Svíčková na smetaně

Lusinda79 Kuchař: Lusinda79

Hovězí maso 188 názorů

Suroviny

800 g zadního hovězího
300 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
1 cibule
50 g plnotučné hořčice
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
100 g oleje
kousek másla
100 g uzené slaniny
asi lžíce mouky (podle lepku)
250 ml šlehačky
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
5 kuliček pepře
citronová šťáva na dochucení
sůl
vývar
Recept si zatím oblíbilo 212 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso prošpikujeme hranolky slaniny (jde to skvěle pokud ji dáme na 0,5 hodiny do mrazáku) a opečeme na oleji nebo oleji s máslem (nebude se připalovat). Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme karamelizovat.

  2. Přidáme hořčici, koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa (tj. asi 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme.

  3. Je-li třeba, zahustíme hladkou moukou, rozkvedlanou v mléce a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 minut), podle potřeby dosolíme.

  4. Zjemníme smetanou, dochutíme citronem a lístkem másla, již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Poznámka

Vím, že receptů na svíčkovou je tu více, ale tento postup se trochu liší tím, že se ochutí výpeček již na začátku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 231 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně

  • Vania Vania

    Už jsem dělala dvakrát a všem chutnala ani jsem nemusela zahušťovat. Jen jsem nedávala hořčicí :-)<3

    Odpovědět

  • Marthule Marthule

    Výborná svíčková. Dělám přesně podle receptu a nikdy se nestalo, že by se nepovedla.

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Taky jsem ten recept z apetitu zkoušela a bylo mi řečeno nejhorší svíčková co jedli. Ani já ji nemohla jíst. Spíš mě dostala v tvém příspěvku ta poznámka, kdo má rád řidší omáčku nevýrazné chuti bude zklamán. To že tam vadí hořčice, někomu klidně i ten ocet má radši citron. Neznamená, že vaří omáčku bez chuti. Chutná po zelenině, koření a smetaně. A znovu jsem si ty příspěvky přečetla a neřeší, že je to moc kyselé :) ale že hořčice a ocet jim tam nechutnali

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Frantiska: moc nechápu...já mluvím o jednom konkrétním receptu a poměru sladká/kyselá a reaguji na "stížnost" na recept, který znám.....

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Eja57: nesouhlasím, to že mi v omáčce vadí hořčice neznamená, že jim omáčku bez chuti a barvy. V kuchařkách první republiky se taky nepřidává.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Alzbetina Prk.: máš asi na mysli svíčkovou podle šéfkuchaře restaurace Villa Voyta, recept vyšel v Apetitu v roce 2009...vařila jsem opakovaně, od druhého vaření už v poměru 750 g masa + 2 PL octa + 2 PL plnotučné hořčice + 2 vrchovaté lžíce hnědého cukru (zkaramelizovat se zeleninou, rovněž ocet a hořčici nechat v karamelizovaném základu odvařit) - tedy podobný poměr jak tu uvádí Lusinda - ale + 500 ml smetany + to podstatné dle originál receptu 100 g brusinkového kompotu do základu....Ano, kdo má rád světlou řidší omáčku ne příliš výrazné chuti, tak bude zklamán...sto lidí sto chutí....Ale za mne v tomto poměru a při dodržení ostatního...zelenina, trouba atd....skvělá...

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Evanel: vůbec se vám nedivím. Kdysi jsem před lety zkoušela podle Apetitu svíčkovou, že bude jako nějaká lepší než ta moje a celou jsem ji pak vylila. Právě kvůli hořčici a octu. Když chci mít sladkokyselou chuť omáčky, zkaramelizuji s cibulí trochu cukru a použiju citronovou šťávu.

    Odpovědět

  • Evanel Evanel

    Za mne recept už ne. Rozhodně nepřidávat ocet ani hořčici, dala jsem pár kapek od obojího a i tak byla omáčka šíleně kyselá a celou jsem ji vyhodila. Když jsem ji dělala bez toho, ani tak to nebylo ono, je to velká škoda, vkládala jsem do receptu veškeré naděje na dobrou svíčkovou.

    Odpovědět

  • Marie_9 Marie_9

    Dnes jsem vařila svíčkovou podle vašeho receptu a mohu říci,že je naprosto luxusní. Zkoušela jsem různé recepty,ale žádná nebyla tak dobrá, jako tato. Rodině chutnalo. Děkuji.:-)

    Odpovědět

  • Sandravoj. Sandravoj.

    Dělám stále podle vašeho receptu,akorát tedy dávám víc masa.Je vynikající <3 Přidávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    JimmyBanja: trochu záleží na zvyklostech a apetitu strávníků - 150 - 200 g masa na osobu ( v syrovém stavu), tady 4-6 porcí, zrovna u svíčkové já osobně méně masa víc omáčky:-D

    Odpovědět

  • smailing smailing

    JimmyBanja: si vypočítej poměr vzhledem k cenám ne? procenta se učil snad každý...

    Odpovědět

  • Palecek Palecek

    Ahoj, dnes jsem vařil dle Vašeho receptu a velice dobré.. :yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Marie Svarcova: tak tak, zkaramelizovaný základ je základ dobré omáčky, přidávám ještě trochu naložených brusinek přímo do základu a kousek citronu i s kúrou...a pomalé pečení na 160 st....
    A - někam jsem to už asi psala - maso vytažené z trouby po dobu dodělání omáčky pevně utáhnu do dvojitého alobalu, "sedne" si a lépe se porcuje.
    No ale....když dáte místo krávy srnce....och....

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes::yes: při čtení receptu jsem si připadala, že čtu můj :-K- dělám úplně stejně už léta a je skvělá jen knedlíky naši chtějí k ní karlovarské :-KHezký den

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 7 10 13

Tématické fráze: svíčková na smetaně svickova na smetane babica svíčková svíčková recept svíčková na smetaně recept recept na svickovou recept na svíčkovou na smetaně recept svíčková svíčková omáčka svickova recepty top recepty svíčková svickova omacka v troube recepty svíčková recepty svíčková na smetaně svíčková na smetaně top recepty jak se vaří svíčková jak se dělá svíčková svíčková v troubě recept svickova na smetane svickova na smetane pecena v troube

Zapomněl/a jsem heslo