

Bavorské vdolečky
Suroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 0,2l mléka
- 25 g droždí
- 3 lžíce cukru
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 6 dkg tuku
- citrónová kůra
- špetka soli
- olej na smažení
- tvrdý tvaroh
- marmeláda
- šlehačka
Postup přípravy receptu
Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout.
Do prosáté mouky přidáme vejce, žloutky, citrónovou kůru, rozpuštěný tuk, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme nahusto a necháme ještě asi 1 hodinu na teple kynout.
Vykynuté dáme na pomoučený vál, vyválíme na silnější plát, a kulatým vypichočem vykrajujeme vdolečky., narovnáme je na pomoučené prkno a necháme ještě kynout.
Smažíme zvolna po obou stranách na oleji dozlatova. Necháme prochladnout, potřeme marmeládou posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme šlehačkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bavorské vdolečky
-
Právě teď jsem dodělala tyto naprosto úžasné,krásně nadýchané vdolečky.Dělala jsem z 1kg mouky a přidala jsem asi 1dcl mléka a asi lžíci lihové rumové tresti (neměla jsem bohužel rum).Vykrajovala jsem skleničkou o průměru 6 cm a měla jsem jich 60ks. Jsou vážně mňam,mňam,mňam
-
nemužu najít nekinutí vdolky sem kuchař v restauraci potřebeju rychlí vdolky i majitel
-
Úžasný!!!!! Chutnají výborně!!!!!
-
Jitkas: Aha, díky za připomenutí
, o tom článku vím, jen jsem na něj zapomněla
O prázdninách vyzkouším
-
zizala_: Na strankach cathleen je kvasek, zvany ananasove reseni. Ja zvolila pomeranc, je to primo famozni. Vypada slozite, ale kdyz jsem to pochopila ja, ty levou zadni.
-
Jitkas: Vážně, vlastní kvásek se mi nějak nedaří
Ať žijí kváskoví cvoci -
zizala: Tak tomu neverim, ze nemas bunky. Problem je, ze tady nikdo nema pojem, co je zitny kvasek, natoz vyrabet zitny chleb. Mysli si, ze jsem cvok!! Ale pak, kdyz jim delam topinky, si naramne libuji.
-
Jitkas:
zábava to je
Já už mám od pondělí v ledničce nový kvásek, opět darovaný, protože na výrobu vlastního nějak nemám buňky
Lépe zacházím s darovaným
Ať se Ti daří
-
zizala: Musim ho krmit venku z ladnice do nedele, pak bude "silny" a pecu. Ten stary, mi "umrel" po dvou letech, chudak. Nasla jsem novy recept od cathleen, tak zkousim, ale v podstate je to zabava.
-
Jitkas: Pokud se jeví kvásek takhle živě, není třeba ho už krmit tak často, zkus po 3-5 dnech, jen nech malinko rozkvasit a dej ho do ledničky. Po 5ti dnech opakuj. Já jsem (než jsem si zapomněla odebrat při pečení chleba, čímž jsem o něj dočasně přišla
) krmila v pohodě po týdnu, v pátek nakrmila, v sobotu upekla chleba a nový rozkrmený dala do ledničky. Do pátku vydržel úplně v pohodě
-
Jo, to jsem tez udelala, neb mi doslo. S cathleen jsem conzulovala, ale musim ho krmit kazdych 12hod, takze se snazim, abych k nemu nemusela vstavat, jako k miminku. V mem veku, dost absurdni.
-
Jitkas:
Tak ho udělej hustší - dej víc mouky, on vždycky trochu zřídne tím kvašením, ale úplně tekutý je moc náchylný ke zničení
Cathleen by Ti to vysvětlila fundovaněji
-
zizala: Potvrzuji, cos prave moudre rekla, neb vyrabim uz tyden zitny kvasek a on mi utika kudy muze!
-
Madalenka: V těchto horkých dnech kyne těsto mnohem rychleji, za polovinu až třetinu doby, která je běžně udávaná. Těsto spadlo proto, že překynulo a kvasinky už pak neměly sílu se znovu zmátořit. Správně vykynuté těsto se pozná tak, že když do něj zaboříš prst, udělá se důlek, který drží tvar. Málo vykynuté těsto odpruží, překynuté těsto spadne, udělá se po píchnutí prstu kráter.
-
Hm,tak nevím,těšila jsem se jaká to bude dobrutka,jak se mi povedou..ale za 1.když těsto vykynulo a já ho chtěla setřít ze stran spadlo,tak jsem čekala další hodinu a už tak stejně nevykynulo..vdolky jsem neměla vůbec krásně nadýchané,spíš vyschlé tvrdé placky,tak nevím,kde jsem udělala chybu, škoda