Lečo
Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 10 771 kJ / 2 574 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,19 g |
Tuky | 172,23 g |
Vláknina | 30,88 g |
Cholesterol | 1,07 g |
Sodík | 6,09 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 127,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Dokud nepřidáme vejce a uzeninu, je to ideální polotovar. Co nesníme, dáme za horka do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Lečo naléváme skoro vařící. Tím je vlastně i sterilované.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 9. 2012 23:54
22. 8. 2012 09:59
Na špeku usmažím cibuli, pak přidám nakrájené papriky, po cca 10 minutách přidám oloupanáa nakrájená rajčata (spařená ve vařící vodě). Nechám vše přiměřeně změknout a přidám vrchovatou lžíci obyč. hořčice a cca 5 lžic kečupu Heinz.Nakrájenou čabajku na kolečka osmažím zvlášť na pánvi a dám pak do hotového pokrmu. Také zvlášť usmažím vajíčka -vypadá to pak o mnoho lépe a dám rovněž na úplný konec,když je lečo uvařené. Dobrou chuť.
19. 10. 2011 16:20
10. 10. 2011 10:58
28. 8. 2011 21:17
28. 8. 2011 15:25
Stejně tak i mletá paprika, je to sice nezvyklé, ale suroviny k sobě ladí, takže proč ne?Radím vyzkoušet a pak kritizovat.
28. 8. 2011 14:59
23. 8. 2011 10:43
U nás se například lečo dělá s mletým masem. (na osmaženou cibulku se přidá mleté maso....jinak už je postup stejný). Jako přílohu nebaštíme pečivo, ale nové brambory.
Recept mám od babičky, jelikož děda, stejně jako můj manžel, jsou spíše na maso, než na párky nebo salám v jídle
29. 7. 2011 16:02
Protlak používají profíci jako zahušťovací agent.
29. 7. 2011 12:43
16. 6. 2011 15:56
16. 6. 2011 11:22
26. 9. 2010 15:32
Dnes jsem - podle tebe, Drobku, přidala ten rajský protlak, ale nijak zvlášť tam znát není.
Fotky jsem udělala ze zvědavosti, jestli dokážu tak nevzhledné jídlo nějak slušně nafotit . No, moc ne...
5. 5. 2009 23:50
Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6 uncí, netřeba následovat přesně.
Možná podle vás tam uzenina nepatří, podle nás a podle Wechsbergerovic moravské kuchařky Marie tam patří, podle mojí huby taky.
A těch 40 minut na papriky? Nerozvaří, jen změknou a aby to nakonec nebylo řídké zahustí se protlakem. Možná to vypadá jako nesmysl, myslel jsem si to taky. Zkusil a už to vím.
Starší generace, za socialismu vychovaná si bude pamatovat Lečo s moravskou klobásou. Jistě to nebyl špičkový výrobek, sám jsem u výroby konzerv byl. Ale jak byla zelenina s uzeninou proleželá se doma nedá napodobit. Chybí rok ve skladu.
5. 5. 2009 12:13
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 4 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 9 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 11 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Právě bylo uvařeno:
Muffiny s kousky čokolády
JitkaSchusterova uvařila před 52 minutami
Kakaový zákusek s tvarohem a meruňkami
Miska2 uvařila před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
knedlifek uvařila před 2 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Miiichiii21 uvařil před 2 hodinami
Brownie
Terinkacicinka uvařila před 3 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Mensi uvařil před 3 hodinami
Placky s medvědím česnekem
MarcelaPa uvařil před 3 hodinami
Nadýchaný perník
MartinaKucharka uvařil před 3 hodinami
Vepřová kýta po uhersku
Ivet88 uvařila před 3 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
eskymak uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit domácí lečo? Rychlou zeleninovou večeři si můžete zavařit i na zimu
Desatero rad na téma kečup: Jaká rajčata do něj použít a jak ho co nejlépe uchovat? Poradíme vám naše tipy
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Další recepty
Tématické fráze: leco lečo recept lečo s moravskou klobásou recepty na domácí lečo recept leco recept na lečo jak se dělá lečo lečo s klobásou recepty leco zeleninové lečo sterilované recept domácí lečo s vejcem jak se vari leco výroba leča lečo recepty leco s klobasou recepty jak uvařit lečo recepty na leco vaříme lečo recept na leco s klobasou domaci leco s klobasou
Suroviny: sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, paprika čerstvá červená, rajče, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, uzenina, vejce
Lečo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZJE
58 názorů