Domácí lučina

hosta Kuchařka:

Sýry 121 názorů

5103

Suroviny

Velký jogurt HOLANDIA
cedník
utěrka
Recept si zatím oblíbilo 103 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cedník s utěrkou dáme do hrnce, do utěrky vyklopíme Hollandii a necháme 24 hodin přikryté v lednici.

  2. To, co zůstane nahoře, je "lučina" - vynikající, jemná, skvělá jak samotná, tak do pomazánek.

  3. Dolů steče syrovátka, tu můžeme vypít jen tak nebo třeba s rozmixovaným ovocem.

Poznámka

Přemýšlela jsem, zda to sem dát, je to takové primitivní proti vašim všem sofistikovaným receptům, ale třeba se někomu bude hodit

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 179 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí lučina

  • Ivosisko Ivosisko

    hosta: Tak dnes večer (rozuměj v sobotu) z Hollandie zaděláno a cca ve 22°° už z toho byla pomazánka - ráno to asi budu muset "vytěžit" zbíječkou :-D

    Z edukačních důvodů jsem tento prvotní pokus dělal pouze ze samotného jogurtu, ale zjistil jsem, že v Kaufu mají velkou Hollandii za 12,- Kč, tak to tam zajdu zítra "vyplenit" a budu experimentovat :-Q

    Zjistil jsem, že na Ebay mají těch "silonových odkapavácích pytlíků" mraky, ale to bych musel měsíc čekat, než to sem připluje, tak jsem vyzkoušel obyčejný hustý plastový cedník a vypadá to, že se perfektně osvědčil :-8

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Ivosisko: ten krémový sýr má spíš konzistenci tvarohu, je drobivější. Chutí se od "lučiny" moc neliší. Ten sáček jsem kupovala tady http://www.magnet-3pagen.cz/sitko-na-ele/32010?cat... Není plátěný, jde o hodně hustý silon. Jak jsem zjistila, není v současné době dostupný, ale stejnou službu ti udělá cedník vyložený několika vrstvami gázy;-)

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    hosta: Děkuji Hosti za tipy na vylepšení "Lučiny". Jak jsem se již zmínil, mám rád všechny sýry bez vyjímky (ještě se mi nepoštěstilo ochutnat onen EU zakázaný sýr, v kterém "bydlí" chrobáčci :-D ), tak jsem na Topu v "oddělení sýrů provedl exkurzi a narazil jsem zde na další Tvoji perlu "Čerstvý krémový sýr" - chci se zeptat, jaké je tento sýr konzistence? Je drobivý anebo s jeho mazáním na chléb nejsou žádné potíže?

    A dovolím si ještě dotaz č.2 - kde se dá pořídit ten Tvůj plátěný pytlík se škrtící sponou či jak zní jeho název?

    Děkuji za informace, Ivo

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Ivosisko: :-K díky za hezký komentář, určitě vyzkoušej a neboj se přidat tučnou smetanu, jemný tvaroh z vaničky, zakysanku..:-)

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    V jednoduchosti je krása :yes: Zdejší komentáře mi dávají naději, že to bude opravdu fungovat (u těch posledních se už sice vyskytly nějaké karamboly - že by v tom hrál rozdíl těch pěti let od uveřejnění receptu až po dnešní dobu a i zde deklarované jogurty už nejsou to, co bývaly? ;-) ) - budu muset vyzkoušet :-!

    Děkuji tedy Hostě za zveřejněný návod a rovněž chci vyjádřit poděkování Helli za její první počin tohoto typu ( https://www.toprecepty.cz/recept/16396-pomazanka-z... ), jako i všem diskutujícím za ověřené vychytávky.

    Miluji jakékoliv sýry včetně všech Lučin a pomazánek podobného typu, ovšem dost často mě v jejich nákupu brzdí cena, jež bývá v dost velkém rozporu s obsahem mé peněženky, která má tu smůlu, že ji nosí v kapse český důchodce. Zde ale svítá naděje, že budeme oba spokojení (jak já, tak i moje šrajtofle) :-D :-Q

    Hosti :-K :-p

    Odpovědět

  • sabipupp sabipupp

    :yes: skvely recept<3

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dnes jsem dělala pomazánku,včera jsem si koupila jogurt,ale byl Selský,no neva bylo to trošku řidčí,příště zkusím Holandiu,ale jinak jsem do toho zamíchala křen a byla super večeře<3:-p:-pDíky,je to super.:yes:

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Včera jsem dělala k večeři, moc dobré.<3 Je to ještě jemnější jak lučina a lze ochutit podle chuti.:yes: Nechala jsem vykapat přes bavlněnou plenu a úplně bez problémů.

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    denisa: nemáš moc hustý cedník? Já dávám do dost děrovaného a vyložím ho přeloženou gázou, která není tak hustá, jako plena:-)

    Odpovědět

  • denisa denisa(neregistrovaná)

    neviem co sa deje,ale ani kvapka srvatky nie je v miske,stale to je na tej plienke takej konzistencie akej to bolo vcera po zarobeni cize riedka jogurtovo-smotanova hmota pomoooooc;-(

    Odpovědět

  • Wendy Wendy(neregistrovaný)

    milujem syr LUČINA <3<3<3

    Odpovědět

  • Viktorie Viktorie(neregistrovaný)

    Domácí Lučina je vynikající, dělám jí už hodně dlouho, ale ještě jsem nepřišla na to, proč zrůžoví plena po překapání.
    Jogurt je bílý, smetana bílá a plena růžová . Máte s tím někdo zkušenost ? Děkuji za odpověď.:-)

    Odpovědět

  • bobina bobina(neregistrovaná)

    lučinu dělám již několik let,je výborná,jen ji nesolím,dá se využít i na sladko,3 velké jogurty hollandia,2 šlehačky 30 procentní,nebo 1 šlehačku a 1 zakysanou smetanu.Zavážu do plátýnka a přivážu k baterii u dřezu a nechám přes noc vykapat.

    Odpovědět

  • Kitty Kitty(neregistrovaný)

    Berča: Minulý komentář patřil tobě. Omylem jsem smázla tvůj nick Berča ;-)http://diviznacka.blog.cz/

    Odpovědět

  • Kitty Kitty(neregistrovaný)

    Dobrý, dá se doplnit pažitkou atd. Dělám právě ten se zakysanou smetanou - když Lučina, tak echt. Recept mám od blogerek. Zrovna jsem hledala, kolik jogurtů dát na 1 zakysanku. Tak - jdu to kutit. Zdravím tě. Kitty:-)

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: domácí lučina domácí lučina z jogurtu domácí lučina recept domácí lučina z tvarohu recept na domácí sýr lučina lučina z jogurtu výroba domácí lučiny recept na domaci lucinu lučina recept top recepty domácí lučina lučina domácí lučina domácí sýr lučina vyroba luciny recept na lučinu mojelucina.cz recept domácí lučina domáci lučina z jogurtu recept jak udelat domaci lucinu domací lučina s jogurtu

Zapomněl/a jsem heslo