Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tvaroh od babičky

S domácím tvarohem si dopřejete čerstvost a kvalitu. Na domácí tvaroh potřebujete jen pár věcí a jeho příprava vás až překvapí, jak je snadná. A navíc se z téhle mléčné pochoutky dají připravit skvělé pomazánky.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby odkapávání syrovátky

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby odkapávání syrovátky)

23. 9. 2010 17:20

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie4 103 kJ / 981 kcal
Bílkoviny71,40 g
Tuky31,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 126 mg
Sodík 840 mg
Sůl2,10 g
Sacharidy102,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na tvaroh sa nehodí odstredené, nízkotučné ani trvanlivé mlieko, najlepšie je domáce alebo z mliečnych expresov.

Syrovátku nevylejeme, ale buď vypijeme priamo alebo použijeme na varenie, pri výrobe chleba a pod.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Ondra

28. 5. 2014 08:41

Takže na kysnutí mléka to nemá vliv?

spagetka spagetka

28. 5. 2014 08:23

Ondra: běžně jsme doma mléko přikrývali pokličkou, pokud nechcete pokličku, stačí ubrousek, utěrka - proti prachu, hmyzu, který by tam mohl spadnout

Ondra

28. 5. 2014 08:12

Dobrý den,
Záleží i na tom, jestli mléko kysne v uzavřené nebo otevřené nádobě?

KvetinkaL

23. 2. 2014 21:43

Děkuji Vám,
pod příspěvkem jsem pochopila že už ho den nechává stát.... A jestli pak povařit.
Tak jsem se raději optala :) :-K

tejaja tejaja

23. 2. 2014 10:14

KvetinkaL: Ladka už odpovedala za mňa :-) Mlieko nalej do hrnca, zakry, aby tam niečo nespadlo, a nechaj pri bežnej teplote v kuchyni. Podľa teploty do 2 dní je krásne kyslé. Husté, pevné, u nás sa vraví, že ho môžete nožom krájať. Takto poctivé kyslé mlieko je veľmi zdravé, zdravšie ako sladké, takže ho môžte použiť nielen na tvaroh, ale aj na normálne pitie ( vlastne jedenie lyžicou alebo treba sŕkať do seba :-D), v lete výborne osvieži. Alebo k chlebíku s maslom, či si urobiť zemiaky s kyslým mliekom.
http://www.toprecepty.cz/recept/4298-brambory-s-ky... Je to dobrota, úplne iné niečo ako s kefírom alebo acidofilným mliekom. ;-)
Ak by si ho ohrievala, neskysne ti, ale sa skazí ;-)

spagetka spagetka

23. 2. 2014 04:59

KvetinkaL:odpověď máš přímo pod svým dotazem, tejaja odpovídala na týž dotaz. Nech mléko normálně zkysnout na lince, nepasteruj.;-);-);-)

KvetinkaL

23. 2. 2014 02:05

Dobrý den,
ráda bych se optala na přípravu kyselého mléka. Mám čerstvé kravské. Mám ho pasterovat na těch cca 60-70°či převařit? Nebo to není nutné?
Děkuji

tejaja tejaja

17. 1. 2013 13:44

andrzde: nie, v žiadnom prípade mlieko nepreváraj. Nechaj ho normálne v hrnci skysnúť, podľa množstva pri izbovej teplote to trvá cca 2 dni. Uvidíš, kedy bude pevné. Mlieko sa nepokazí, ono skysne. Pokazia sa len krabicové mlieka, nie čerstvé mlieko. Inak, kysnuté mlieko je absolútna pochúťka, výborné je so zemiakmi alebo len na pitie s chlebíkom s maslom, k bryndzovým alebo tvarohovým halučkám. Dobre kydlé mlieko možno rezať:-D;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/4298-brambory-s-ky...

andrzde

17. 1. 2013 11:50

předem zdravím a žádám o radu. Včera jsem dostala mléko přímo od kavičky a mám ho v hrnci na kysnutí ...je potřeba pasterovat než zkysne? Můžu to dát pasterovat ještě teď, po skoro 1 dni, nebo už by se mléko pokazilo a tvaroh by nebyl dobrý (byl by hořký)? Předem mooooc děkuju za odpověď a dávám velýho bodíky ;-) :) :yes:

Pajaja

11. 3. 2012 11:51

. . . anebo lze použít kefír (já používám vlastní z kefírové houby). Tvaroh je z něj úžasný! A postup používám stejný jako Tejaja. :-):yes::yes:+

DuduD 7

31. 3. 2011 07:48

Není nutné mít vlastní krávu , nebo kamaráda s krávou , dá se použít i mléko z mléčného automatu . :-K

vieruska dudova

3. 3. 2011 18:40

je to moooc vyborny:-K

tejaja tejaja

24. 2. 2011 18:24

Svetlanka, to závisí od tučnosti toho mlieka. Tá hrudka na obrázku je z 1 l mlieka, je to klasický plytký tanier. Koľko to váťi...neviem, nikdy som ho nevážila. Ale použijem ho napr. na 1x na halušky, a tých ja robím veľa :-D:-D:-D

Svetlana Svetlana

24. 2. 2011 14:43

terezko, kolik tvarohu vznikne z litru mléka?...

spagetka spagetka

12. 11. 2010 17:28

Kacka (neregistrovaný/á) - třeba syrovátku použiju jako pleťovou masku ve formě obkladu na obličej, krk a dekolt. Stoprocentně zbaví jakýchkoli pupínků, vyrášky.
Tvaroh rozmíchám se žloutkem a nanesu na obličej, kromě očí samozřejmě. Po 15 minutách smyju opatrně a natřu hydratačním krémem. Tvaroh je taky vynikající při bolestech v krku, na tzv.tenisový loket atd. Prostě uděláme obklad s tvarohem, přiložíme, ovážeme třeba utěrkou a necháme do zaschnutí. Užívala jsem tyhle obklady i při zánětech prsou při kojení.
Když ho smícháš s citronem, máš přípravek na lupy ve vlasech - prostě tím napatláš vlasy, necháš cca 20 min. a smyješ.
Já na tvaroh a syrovátku nedám dopustit.:yes::yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí tvaroh domácí tvaroh z kravského mléka jak udelat domaci tvaroh sladký tvaroh jak udělat sladký tvaroh jak udelat z mleka tvaroh tvaroh na sladko sladky tvaroh recept kuchařka pro začátečníky jak udělat tvaroh tvaroh domácí tvaroh recept jak vyrobit tvaroh recept na sladky tvaroh hořký tvaroh recepty z tvarohu recept na domácí tvaroh obklady z tvarohu recepty pro začátečníky tvaroh na obličej

Suroviny: mléko, mléko

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh od babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9gOD