Domácí kmínový chleba
Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 16 612 kJ / 3 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,80 g |
Tuky | 45,42 g |
Vláknina | 40,86 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 747,18 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 12. 2022 17:16
5. 12. 2022 12:43
22. 11. 2022 17:22
23. 10. 2022 07:51
22. 10. 2022 15:42
17. 10. 2022 06:21
1. 10. 2022 17:55
31. 7. 2022 18:36
14. 5. 2022 11:20
26. 1. 2022 23:41
16. 1. 2022 15:46
15. 8. 2021 19:51
1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.
2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.
3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.
4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.
5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.
6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.
7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.
15. 8. 2021 19:08
12. 6. 2021 18:41
16. 4. 2021 20:09
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 7 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 9 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 12 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 4 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 5 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 5 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 5 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 6 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
MarcelaPa uvařil před 6 hodinami
Slaninová kolínka snadno a rychle
Valis uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept
Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
331 názorů