Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na tu nejlepší vajíčkovou pomazánku? Výraznou chuť jí dodá hořčice, barevnost medvědí česnek, petrželka či kopřivy
Zdroj: Toprecepty

Zbylo vám po Velikonocích spousta vajíček a vy teď přemýšlíte, jak je co nejlépe spotřebovat? Vajíčková pomazánka je to nejrychlejší a nejchutnější řešení. Dá se připravit mnoha způsoby, ve vydatné i odlehčené verzi. Ale jak ji ochutit, aby byla naprosto skvělá? 

Pomazánka aneb Co z vařených vajec z Velikonoc?

Vajíčková pomazánka je po Velikonocích jedním z nejpopulárnějších pokrmů a po velikonočním pondělí se podává na večeři snad všude. Však jde také obecně o jednu z nejoblíbenějších pomazánek vůbec, a to nejen po Velikonocích, kdy potřebujeme něco udělat s vykoledovanými vajíčky

Pomazánka je asi nejméně pracným řešením, do kterého využijete i větší množství vajec a nebude ani vadit, když je každé z jiného zdroje a některá mohou být i převařená. Žlutozelená barva žloutku, která je pro taková vajíčka typická, se v pomazánce ztratí.

Co se dává do vajíčkové pomazánky?

Natvrdo vařená vajíčka mají omezenou dobu trvanlivosti – pokud je máte jen v košíčku na stole, vydrží při pokojové teplotě přibližně 2-3 dny. Pokud byste nestíhali, můžete je dát do lednice, kde je lze uchovávat až 7 dní. I tak je ale lepší s přípravou pomazánky neotálet.

  • Na vajíčkovou pomazánku je hlavně třeba oloupat a nakrájet vajíčka, nejlépe na co nejmenší kousky. Práci vám usnadní kráječ na vajíčka, vajíčka ale můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Chcete-li si s pomazánkou trochu vyhrát, můžete si oddělit bílky od žloutků, nakrájet bílky a žloutky zvlášť rozmačkat a pak smíchat se zbytkem.
  • Aby se z nakrájených vajíček stala pomazánka, je potřeba přidat majonézu nebo nějaké jiné pojidlo. Chcete-li odlehčenější pomazánku, je možné majonézu nahradit tvarohem a jogurtem nebo kysanou smetanou.
  • Lahodnější chuti dosáhnete pomocí pomazánkového másla nebo čerstvého sýra (použít lze tzv. cream cheese, sýr typu lučina nebo žervé). Vhodný je i tavený sýr. Dokonalé konzistence dosáhnete, když zvolíte smetanový sýr a přidáte k němu pár lžiček majonézy. Pro zjemnění chuti je možné sýr utřít i s máslem
  • Hotovou směs je pak nutné hlavně něčím dochutit. Tradiční ingrediencí bývá plnotučná hořčice – pro pikantnější chuť můžete použít tu dijonskou.
  • Výraznější chuti dosáhnete, když do pomazánky vmícháte rozmačkané ančovičky nebo ančovičkovou pastu, které smícháte s utřenými žloutky. Ančovičky jsou totiž nositeli chuti umami, která zvýrazní chuť celé pomazánky. Přidat můžete i trochu česneku. Nemáte-li krásně žlutá vajíčka, dodá pomazánce barvu i špetka kurkumy.
  • Vzhledem k tomu, že velikonoční vajíčková pomazánka je typickou jarní pomazánkou, sluší se ji trochu oživit čerstvými zelenými bylinkami. Nejvhodnější je pažitka, často se používá i petrželka. Klidně však do ní můžete přidat i kopr, moje babička třeba používala nasekané kopřivy nebo lístky medvědího česneku
  • Někdy se do pomazánky přidává rovněž nakrájená zelenina – taková pomazánka se pak nazývá spíš vajíčkovým salátem. Ten můžete vylepšit nakrájenou cibulkou (klasickou nebo jarní), kyselými okurkami nebo i kousky rajčátek nebo ředkviček
  • Základní recept na pomazánku: smíchejte oloupaná a nahrubo nastrouhaná natvrdo vařená vejce (5 ks), přidejte 1 pomazánkové máslo, 1 nadrobno nasekanou oloupanou cibuli nebo šalotku, trochu másla a 1-2 lžičky hořčice. Dochuťte solí a případně pepřem a můžete hned podávat. 

Náš tip: Vajíčkovou pomazánku si můžete udělat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více