Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař:

Hovězí maso 99 názorů

577
Recept si zatím oblíbilo 77 kuchařů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
Nyní v akci
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
bobkový list 3 ks
nové koření 5 ks
pepř 5 ks
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 77 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 183 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • Petra Petra

    Svíčkovou dělám stejně (mixla jsem pár receptů z internetu a vyšlo z toho vlastně toto:). Místo octu dávám do pekáče citron oloupaný a nakrájený na plátky. Omáčku jsem ještě nikdy nemusela zahušťovat, spíš naopak :-)

    Odpovědět

  • Vlaďka Vlaďka

    Děkuji za recept, k tomuto receptu se stále vracím, opravdu ta nej svíčková :-)

    Odpovědět

  • artsvec artsvec

    Tenhle recept jsme jednou vyzkoušeli a už jsme u něj zůstali, je přesně dle našeho gusta. V moderní profesionální gastronomii je používání tkzv. jednorázových ochranných oděvů, jako jsou rukavice, zástěry, kuchařské čepice naprostou samozřejmostí. A proto si Vám dovoluji představit jediný specializovaný obchod s jednorázovými oděvy v ČR. Máme nejširší nabídku a vše skladem !

    www.jednorazoveodevy-haccp.cz

    Odpovědět

  • Zdeňka Zdeňka

    Naprosto luxusní svíčková... mohu jen doporučit :-)) jen já dělám každou zeleninu po 300g a na konci pak dávám 2 šlehačky a není potřeba zahušťovat.... Manžel si opravdu pochutnal a chválil :-D

    Odpovědět

  • vkrpatova vkrpatova

    Fakt super recept, svíčková byla exceletní :-K

    Odpovědět

  • Hanny80 Hanny80

    Luxusní:-p, svíčkovou jsem dělala poprvé a je to ta nejlepší, co jsem kdy jedla. Díky za tento receptík :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hazel: Přeju, aby se podařilo a aby hostům chutnalo a chtěli nášup :-)):-K

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Dekuji. Budeme mit zde 15 lidi a tak to budu servovat podle Vasi thyne. Nekolik nasich znamych svickovou jeste nikdy neochutnali a tak toto bude myslim hezke servovat kazde zvlast.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    hazel: Moje tchýně servírovala vždycky všechno zvlášť. Knedlíky, maso, omáčku v omáčníku. Bylo hodně nádobí, to je pravda, ale každý si dal, kolik snědl a hosté neměli pocit, že musí sníst třeba i velikou porci, na kterou se necítili.

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Jak je spravne servovat Svickovou. Ma se maso dat primo do omacky a nebo servujete maso vzlast. Je to mozna hloupa otazka,ale chci to mit dnes perfect. Dekuji predem

    Odpovědět

  • Alice011 Alice011

    Renata K:musím s vámi souhlasit, právě jsem ji dovařila a je vážně luxusní. Jen jsem přidala smetanu, pár lžic a maso prošpikovala slaninou. Doporučuji tento recept, přestože jsem vždy dříve den předem maso naložila..:-):yes:

    Odpovědět

  • Renata K Renata K

    Dobrý večer, vařím svíčkovou již 20 let. Zítra se mi vrací dcera z pobytového zájezdu v Anglii a přišla mi od ní sms " maminko help, uvař svíčkovou":-),:-)).
    Měla jsem chuť na změnu a našla tento recept. Luxusní, excelentní, fantastická....napadá mě nespočet kladných ocenění. Děkuji za recept, jinou už vařit nebudu. Restovaná kořenová zelenina a zkaramelizovaný cukr dodá výjimečnou chuť svíčkové omáčce. Hořčice se nebojte:-), sama jsem dnes vyzkoušela její přidání poprvé a byla jsem hodně překvapená. Přidávám kladné hodnocení a ještě jednou děkuji:yes:

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Petra: Taky jsem přidala citron na kolečka a ještě jsem ten karamel dělala zvlášť v kastrolku, potom zalila vodou a přidala do omáčky - jo a trochu tymiánu. Ale to jsou takové vychytávky, základ je tento recept a je opravdu vynikající:yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra

    Svíčkovou dělám podobně, jenom do pekáčku přidávám citron na kolečka (tzn. nedávám ocet) a do omáčky ještě brusinky. Doporučuji vyzkoušet. :) Jinak se mi nestalo že by bylo potřeba omáčku zahušťovat, spíš naopak :)

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Dnes jsem uvařila - naprosto luxusní svíčková :yes::yes::yes: Už je v oblíbených a bod přidán :-p

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo