Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Stává se, že se nečekaně ohlásí návštěva a vy byste ji rádi pohostili něčím slaným k zakousnutí, jenže co tak nahonem připravit? Listové těsto je skvělým řešením. Dá se naplnit podle vaší fantazie i zásob v lednici či ve spíži a křupavá dobrota je v cukuletu na stole!

Záviny s masem i bez

Připravit náplň, zarolovat ji do těsta a upéct, to není nic těžkého. Do slaných závinů se skvěle hodí třeba míchaná vajíčka se šunkou, nebo šunkovo-sýrové plátky, případně mleté maso či kysané zelí. Ale jsou i zajímavější nápady. Zapéct se dá třeba sekaná, náplň z hokkaidó dýně, případně houbová smaženice. Inspirujte se našimi recepty, ale řiďte se svou chutí:

Na stůl i do aktovky

Slané šátečky, pizza šneci nebo párty válečky můžou být velmi zajímavým pohoštěním, ale stejně tak je třeba jako zpestření svačinek ocení školáci. Máte-li více času, můžete si s těstem trochu pohrát a vytvořit slané košíčky. Ty se mohou péct rovnou s náplní, třeba z tuňáka a sýra, anebo si je můžete upéct dopředu a pak plnit klidně studenou šunkovou pěnou či nějakou pomazánkou. Kousek zeleniny navíc dodá pohoštění krásný vzhled i cenné vitaminy.

Tyčky a drobnosti

Když opravdu hodně spěcháte, anebo nemáte doma moc surovin, k chuti přijdou i obyčejné slané tyčky. Listové těsto stačí jen rozválet na plát, nakrájet rádýlkem na pruhy a ty potřít rozšlehaným vajíčkem, posypat libovolným kořením, třeba paprikou, kmínem nebo grilovací směsí, a upéct v troubě rozehřáté při 200 °C dozlatova. Ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže místo tyček lze vykrájet jiné tvary anebo můžete zkusit i speciální jednohubky.

Více o slaném i sladkém rychlém pohoštění najdete zde ➔

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více