Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař: Lusinda79

Hovězí maso 153 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 155 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 689 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • Lucie1985 Lucie1985

    Dnes jsem dělala svoji první svíčkovou a jinou než podle Vašeho receptu už dělat nebudu. Všem opravdu hodně chutnala. Udělala jsem domácí kynutý knedlík a kdybych děti nechala, tak by tam už nic nezbylo :-D omáčka prostě neměla chybu

    Odpovědět

  • Daphne Daphne

    Nikdy jsem nikam nepsala žádný komentář. Ale tento recept mi stal za registraci, za pripravu a za tu závěrečnou pochvalu u stolu. Dekuji za paradni gastronomicky zážitek. Super recept. :-K

    Odpovědět

  • Ludmila B Ludmila B

    Moc dobrý recept! U nás se přidává ještě tymián do zeleniny, tak jsem tam dala 1,5 lžičky... Jinak přesně dle receptu a je super. Bodík s vykřičníkem . :yes: :-!

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    Svíčkovou jsem nechtěla nikdy vařit, včera jsem se poprvé vyhecovala a šla do toho. Manžel a syn měli narozeniny, tak jsem jim chtěla udělat radost. Dělala jsem z dvojnásobného množství a k tomu hrnkové knedlíky a dopadlo to dobře:yes: Díky za recept, teď už se nebudu "cukat", až zase někdy bude doma požadavek na svíčkovou :-)

    Odpovědět

  • dokom dokom

    Jsem již dost odrostlá dorostenka, vařím celý život a mohu říci,že denně Myslela jsem si ,že svíčková mě nemůže překvapit,ale stalo se. Tato svíčková je nej,nej, jen jsem nedala ocet,bála jsem se. Citron to spravil. MŇAM:-K

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Svíčkovou podle tohoto receptu vařím už dlouho a je skvělá, :yes::yes::yes:. Dneska ji opět máme k obědu s houskovým knedlíkem. Recept je i dobře napsaný, takže podle něj ji zvládnou i začátečníci ( což já už x let nejsem:-O).

    Tímto chci i autorce poděkovat, že si dala tu práci recept dost dost podrobně rozepsala :yes:.

    Odpovědět

  • veli.s veli.s

    Svíčkovou dělal vždy můj manžel, ale teď už to nechává i na mě. Tento recept je super a už pár let podle něj jedu . Všem chutná. :yes:
    Jenom nepoužívám mouku, není třeba.

    Odpovědět

  • Johnyindy Johnyindy

    Supr recept. Dělám téměř stejně,jen nezahušťuji moukou..zelenina a smetana uplne staci..ale jinak :yes:

    Odpovědět

  • jsob01 jsob01

    Dnes jsem dělala podle tohoto receptu, jenom hořčice jsem dala trochu méně a svíčková byla skvělá. Můj nevlastní syn, který skoro nic nejí, snědl 5 knedlíků obrovskou rychlostí a zítra jí chce zas. Asi nikdy tak rychle nic nesnědl. Už jinak dělat nebudu. <3:-)

    Odpovědět

  • alca2 alca2

    dnes byla k obědu, výborná, bála jsem se toho octa, ale vůbec nebyl cítit, chuťově se to spojilo s karamelem a hořčicí. K tomu karlovarský knedlík - nemělo to chybu.

    Odpovědět

  • Vladas.. Vladas..

    dal jsem máslo se sádlem, trochu víc octa i cukru, citrónovu šťávu a brusinky do omáčky. Ale ten recept je podle mě nejlepší, co jsem viděl. Děkuju

    Odpovědět

  • Natalie Natalie(neregistrovaný)

    Výborná svíčková ...moc se povedla ...přítel dokonce říkal, že je to na svatbu :-D:-O:-K

    Odpovědět

  • Karin Karin(neregistrovaný)

    Dobry,
    Musim vas recept velmi pochvalit:yes:
    Byla to dnes ma prvni svickova v zivote a povadla se mi uplne fantasticky.
    Ziji uz 27 let v cizine a zavspominala jsem si na me detske oblibene jidla<3
    Dekuji moc za recept:-K

    Odpovědět

  • Hanca Hanca(neregistrovaná)

    hosta: mockrat vam dekuji za radu :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Hanca: zalijte tak, aby maso bylo tak akorát potopené, v případě potřeby můžete v průběhu dušení vývar dolít. Odhaduji, že na to množství masa a zeleniny to může být tak sedm deci? Záleží také na tom, kolik chcete omáčky.

    Odpovědět

1 2 3 4 6 9 11

Tématické fráze: svíčková na smetaně svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty svickova omacka v troube top recepty svíčková recepty svíčková recepty svíčková na smetaně jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě svickova na smetane pecena v troube recept svickova na smetane svíčková na smetaně top recepty jak uvarit svickovou

Zapomněl/a jsem heslo