Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo

Jídlo, do kterého využijete přebytky sezónní zeleniny. Řeč je o leču, velmi jednoduchém, rychlém a chutném pokrmu. Můžete jej podávat s pečivem, bramborami nebo ho zavařit a chuť léta si tak připomenout i v zimě.

Hodnocení receptu je 4,8 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

13. 4. 2008 20:15

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie10 771 kJ / 2 574 kcal
Bílkoviny115,19 g
Tuky172,23 g
Vláknina30,88 g
Cholesterol 1,07 g
Sodík 6,09 g
Sůl14,63 g
Sacharidy127,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Dokud nepřidáme vejce a uzeninu, je to ideální polotovar. Co nesníme, dáme za horka do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic. Lečo naléváme skoro vařící. Tím je vlastně i sterilované.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Karofka

6. 9. 2012 23:54

Drobku, patřím do té starší generace a na moravské lečo s klobásou si moc dobře pamatuji. Jenže se marně snažím takové vyrobit. Možná máš pravdu, že jde o to dlouhé naležení. Jinak lečo vařím v sezoně často. Je nás v rodině víc lidí a každý ho má rád trošku jinak.Takže ho pokaždé dělám jinak, aby si každý přišel na tu svoji chuť aspoň občas. Ale pochutnáme si i tak všichni.

Marusja

22. 8. 2012 09:59

:-p Dobrý den, také přidám svůj receptík na dobré lečo.
Na špeku usmažím cibuli, pak přidám nakrájené papriky, po cca 10 minutách přidám oloupanáa nakrájená rajčata (spařená ve vařící vodě). Nechám vše přiměřeně změknout a přidám vrchovatou lžíci obyč. hořčice a cca 5 lžic kečupu Heinz.Nakrájenou čabajku na kolečka osmažím zvlášť na pánvi a dám pak do hotového pokrmu. Také zvlášť usmažím vajíčka -vypadá to pak o mnoho lépe a dám rovněž na úplný konec,když je lečo uvařené. Dobrou chuť. :-)

Věrka R.

19. 10. 2011 16:20

U nás taky brzy bude, jelikož jsem včera dotrhala poslední rajčata, tak je co nevidět zužitkujeme. Dcera ho má taky ráda, tak vyzkouším podle tohoto receptu. Ale je to tak jak píšete, co dům, to svůj recept, ale hlavně že chutná.

Lenka23

10. 10. 2011 10:58

Musím dát bodíka za výbornou baštu :-) právě jsem ho dodělala a je skvělý,takže bodík je Váš :yes:

Drobek Drobek

28. 8. 2011 21:17

;-) To je tak, recept je z knihy "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga, rád překládám, volně, jak se vařilo za rakouska. Vše je co se naučil od jejich moravské kuchařky Marie, a vše co jsem přesně okopíroval se vždycky povedlo. Jako je tolik gulášů kolik kuchařů, tak i u ostatních českých receptů. Ostatně Lečo ani není český recept, pochází z Maďarska. A tak mi nezbýcá než dodat, co si do hrnce dáte, to tam najdete. někdo má rád tohle, jiný onohle. Já jsem rád, že se mi podařilo v zemi amerikánské najít recept, podle kterého vznikne krásné české lečo jak z Fruty, 5,40 Kčs za sklenici. To už je tak dávno, že to mnozí ani nepamatují.;-(

chocolate chocolate

28. 8. 2011 15:25

skip:Protlak sice sama nepoužívám, ale myslím, že v případě rajčat, která nemají extra chuť (a to jsou leckdy i ta sezónní), může trocha protlaku podtrhnout jejich chuť.
Stejně tak i mletá paprika, je to sice nezvyklé, ale suroviny k sobě ladí, takže proč ne?Radím vyzkoušet a pak kritizovat;-).

skip

28. 8. 2011 14:59

Co to je za lečo? Sladkou papriku, protlak, vždyt lečo - to je prostě zelenina sama,já bych to určitě nekazila, na tom už se nedá nic vymyslet lepšího.:-)

zanzulka

23. 8. 2011 10:43

Pročítala jsem všechny příspěvky a je to o tom, že 100 lidí má 100 chutí...každý má ten "svůj" recept.
U nás se například lečo dělá s mletým masem. (na osmaženou cibulku se přidá mleté maso....jinak už je postup stejný). Jako přílohu nebaštíme pečivo, ale nové brambory.
Recept mám od babičky, jelikož děda, stejně jako můj manžel, jsou spíše na maso, než na párky nebo salám v jídle :-p

AntoninZ

29. 7. 2011 16:02

Jistě, vajíčka zahustí, ale neudělají majdu dostatečně hustou. To bych jich tam musel dát příliš moc. Ale třeba má někdo rád míchaná vejce s lečem.:-)
Protlak používají profíci jako zahušťovací agent.

dagyna

29. 7. 2011 12:43

zahusti to dostatecne vajicka...nejaky protlak neni vubec potreba :)

Drobek Drobek

16. 6. 2011 15:56

Ten protlak tam není ani tak pro chuť, ale jako zahušťovač.

ferykus

16. 6. 2011 11:22

ferykus60@gmail.comJá též lečo miluji a taky ho neloupu nevadí mi ty slupky ,paní je v práci tak si musím uvařit sám ;-).Zkusím to jak to taky píšou -fotky pěkné:-p

Eliza Eliza

26. 9. 2010 15:32

Jedno z mála jídel, v nichž jsem schopná pozřít teplou papriku a to ještě kvůli vzpomínkám na babičku. Rajčata neloupu, protože ani ona to nedělala - sice mi tam ty slupky nijak zvlášť nechutnaly a někdy jsem je i plivala...:-D, ale stejně je neloupu, aby bylo lečo jako od babičky. ;-) Manžel lečo miluje, tak ho občas dělám. :-)
Dnes jsem - podle tebe, Drobku, přidala ten rajský protlak, ale nijak zvlášť tam znát není.
Fotky jsem udělala ze zvědavosti, jestli dokážu tak nevzhledné jídlo nějak slušně nafotit ;-). No, moc ne...;-):-D

Drobek Drobek

5. 5. 2009 23:50

Recept je z mé oblíbené knihy "The Cooking of Vienna's Empire", od Josepha Wechsberga. (Jak se vařilo za Rakouska).
Ty podivné váhy, 170 g jsou přepočet z 6 uncí, netřeba následovat přesně.
Možná podle vás tam uzenina nepatří, podle nás a podle Wechsbergerovic moravské kuchařky Marie tam patří, podle mojí huby taky.
A těch 40 minut na papriky? Nerozvaří, jen změknou a aby to nakonec nebylo řídké zahustí se protlakem. Možná to vypadá jako nesmysl, myslel jsem si to taky. Zkusil a už to vím.
Starší generace, za socialismu vychovaná si bude pamatovat Lečo s moravskou klobásou. Jistě to nebyl špičkový výrobek, sám jsem u výroby konzerv byl. Ale jak byla zelenina s uzeninou proleželá se doma nedá napodobit. Chybí rok ve skladu.:-(

Svetlana Svetlana

5. 5. 2009 12:13

serry, pak se pochlub:yes:...nemáš ale co zkazit...:-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: leco lečo recept lečo s moravskou klobásou recepty na domácí lečo recept leco recept na lečo jak se dělá lečo lečo s klobásou recepty leco zeleninové lečo sterilované recept domácí lečo s vejcem jak se vari leco výroba leča lečo recepty leco s klobasou recepty jak uvařit lečo recepty na leco vaříme lečo recept na leco s klobasou domaci leco s klobasou

Suroviny: sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, paprika čerstvá červená, rajče, sůl, pepř mletý, protlak rajčatový, uzenina, vejce

TopRecepty.cz

Lečo

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZJE