Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Zdroj: Pixabay, RitaE

Koupit si pudink v obchodě je sice rychlé a levné, ale jako u mnoha jiných dobrot, i tahle se dá udělat doma. Domácí pudink je sice o něco pracnější, ale chuťově je s tím kupovaným nesrovnatelný. Navíc si jej připravíte přesně podle sebe!

Z vajec a vanilky

Vynikající domácí pudink uvaříte snadno. Jediné, co potřebujete, je škrob. Pak už si můžete pudink dochutit, jak vás napadne. Absolutní klasika je vanilkový žloutkový pudink, který je hotovou delikatesou a uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky. Pro přípravu takového pudinku potřebujete plnotučné mléko, 30% smetanu, celý vanilkový lusk a kvalitní čerstvá vajíčka. Jen tak vytvoříte přímo luxusní dezert. Jak na to? Nejprve v míse vyšlehejte 4 žloutky do pěny. Pak do nich vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. V hrnci smíchejte 3 lžíce třtinového cukru, špetku soli a 400 ml mléka. Vše přiveďte k varu. Ve 200 ml smetany rozmíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu, přilijte k horké směsi, promíchejte a vařte, dokud pudink nezhoustne. Na závěr vlijte žloutky, prošlehejte a ještě trochu povařte. Pudink nalijte do misek a nechte vychladnout. Můžete jej dozdobit ovocem, případně v miskách proložit piškoty či sušenkami. Patříte-li k milovníkům čokolády, stačí do směsi ještě vmíchat vysokoprocentní kakao nebo rozpuštěnou čokoládu. Dospělým lze pudink dochutit i rumem či brandy, případně část mléka nahradit kávou či černým čajem. V kombinaci třeba se skořicí dosáhnete téměř dokonalosti. Zdravější alternativu vytvoříte, když část tekutiny nahradíte ovocným pyré či šťávou, další možností je jogurt nebo rostlinné mléko. Fantastickou chuť získáte třeba s pudinkem z kokosového mléka. 

Pečený s karamelem

Alternativou pudinku je typický španělský dezert flan, který je ovšem populární i v dalších španělsky mluvicích zemích, například v Mexiku nebo i na Kubě. Vypadá jako pudink vyklopený z formičky, na rozdíl od něj se ale peče, a to co ho dělá výjimečný je vrstva karamelu na povrchu. I když možná na první pohled vypadá složitě, jeho příprava je poměrně snadná. Jak na to? Nejprve na mírném plameni nechte rozpustit 200 g cukru na zlatohnědý karamel. Ihned jej rovnoměrně rozdělte lžící do nahřátých malých zapékacích misek. Mezitím ve velké míse pro šlehejte 4 vejce se 100 g cukru. Přidejte 480 ml mléka a 2 vanilkové lusky nebo 2 lžičky vanilkové esence. Přes jemné sítko nalijte směs do misek na karamel. Každou misku zvlášť přikryjte alobalem a pevně uzavřete. Položte na plech s vyšším okrajem, nalijte na něj horkou vodu asi do poloviny výšky formiček a pečte v troubě vyhřáté na 175°C ve vodní lázni přibližně 60-70 minut. Flan by se měl při pohybu vlnit jako pudink nebo želé. Vychlaďte a vyklopte z misek. Rozteklý karamel bude stékat po dezertu jako omáčka.

Místo škrobu semínka

Chcete-li ještě zdravější variantu, pusťte se do chia pudinku. Nebudete potřebovat žádný škrob, pudinkovou konzistenci zajistí chia semínka. Malá černá semínka šalvěje hispánské jsou považována za superpotravinu. Jak se píše na webu Healthline.com obsahují totiž spoustu vlákniny, selenu, vápníku, omega 3 mastných kyselin, antioxidantů a železa. Naopak je v nich ale velmi málo kalorií a hodně proteinů, takže jsou ideální ingrediencí pro vytváření dezertů, které můžete mlsat, aniž byste se provinili proti štíhlé linii. Když pomineme tyto benefity, to hlavní, proč je využíváme, je jejich schopnost nasát do sebe vodu či jinou tekutiny a vytvořit tak gelovou konzistenci. 

Podobnou schopnost mají i lněná semínka. U nich ovšem počítejte s tím, že jsou trochu tužší a mají výraznější chuť, která je v pudinku cítit. Proto nabízíme recept na chia pudink. Jak na to? Na 1 porci chia pudinku potřebujete 3 polévkové lžíce chia semínek, 1 lžíci javorového sirupu, 1 lžičku vanilky a 3/4 šálku mléka dle výběru (výborné je třeba mandlové). Všechny ingredience smíchejte v malé misce. Nechte  při pokojové teplotě zhoustnout, asi 15 minut. Po zhoustnutí znovu promíchejte a v případě potřeby přidejte trochu mléka navíc. Hotový pudink dochuťte čerstvým či povařeným ovocem, můžete přidat i různé druhy koření (např. vanilku či skořici), rozehřátou čokoládou či mandlové nebo jiné ořechové máslo. Vše naskládejte do skleněných pohárů tak, aby se krásně střídaly jednotlivé vrstvy. Dozdobte dle své fantazie a chuti, ovocem, oříšky nebo bylikami. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více