Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
17

Den sýrových koulí


Den sýrových koulí
Zdroj: Andrey Metelev, Unsplash

Národní den

Sýr ve formě kuliček je ideálním pokrmem 17. dubna, neboť se slaví den sýrových koulí. Ať už jste ten, kdo nedá na sýrové kuličky dopustit, nebo jste sýr do kulatých tvarů ještě nikdy nepřipravovali, pojďme se společně podívat na přípravu i historii tohoto kulatého pokrmu.

Sýr je mléčný výrobek, který je známý již skoro 8000 let. Při jeho přípravě se používá savčí mléko (např. kravské, ovčí, kozí i buvolí nebo velbloudí) a srážedlo, které vytvoří z mléka hutnější hmotu. Sýry se dělí podle způsobu tohoto srážení, ale i podle tvrdosti, množství tuků aj. Jeden z typických čerstvých sýrů si můžeme připravit doma tzv. domácí lučinu. Sýry známe i podle zemí, ze kterých pocházejí, např. kdo by neznal české Olomoucké tvarůžky?

Jak to skoulet dohromady?

Sýrové koule se připravují různě. Třeba smícháním nastrouhaného sýru a vejce nebo bílků s kořením a poté se pečou v troubě nebo smaží v oleji. Do tvaru koule se dá připravit i hutnější sýrová pomazánka, do které si můžete namáčet slané krekry, pečivo nebo nachos. Vynikající jsou naložené sýry a v kulatém provedení budou jistě i skvěle vypadat. A nemůžeme nezmínit výborné sýrové kuličky tzv. gougères neboli sýrové jednohubky z Francie, které se připravují z odpalovaného těsta. Kterou variantu kulaté dobroty zvolíte vy?

Kdo by neměl promeškat Den sýrových koulí?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více