Super recept. :-K

    Odpovědět

  • Ludmila B Ludmila B

    Moc dobrý recept! U nás se přidává ještě tymián do zeleniny, tak jsem tam dala 1,5 lžičky... Jinak přesně dle receptu a je super. Bodík s vykřičníkem . :yes: :-!

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    Svíčkovou jsem nechtěla nikdy vařit, včera jsem se poprvé vyhecovala a šla do toho. Manžel a syn měli narozeniny, tak jsem jim chtěla udělat radost. Dělala jsem z dvojnásobného množství a k tomu hrnkové knedlíky a dopadlo to dobře:yes: Díky za recept, teď už se nebudu "cukat", až zase někdy bude doma požadavek na svíčkovou :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 6 9 11

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube svíčková na smetaně top recepty jak uvarit svickovou

Zapomněl/a jsem heslo