Domácí lučina

hosta Kuchařka:

Ostatní 111 názorů

596
Recept si zatím oblíbilo 96 kuchařů

Suroviny

Velký jogurt HOLANDIA
cedník
utěrka
Recept si zatím oblíbilo 96 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cedník s utěrkou dáme do hrnce, do utěrky vyklopíme Hollandii a necháme 24 hodin přikryté v lednici.

  2. To, co zůstane nahoře, je "lučina" - vynikající, jemná, skvělá jak samotná, tak do pomazánek.

  3. Dolů steče syrovátka, tu můžeme vypít jen tak nebo třeba s rozmixovaným ovocem.

Poznámka

Přemýšlela jsem, zda to sem dát, je to takové primitivní proti vašim všem sofistikovaným receptům, ale třeba se někomu bude hodit

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí lučina

  • Wendy Wendy(neregistrovaný)

    milujem syr LUČINA <3<3<3

    Odpovědět

  • Viktorie Viktorie(neregistrovaný)

    Domácí Lučina je vynikající, dělám jí už hodně dlouho, ale ještě jsem nepřišla na to, proč zrůžoví plena po překapání.
    Jogurt je bílý, smetana bílá a plena růžová . Máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji za odpověď.:-)

    Odpovědět

  • bobina bobina(neregistrovaná)

    lučinu dělám již několik let,je výborná,jen ji nesolím,dá se využít i na sladko,3 velké jogurty hollandia,2 šlehačky 30 procentní,nebo 1 šlehačku a 1 zakysanou smetanu.Zavážu do plátýnka a přivážu k baterii u dřezu a nechám přes noc vykapat.

    Odpovědět

  • Kitty Kitty(neregistrovaný)

    Berča: Minulý komentář patřil tobě. Omylem jsem smázla tvůj nick Berča ;-)http://diviznacka.blog.cz/

    Odpovědět

  • Kitty Kitty(neregistrovaný)

    Dobrý, dá se doplnit pažitkou atd. Dělám právě ten se zakysanou smetanou - když Lučina, tak echt. Recept mám od blogerek. Zrovna jsem hledala, kolik jogurtů dát na 1 zakysanku. Tak - jdu to kutit. Zdravím tě. Kitty:-)

    Odpovědět

  • Jana.Ma Jana.Ma

    Ať to má název jaký chce, je to vynikající pomazánka, která při troše fantazie nabízí spoustu možností, jak ji dochutit. Mám zaděláno na chleba, dnešní večeře bude studená. Už jsem přestala kupovat chleba, přestávám kupovat i Lučinu. Přikládám foto a dávám 86. bodík. :yes:


    Ještě poznámka: Nečekala jsem 24 hod, večer jsem dala odkapat okolo 22. hod. a dnes v 10 dopoledne jsem odkapávání pomohla tak, že jsem mírně utěrku s hmotou vyždímala. ;-)

    Odpovědět

  • Berča Berča(neregistrovaná)

    Tento recept dělám často, akorát velký bílý jogurt (holandský) smíchám s kelímkem zakysané smetany. Pak mírně osolím. A pak stejný postup přes cedník atd. Na chleba nebo rohlík je to výborné.

    Odpovědět

  • marta marta(neregistrovaná)

    Keď nezmysel, tak nezmysel! Nasledujúci text nie je môj výplod, je okopírovaný z Wikipedie:

    Sýr je vyroben ze smetany, mléka, osolen a doplněn mlékařskou kulturou. Vyrábí se termizovaný, tedy mléko je tepelně upraveno při teplotě 57 - 68 stupňů po dobu 15 minut. Bývá s příchutěmi, upravený pro děti i pro těhotné matky, jako tvarohové žervé. Neobsahuje konzervanty či umělé zvýrazňovače chuti.

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    marta:Nesmysl moje švagrová pracuje v Povltavkých mlékárnách a Lučina je "studená" a i tepelně upravená.....

    Odpovědět

  • casino casino

    marta:
    Máte recht,:yes: LABNEH, LABAN, v naší famílii OKAPANÝ JOGURT;-)
    Už to tu zmínila Hella: že to žádná LUČINA není!!!:-((
    Ale to je jako házet perly na zeď...:-))

    Odpovědět

  • marta marta(neregistrovaná)

    Nie je to Lučina, tá je spracovávaná tepelne. Je to syr LABNEH, ktorý sa takto bežne vyrába z gréckeho jogurtu. Dajú sa z neho robiť nie len nátierky. Konzumuje sa pokvapkaný - až hodne poliaty - olivovým olejom. Dobré sú aj guličky z tohto syra nakladané v pikantnom olivovom náleve. Vytečená srvátka je výborná na miesenie chlebového cesta.

    Odpovědět

  • h.kindlova h.kindlova

    Super nápad, udělala jsem z domácího kozího jogurtu, přidala sůl a pažitku a bylo to vynikající. Teď se chystám přidat brokolici :-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Karel: Netvrdim, ze Vas "jogurt" neni dobry, mozna je vyborny, ale jogurt to rozhodne neni. Nehlede na to, ze je to fantasticka kaloricka bomba. A uz vubec si nedovedu predstavit z nej udelat lucinu.

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    Základem je mléko a živá jogurtová kultura , ta je možná sehnat nebo nahradit živým bílým jogurten , ten živý jogurt je podmínka , chce to dobře číst etikety (!), převařené mléko necháme vychladnout na teplotu 40 stupňů a přimícháme jogurtovou kulturu . Udržujeme při teplotě 35-40 stupňů ( ne více jinak jogurtovou kulturu zabijete !! méně možno ale zrání trvá delší dobu )a do druhého dne máme jogurt . Výsledek je ovšem kyselý , poměrně nevýrazné chuti , tak tady recept od mojí mámy : litr mléka plnotučného , jedna plechovka kondenzovaného mléka Tatra , jedna plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko , jeden živý bílý jogurt . Postup stejný jako výše , výsledkem je jemný , lahodný ale poměrně dost sladký jogurt takový jako známe z mládí s vrstvičkou zakysané smetany na povrchu , chce to najít si svoji chuť a Salko dávkovat podle své chuti

    Odpovědět

  • ella1 ella1

    odkapáno a je to SUPER.jsem si jista,že to doma zdomácní,ty přesolené sýry z obchodu se pomalu už ni nedají jíst....přidávám bodík a vřele doporučuju všem.:-p

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo