Den piva
Národní den
Víte, v čem je Česko na prvním místě? Ve spotřebě piva, která je zde bezkonkurenčně největší a dnes 7. dubna rozhodně vzroste a pivo poteče proudem. Slavíme Den piva, nejoblíbenějšího alkoholického nápoje na světě a národního pokladu České republiky.
Jako Češi patříme k hrdému národu pivařů a to právem, české pivo se totiž řadí mezi nejchutnější piva na světě a každoročně se u nás vypije 135 litrů na osobu. Neodmyslitelně patří pivo k určitému symbolu České republiky. Věděli jste, že pití piva má i své zdravotní benefity? A to hned několik. Díky obsahu vitaminu B snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci srdce a snižuje cholesterol. K tomu jedna sklenička vyřeší hravě nespavost a zabrání tvorbě kazů na zubech. A to stále není všechno. Pivo působí pozitivně i na naše trávení, protože obsahuje hořké chmelové látky podporující tvorbu trávicích enzymů, což může pomoct při konzumaci mastnějších pokrmů. Je to jednoduše řečeno všelék, se kterým musíme nakládat právě tak opatrně jako s léky.
Vaření piva a vaření s pivem
Výroba piva je náročnější proces lišící se typem piva, pivovarským tajemstvím a použitou technologií. Základními surovinami jsou chmel, slad, kvasinky a voda. Během procesu výroby dochází ke kvašení a rozštěpení škrobu na jednoduché zkvasitelné cukry. Podle typu piva trvá výroba 7-14 dní. Následně si pivo můžeme s chutí vychutnat a také z něj vařit. Pivo dodá pokrmům charakteristickou karamelovou chuť a omáčce krásnou barvu. Hodí se s vývarem na podlévání masa při pečení, nebo do marinád na grilování a pečení masa. Bez piva se neobejdeme v receptech na přípravu různých těstíček na obalování uzenin, masa a sýrů před smažením.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den piva?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 13 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 13 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 15 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 21 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes