Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník

mirca75 Kuchařka:

Přílohy 16 názorů

511

Suroviny

TĚSTO:
1 kg Hladká mouka
3 středně velké vařené brambory
4 lžičky soli
2 - 3 lžičky kmínu
1/4 lžičky chlebového koření nebo pár zrnek fenyklu
voda
KVÁSEK:
40 g droždí
5 lžiček vlažné vody
1 lžička cukr krupice
1 lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na kvásek smícháme v nahřátém porcelánovém hrnku a v teple necháme asi 10-15 minut kvasit.

  2. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, sůl, kmín, chlebové koření, kvásek a necelý 0,5 litr vlažné vody. Vše spojíme v těsto a na vále řádně propracujeme. Dáme kynout v míse pod utěrku na teplé místo až nám těsto zdvojnásobí svůj objem (30-45 minut).

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý vypracujeme a vytvarujeme do tvaru bochánků nebo šišek.

  4. Plechy posypeme vrstvou hladké mouky, na kterou položíme chleby a necháme pod utěrkou ještě asi 15 až 20 minut kynout - pozor aby nám už moc nekynuly v troubě, mají pak chuť praskat.

  5. Po vykynutí smeteme z plechu přebytečnou mouku, necháme ji jen pod chlebem, povrch chlebů potřeme mašlovačkou osolenou vodou a vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 15 minut.

  6. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu trouby na 175°C, po 15 minutách na 160°C a pečeme dalších 15 minut.

  7. Pak chléb opět potřeme osolenou vodou a ještě 5-10 minut dopékáme (dle potřeby zvýšíme teplotu kvůli barvě chlebů).

  8. Upečený chléb vyjmeme z trouby, potřeme lehce osol.vodou a necháme pomalu chladnout nejprve na plechu, pak přendáme na mřížku, aby se nám zespodu nezapařil.

Poznámka

Já dělám nejčastěji - i na Jendův Plecovník http://www.toprecepty.cz/recept/4382-plecovnik/ - mouku hladkou pšeničnou a mouku tmavou žitnou půl na půl a na Plecovník dělám těsto z poloviční dávky. Těsto nechám v míse nakynout, pak roztáhnu ručně do placky (dle velikosti a tvaru masa), pečlivě zabalím aby se mi někde těsto neotvíralo, zformuji do takového tvaru aby byl bochník / šiška souměrné, -proto aby se nám stejnoměrně propékal ze všech stran. Jinak vše dle receptu. Doba pečení je též 45 - 50 min.

Recept na základní chléb mám z knihy Kuchařka z babiččina receptáře, kde je spousta dobrých receptů a rad o zavařování, vaření, domácí lékárně, ...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník

  • Pavlína Pavlína(neregistrovaná)

    Chleba mi na obou bocích prasknul(dělala sem 1 velkou šišku), čím to může být? v receptu je, aby nám už moc nekynul v troubě, ale jak to ovlivnit? díky za rady.

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

  • Veruška Veruška(neregistrovaná)

    Moc děkuji za tento receptík! Dneska jsem ho zkoušela a těstíčko je neuvěřitelné! Uvidím, co mi na něj poví pan domácí :-)):yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Anni Kociková:-), těsto v pekárně určitě zadělat jde, ale hlídej si víc konzistenci. Někdy mi těsto s bramborami zřídne - je to asi typem brambor. Robotem, nebo ručně těsto přeci jen nepropracujeme tak dobře, jako to udělá pekárna a tak pokud budeš zkoušet, dej radši vody méně a počkej si na propracování od DP;-).
    Děkuju vám:-).

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Miru,to je také nádhera toto.:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Recept se mi moc líbí:yes:+9:yes:Ukládám si;-)Jen mám dotaz-Miri,prosím Tě,jde těsto zadělat v DP:-?tohle asi nee,viď:-8

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Mirčo, krásná kačenka :yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Včera jsem dělala chléb z tmavé žitné mouky,jen kvásek jsem zadělala bílou moukou aby líp vzešel;-)Pro syna jsem tam přihodila chlebovou kachničku a jak mu chutnala:-p.On je totiž rohlíkový a tak už vím jak do něj dostat chléb aniž by remcal že-on jí přece rohlíky:-/;-):-D

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Mirco, nevím a ani nechci vědět, jak to tady chodí, kdo komu fandí. Já jsem moc rád a nepíšu to poprvé,http://www.toprecepty.cz/recept/4382-plecovnik/ že jsem aspoň někoho motivoval svým receptem k upečení plecovníku a hluboce před tebou smekám:-8, tvůj plecovník nemá chybu.:-p Na kváskové těsto reaguji viz link výše v komentáři. V žádném případě to není jen MŮJ plecovník, recepty zveřejňuji proto, abych na ně dostal zpětnou vazbu a hlavně, aby se o ně podělil s dalšími. Případné bodíky mi mohou jen udělat radost.:-)):-!:yes:

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Mirčo, díky za receptík, určitě vyzkouším. Už jsem koupila uzené :-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Jendo1:-)já to s tímhle chlebem nemyslela nějak proti tobě:-O;-)Jen po mě Gabča chtěla recepis na těsto se kterým jsem dělala TVŮJ! Plecovník a jelikož do komentářů pod něj by to bylo dlouhé dala jsem ho sem.Ale věř že tím jsem si rozhodně nechtěla převzít tvůj recept za svůj.Taky jsem u Plecovníku dumala z jakého těsta a v jakém poměru ho asi děláš:-O ale tak jsem to riskla z tohoto a vyšlo;-)Budu ráda když nám sem napíšeš i recept na tvé kváskové těsto.Tvé chleby mají totiž krásně červenou barvu:-Oa mě by moc zajímalo:-8 jakýže fíglik v tom vězí;-)(samozřejmě vím že je to hlavně šikovností a umem pekaře;-)A jdu dělat změny aby to nevypadalo že si chci Plecovním přivlastnit;-):-D:-D

    Odpovědět

  • Marta Marta

    parádní chlebík :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    No to je paráda,bodík letí:-O:-p:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Tož Mirčo, co s tebou mám dělat?:-( Neboj, udělalas mi velkou radost, plecovník vypadá skvěle,:yes::yes: chléb má krásnou kůrčičku a Pavlovův reflex u tvého receptu fungoval na 100%.:-p Domácí chléb vypadá hezky a věřím, že i tak dobře bude chutnat. Neboj se prasklého chleba, z něj uteče všechna "divočina" :-O a bude mít lepší chuť:-p. Tož dobrů chuť :-*:-8 a posílám zaslouženého bodíka.:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mirčo supéééér :-p:-p:-p:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: výroba domácího chleba recepty výroba domácího chleba domaci chleb plecovnik plecovnik domácí chleba recepty výroba chleba testo na chleba domácí výroba chleba recept na domácí chléb prasklý chléb proč praská chleba při pečení domácí chléb pečený v troubě recept na výrobu chleba proč praská chleba recepty na domácí chleb videorecepty domaci chleb domaci chleb recept recept na domácí chleba recepty na pečení domácího chleba

Zapomněl/a jsem heslo