Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
14. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Chrání srdce, „čistí“ zuby, snižuje cholesterol… Pivo by směle mohlo být součástí naší domácí lékárničky. Český národní nápoj má totiž zajímavé zdravotní benefity. Ovšem zacházet s ním musíme právě tak opatrně jako s léky. Co všechno zlatavý mok „umí“?
1. Brání vzniku kazů
Kazivost zubů způsobuje dlouhodobá přítomnost zubního plaku v ústech. Pod plakem se totiž parádně daří bakteriím, které pak napadají dáseň i zuby. No, a právě s těmito bakteriemi umí bojovat pivo. Podle studie, zveřejněné v roce 2012 v časopise Journal of Biomedicine and Biotechnology, pivo přímo blokuje aktivitu bakterií a zabraňuje tak jejich působení na zuby a dásně.
2. Prospívá srdci
Pivo totiž obsahuje velmi cenné látky, polyfenoly, které chrání buňky před oxidačním stresem. Zdá se, že je dokonce lepší pít mírně než vůbec. Vědci z Harvardu zjistili, že muži, kteří přežili infarkt, měli pak o 50 % nižší pravděpodobnost, že je v následujících letech srdeční příhoda postihne znovu, pokud pravidelně pili dvě skelničky piva denně. Jiná, skandinávská studie zase prokázala, že ženy, které pijí 1-2 x týdně pivo, mají o 30 % nižší riziko vzniku srdečního záchvatu, než kdyby se zlatému moku zcela vyhýbaly či daly přednost jinému alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
3. Reguluje hladinu cholesterolu
Ano, je to tak. Pivo je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny a díky tomu pomáhá zvyšovat hodnoty „hodného“ HDL cholesterolu a snižovat hladiny toho „zlého“, LDL cholesterolu. V tomto ohledu jsou prospěšnější piva tmavší, které obsahují více vlákniny. Příznivý je ovšem i vliv samotného alkoholu, který může zvyšovat hladinu HDL cholesterolu až o 10 procent. Ovšem jen v malém množství, to znamená skleničku piva denně.
4. Zlepšuje zažívání
Podle studie z roku 2012 zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry pivo zvyšuje uvolnění žaludeční kyseliny, která je klíčem jak k trávení potravy v žaludku, tak ke kontrole růstu nebezpečných střevních bakterií, například salmonely. Hořké chmelové látky navíc mají pozitivní vliv na sekreci žluči, která přímo podporuje trávení, což může pomoci při kozumaci mastnějších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
5. Řeší nespavost
Pokud vás večer trápí starosti všedního dne a nemůžete usnout, sklenička piva vás zklidní a navodí relaxační náladu. Je to rozhodně lepší, než do sebe cpát silně návykové prášky na spaní.
6. Posiluje kosti
Pivo je významným zdrojem křemíku, který patří mezi esenciální stopové prvky a má pozitivní vliv na mineralizaci a tvorbu kostí a chrupavek. Zvýšením obsahu křemíku ve stravě, například pitím minerálek nebo právě piva, se také zvyšuje obsah vápníku v kostech a mírní se tak riziko vzniku osteoporózy. Denní potřeba křemíku se pohybuje mezi 10 a 25 mg, přičemž v tůzných druzích piv se koncentrace tohoto prvku pohybuje od 20 do 50 mg/l.
Mohlo by vás zajímat
7. Působí jako iontový nápoj
Jste-li po sportu „vyšťavení“, probere vás a organizmus napumpuje potřebnými látkami sklenice piva. Tekuté zlato obsahuje totiž cenné minerály, jako jsou vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík, dále vitaminy skupiny B a stopové prvky. Navíc vám dodá vypocené tekutiny. Co může být lepšího?
8. Chrání proti rakovině
Obsahuje totiž účinnou látku xanthohumol, která je podle studií prokazatelně působí jak preventivně, tak léčebně v případě již vzniklého rakovinného bujení. Pochopitelně se ale nelze pivem prolévat. V malém množství prospívá, ve velkém škodí. Malé množství by nemělo překročit denně jednu sklenici piva pro ženu a dvě sklenice pro muže.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Maďarská delikatesa ze zbytků? Tajemství Hortobáďských palačinek tkví v omáčce!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09