Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně
Zdroj: Wikimedia Commons, By User:FXcuisine, CC BY-SA 3.0

Na první pohled vypadají gougères jako klasické malé kobližky, chutí vás ale překvapí. Tyto malé bochánky jsou totiž slané, a navíc se dělají z odpalovaného těsta, což je víc přibližuje k větrníkům nebo profiterolkám. Sýr přidaný do těsta z nich ovšem udělá vynikající chuťovku.

Nejlepší pohoštění nejen k vínu

Chcete připravit nějaké netradiční pohoštění třeba pro návštěvu nebo jen tak na večer k vínu? Přímo ideálním kandidátem jsou gougères (čtěte gužér). Tyto malé slané buchtičky jsou k tomuto účelu jako stvořené. Právě k vínu se tradičně podávají v zemi svého vzniku, ve Francii, konkrétně v Burgundsku. V této oblasti vínu zasvěcené se gougères servírují k vínu přímo ve vinařských sklepech při degustacích. Nejlepší jsou prý s místními vyhlášenými bílými víny z oblasti Chablis.

Populární francouzské pečivo

Gougères jsou ve Francii oblíbeným slaným pečivem, které se pyšní dlouhou historií. Někteří tvrdí, že je prý do Francie již v 16. století přivezla Kateřina Medicejská z Itálie, což by odkazovalo na jejich příbuznost s italskými profiterolkami. Obecně se však má za to, že vznikly až v 19. století v městečku Tonnere, kde je upekl místní pekař a cukrář pan Liénard. Ať už je pravda jakákoliv, francouzské městečko je s těmito slanými bochánky neoddělitelně spojeno, a dokonce tu pořádají i slavnosti na jejich počest.

Gougères jsou vláčné díky sýru

Gougères se připravují v mnoha verzích. Společný je jim sýr přidaný do odpalovaného těsta, díky němuž jsou bochánky uvnitř krásné vláčné a měkké, což vytváří příjemný kontrast ke křupavému dozlatova vypečenému povrchu. Obvykle se používá strouhaný sýr Gruyère, Comté nebo Emmentaler, jsou ovšem i další verze, třeba se sýrem s modrou plísní nebo s čedarem.

O dochucení těsta se postará muškátový oříšek a pepř. Někdy se dělají gougères i plněné houbami, hovězím masem či šunkou. Ty bývají o trochu větší, v průměru mají kolem 10-12 cm. Často pak ani nemají tvar bochánků, ale těsto se peče v koláčové formě.

Originální gougères jsou ovšem malé, mívají kolem 3-4 cm. Podávají se teplé i studené – teplé jako předkrm se salátem, studené k aperitivu. Teplé jsou ale díky rozteklému sýru přece jen o trochu chutnější. Na chuti jim navíc přidá, když je sýrem ještě posypete na povrchu. Jejich příprava je překvapivě velmi snadná, láká-li vás tedy je vyzkoušet, určitě neváhejte. Upéct si je můžete třeba podle následujícího originálního receptu.

Budete potřebovat: 240 g vody nebo mléka, 85 g másla nakrájeného na malé kousky, 1/2 lžičky soli, 130 g hladké mouky, 4 velká vejce, 115 g najemno nastrouhaného sýra Gruyère, plus další na posypání, špetku muškátového oříšku, špetku čerstvě mletého černého pepře, vejce prošlehané s 1 lžící vody na potření gougères.

Postup: V kastrolu smíchejte vodu (nebo mléko), máslo a sůl. Zahřejte a počkejte, až se máslo rozpustí. Odstavte z ohně a přidejte mouku. Pomocí vařečky důkladně vmíchejte mouku, aby nezůstaly v těstě hrudky. Opět vraťte hrnec a za stálého míchání těsto vařte/odpalujte, dokud se vše nespojí v soudržnou hmotu a nevznikne hladké těsto. Pokud máte teploměr, odpalujte, dokud těsto nedosáhne teploty 80 °C.  Pak těsto přendejte do kuchyňského robota a hněťte, dokud teplota neklesne na 63 °C.

Poté do těsta za stálého šlehání postupně jedno po druhém přidávejte vejce. Další přidejte až tehdy, kdy se přechozí zapracuje do těsta. Přidejte strouhaný sýr, muškátový oříšek a černý pepř a opět zapracujte do těsta. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s velkým hvězdicovým nástavcem. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem pak nastříkejte v dostatečných rozestupech malé bochánky. Těsto vyjde na asi 20 gougères. Potřete je vajíčkem smíchaným s vodou a posypejte strouhaným sýrem. Pečte, dokud nejsou gougères nafouklé a zlatohnědé, asi 20 až 25 minut. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte ještě 30 minut v troubě odpočívat.

Náš tip: Máte-li raději sladké, zkuste si upéct z odpalovaného těsta třeba tyto nadýchané věnečky. 

Zdroje informací:
Papillesetpupilles.fr
Seriouseats.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více