Domácí lučina

hosta Kuchařka:

Sýry 121 názorů

Recept si zatím oblíbilo 102 kuchařů
5102

Suroviny

Velký jogurt HOLANDIA
cedník
utěrka
Recept si zatím oblíbilo 102 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cedník s utěrkou dáme do hrnce, do utěrky vyklopíme Hollandii a necháme 24 hodin přikryté v lednici.

  2. To, co zůstane nahoře, je "lučina" - vynikající, jemná, skvělá jak samotná, tak do pomazánek.

  3. Dolů steče syrovátka, tu můžeme vypít jen tak nebo třeba s rozmixovaným ovocem.

Poznámka

Přemýšlela jsem, zda to sem dát, je to takové primitivní proti vašim všem sofistikovaným receptům, ale třeba se někomu bude hodit

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 101 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí lučina

  • Ivosisko Ivosisko

    hosta: Tak dnes večer (rozuměj v sobotu) z Hollandie zaděláno a cca ve 22°° už z toho byla pomazánka - ráno to asi budu muset "vytěžit" zbíječkou :-D

    Z edukačních důvodů jsem tento prvotní pokus dělal pouze ze samotného jogurtu, ale zjistil jsem, že v Kaufu mají velkou Hollandii za 12,- Kč, tak to tam zajdu zítra "vyplenit" a budu experimentovat :-Q

    Zjistil jsem, že na Ebay mají těch "silonových odkapavácích pytlíků" mraky, ale to bych musel měsíc čekat, než to sem připluje, tak jsem vyzkoušel obyčejný hustý plastový cedník a vypadá to, že se perfektně osvědčil :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Ivosisko: ten krémový sýr má spíš konzistenci tvarohu, je drobivější. Chutí se od "lučiny" moc neliší. Ten sáček jsem kupovala tady http://www.magnet-3pagen.cz/sitko-na-ele/32010?cat... Není plátěný, jde o hodně hustý silon. Jak jsem zjistila, není v současné době dostupný, ale stejnou službu ti udělá cedník vyložený několika vrstvami gázy;-)

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    hosta: Děkuji Hosti za tipy na vylepšení "Lučiny". Jak jsem se již zmínil, mám rád všechny sýry bez vyjímky (ještě se mi nepoštěstilo ochutnat onen EU zakázaný sýr, v kterém "bydlí" chrobáčci :-D ), tak jsem na Topu v "oddělení sýrů provedl exkurzi a narazil jsem zde na další Tvoji perlu "Čerstvý krémový sýr" - chci se zeptat, jaké je tento sýr konzistence? Je drobivý anebo s jeho mazáním na chléb nejsou žádné potíže?

    A dovolím si ještě dotaz č.2 - kde se dá pořídit ten Tvůj plátěný pytlík se škrtící sponou či jak zní jeho název?

    Děkuji za informace, Ivo

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Ivosisko: :-K díky za hezký komentář, určitě vyzkoušej a neboj se přidat tučnou smetanu, jemný tvaroh z vaničky, zakysanku..:-)

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    V jednoduchosti je krása :yes: Zdejší komentáře mi dávají naději, že to bude opravdu fungovat (u těch posledních se už sice vyskytly nějaké karamboly - že by v tom hrál rozdíl těch pěti let od uveřejnění receptu až po dnešní dobu a i zde deklarované jogurty už nejsou to, co bývaly? ;-) ) - budu muset vyzkoušet :-!

    Děkuji tedy Hostě za zveřejněný návod a rovněž chci vyjádřit poděkování Helli za její první počin tohoto typu ( https://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z... ), jako i všem diskutujícím za ověřené vychytávky.

    Miluji jakékoliv sýry včetně všech Lučin a pomazánek podobného typu, ovšem dost často mě v jejich nákupu brzdí cena, jež bývá v dost velkém rozporu s obsahem mé peněženky, která má tu smůlu, že ji nosí v kapse český důchodce. Zde ale svítá naděje, že budeme oba spokojení (jak já, tak i moje šrajtofle) :-D :-Q

    Hosti :-K :-p

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp

    :yes: skvely recept<3

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dnes jsem dělala pomazánku,včera jsem si koupila jogurt,ale byl Selský,no neva bylo to trošku řidčí,příště zkusím Holandiu,ale jinak jsem do toho zamíchala křen a byla super večeře<3:-p:-pDíky,je to super.:yes:

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Včera jsem dělala k večeři, moc dobré.<3 Je to ještě jemnější jak lučina a lze ochutit podle chuti.:yes: Nechala jsem vykapat přes bavlněnou plenu a úplně bez problémů.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    denisa: nemáš moc hustý cedník? Já dávám do dost děrovaného a vyložím ho přeloženou gázou, která není tak hustá, jako plena:-)

    Odpovědět

  • denisa denisa(neregistrovaná)

    neviem co sa deje,ale ani kvapka srvatky nie je v miske,stale to je na tej plienke takej konzistencie akej to bolo vcera po zarobeni cize riedka jogurtovo-smotanova hmota pomoooooc;-(

    Odpovědět

  • Wendy Wendy(neregistrovaný)

    milujem syr LUČINA <3<3<3

    Odpovědět

  • Viktorie Viktorie(neregistrovaný)

    Domácí Lučina je vynikající, dělám jí už hodně dlouho, ale ještě jsem nepřišla na to, proč zrůžoví plena po překapání.
    Jogurt je bílý, smetana bílá a plena růžová . Máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji za odpověď.:-)

    Odpovědět

  • bobina bobina(neregistrovaná)

    lučinu dělám již několik let,je výborná,jen ji nesolím,dá se využít i na sladko,3 velké jogurty hollandia,2 šlehačky 30 procentní,nebo 1 šlehačku a 1 zakysanou smetanu.Zavážu do plátýnka a přivážu k baterii u dřezu a nechám přes noc vykapat.

    Odpovědět

  • Kitty Kitty(neregistrovaný)

    Berča: Minulý komentář patřil tobě. Omylem jsem smázla tvůj nick Berča ;-)http://diviznacka.blog.cz/

    Odpovědět

  • Kitty Kitty(neregistrovaný)

    Dobrý, dá se doplnit pažitkou atd. Dělám právě ten se zakysanou smetanou - když Lučina, tak echt. Recept mám od blogerek. Zrovna jsem hledala, kolik jogurtů dát na 1 zakysanku. Tak - jdu to kutit. Zdravím tě. Kitty:-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo