Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník

mirca75 Kuchařka:

Přílohy 16 názorů

511

Suroviny

TĚSTO:
1 kg Hladká mouka
3 středně velké vařené brambory
4 lžičky soli
2 - 3 lžičky kmínu
1/4 lžičky chlebového koření nebo pár zrnek fenyklu
voda
KVÁSEK:
40 g droždí
5 lžiček vlažné vody
1 lžička cukr krupice
1 lžíce hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na kvásek smícháme v nahřátém porcelánovém hrnku a v teple necháme asi 10-15 minut kvasit.

  2. Do mísy vsypeme prosátou mouku, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, sůl, kmín, chlebové koření, kvásek a necelý 0,5 litr vlažné vody. Vše spojíme v těsto a na vále řádně propracujeme. Dáme kynout v míse pod utěrku na teplé místo až nám těsto zdvojnásobí svůj objem (30-45 minut).

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý vypracujeme a vytvarujeme do tvaru bochánků nebo šišek.

  4. Plechy posypeme vrstvou hladké mouky, na kterou položíme chleby a necháme pod utěrkou ještě asi 15 až 20 minut kynout - pozor aby nám už moc nekynuly v troubě, mají pak chuť praskat.

  5. Po vykynutí smeteme z plechu přebytečnou mouku, necháme ji jen pod chlebem, povrch chlebů potřeme mašlovačkou osolenou vodou a vložíme do rozpálené trouby na 200°C na 15 minut.

  6. Potom chléb opět potřeme osolenou vodou, zmírníme teplotu trouby na 175°C, po 15 minutách na 160°C a pečeme dalších 15 minut.

  7. Pak chléb opět potřeme osolenou vodou a ještě 5-10 minut dopékáme (dle potřeby zvýšíme teplotu kvůli barvě chlebů).

  8. Upečený chléb vyjmeme z trouby, potřeme lehce osol.vodou a necháme pomalu chladnout nejprve na plechu, pak přendáme na mřížku, aby se nám zespodu nezapařil.

Poznámka

Já dělám nejčastěji - i na Jendův Plecovník http://www.toprecepty.cz/recept/4382-plecovnik/ - mouku hladkou pšeničnou a mouku tmavou žitnou půl na půl a na Plecovník dělám těsto z poloviční dávky. Těsto nechám v míse nakynout, pak roztáhnu ručně do placky (dle velikosti a tvaru masa), pečlivě zabalím aby se mi někde těsto neotvíralo, zformuji do takového tvaru aby byl bochník / šiška souměrné, -proto aby se nám stejnoměrně propékal ze všech stran. Jinak vše dle receptu. Doba pečení je též 45 - 50 min.

Recept na základní chléb mám z knihy Kuchařka z babiččina receptáře, kde je spousta dobrých receptů a rad o zavařování, vaření, domácí lékárně, ...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí chléb vhodný i na Jendův Plecovník

  • Pavlína Pavlína(neregistrovaná)

    Chleba mi na obou bocích prasknul(dělala sem 1 velkou šišku), čím to může být? v receptu je, aby nám už moc nekynul v troubě, ale jak to ovlivnit? díky za rady.

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • Veruška Veruška(neregistrovaná)

    Moc děkuji za tento receptík! Dneska jsem ho zkoušela a těstíčko je neuvěřitelné! Uvidím, co mi na něj poví pan domácí :-)):yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Anni Kociková:-), těsto v pekárně určitě zadělat jde, ale hlídej si víc konzistenci. Někdy mi těsto s bramborami zřídne - je to asi typem brambor. Robotem, nebo ručně těsto přeci jen nepropracujeme tak dobře, jako to udělá pekárna a tak pokud budeš zkoušet, dej radši vody méně a počkej si na propracování od DP;-).
    Děkuju vám:-).

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Miru,to je také nádhera toto.:-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Recept se mi moc líbí:yes:+9:yes:Ukládám si;-)Jen mám dotaz-Miri,prosím Tě,jde těsto zadělat v DP:-?tohle asi nee,viď:-8

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Mirčo, krásná kačenka :yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Včera jsem dělala chléb z tmavé žitné mouky,jen kvásek jsem zadělala bílou moukou aby líp vzešel;-)Pro syna jsem tam přihodila chlebovou kachničku a jak mu chutnala:-p.On je totiž rohlíkový a tak už vím jak do něj dostat chléb aniž by remcal že-on jí přece rohlíky:-/;-):-D

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Mirco, nevím a ani nechci vědět, jak to tady chodí, kdo komu fandí. Já jsem moc rád a nepíšu to poprvé,http://www.toprecepty.cz/recept/4382-plecovnik/ že jsem aspoň někoho motivoval svým receptem k upečení plecovníku a hluboce před tebou smekám:-8, tvůj plecovník nemá chybu.:-p Na kváskové těsto reaguji viz link výše v komentáři. V žádném případě to není jen MŮJ plecovník, recepty zveřejňuji proto, abych na ně dostal zpětnou vazbu a hlavně, aby se o ně podělil s dalšími. Případné bodíky mi mohou jen udělat radost.:-)):-!:yes:

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Mirčo, díky za receptík, určitě vyzkouším. Už jsem koupila uzené :-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Jendo1:-)já to s tímhle chlebem nemyslela nějak proti tobě:-O;-)Jen po mě Gabča chtěla recepis na těsto se kterým jsem dělala TVŮJ! Plecovník a jelikož do komentářů pod něj by to bylo dlouhé dala jsem ho sem.Ale věř že tím jsem si rozhodně nechtěla převzít tvůj recept za svůj.Taky jsem u Plecovníku dumala z jakého těsta a v jakém poměru ho asi děláš:-O ale tak jsem to riskla z tohoto a vyšlo;-)Budu ráda když nám sem napíšeš i recept na tvé kváskové těsto.Tvé chleby mají totiž krásně červenou barvu:-Oa mě by moc zajímalo:-8 jakýže fíglik v tom vězí;-)(samozřejmě vím že je to hlavně šikovností a umem pekaře;-)A jdu dělat změny aby to nevypadalo že si chci Plecovním přivlastnit;-):-D:-D

    Odpovědět

  • Marta Marta

    parádní chlebík :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    No to je paráda,bodík letí:-O:-p:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Tož Mirčo, co s tebou mám dělat?:-( Neboj, udělalas mi velkou radost, plecovník vypadá skvěle,:yes::yes: chléb má krásnou kůrčičku a Pavlovův reflex u tvého receptu fungoval na 100%.:-p Domácí chléb vypadá hezky a věřím, že i tak dobře bude chutnat. Neboj se prasklého chleba, z něj uteče všechna "divočina" :-O a bude mít lepší chuť:-p. Tož dobrů chuť :-*:-8 a posílám zaslouženého bodíka.:-)):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mirčo supéééér :-p:-p:-p:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo