Den vanilkového pudinku
Národní den
Vanilkový pudink je sladký dezert, který nám všem připomíná naše dětství. Dokonale se hodí do moučníků, doplňuje milované buchtičky, a i jen tak samotný je neskutečně dobrý. Pokud milujete pudink tak jako my, pojďme společně oslavit 22. května jednou zlatavou vanilkovou porcí.
Pudink je sladký pokrm, který se připravuje z mléka a pudinkového prášku obsahující převážně kukuřičný škrob a barviva. Podle chuti se při přípravě pudinku přidává cukr nebo jiné sladidlo. Slovo pudink pochází z francouzštiny, ale v 17. století v tom byl velký zmatek. Pod tímto názvem se ukrýval masitý pokrm ve střívku, také pokrmy moučné a pečené nebo dezerty z mouky a škrobu. První zmínky o pudinku podobnému tomu, jak ho nyní známe, se v kuchařce datují k roku 1823. Dodnes obyvatelé Britských ostrovu pletou hlavu všem fanouškům pudinku, neboť mají white pudding, black pudding a Yorkshire pudding a ani jedno není sladká dobrota. Věděli jste, že první práškový pudink bez vajec vymyslel chemik Alfred Bird v roce 1837 pro svou ženu, která byla alergická na vejce?
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí pudink?
Připravit práškový pudink je tak snadné, že si jej připravují i děti pod dohledem rodičů. Pokud právě nemáte doma práškový pudink nebo milujete přípravu domácích pokrmů pro své blízké, vyzkoušejte recept na domácí pudink pro dva: 250 ml mléka rozdělíme a 2/3 dáme vařit do hrnce, přisypeme 1 lžíci cukru a zrníčka z vanilkového lusku. Ve zbytku mléka rozmícháme 1 lžíci škrobu a nalijeme do hrnce s mlékem ve chvíli varu. Nyní je třeba zmírnit teplotu na minimum. Mícháme do zhoustnutí a přidáme rozšlehaný žloutek z vejce velikosti L. Zjemníme lžící másla a pak lijeme do pohárků nebo formiček a po vychladnutí podáváme. Chcete být originální? Vyzkoušejte lahodný pudink z chia semínek, z tapioky nebo obyčejné rýže.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vanilkového pudinku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19