Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Krcek164

10. 4. 2018 08:17

Isindy: já myslel, že bych udelal telo a vedle ten krk.... Stačí, když bude malá... Jinak mimochodem, jak vám teď píšu tento kometář, tak dělám u toho další dort s vaší korpusem...:-D:-D:-D

isindy isindy

9. 4. 2018 22:32

Krcek164: to mě těší :-8 :yes: dělala jsem známému tuto https://dortovadlo.rajce.idnes.cz/marcipanove/#P10..., dle mého z 1 plechu bude dost malá, když vezmete v úvahu poměr těla a krku. Tato je ze dvou plechů - 1 na tělo, 1 na krk, prořezy zlikvidovala ochotně rodina. Potahovala a promazávala jsem každé solo, vešlo se chladit do lednice - až pak na konečném podnose sestaveno a "spojeno" hmatníkem s pražci a strunami. Celkem měla 80cm a do lednice se opravdu už nevešla, to bylo doděláno těsně před předáním. Ale pro cca 20 lidí by tohl 1 plech stačit, tj. 40cm celkem délka.

Krcek164

9. 4. 2018 20:21

isindy: Děkuji... klasických kulatých dortů mám za sebou asi 10 a nemůžu si váš recept vynachválit... <3<3<3 . Tak tedy dám dávku z 10 vajec najednou a vyjde mi to na jedno prokrojení.... tady je můj cíl: www.thecakestore.co.uk/electric-guitar-cake/ .... Budu ho prodávat známé za 1 200 kč... Nějaké tipy? Děkuji...:-O:-O:-O

hosta hosta

8. 4. 2018 21:20

casino: noo:-D - pokud by se prokrajovaly, tak se asi promaží, když se slepují krémem k sobě, tak se - alespoň u nás - říká, že se smazují;-) Ale stejně byl můj "smazovací" postup autorkou zamítnut, tak co:-D:-D A vůbec "mí pražané mi rozumějí" :-D

casino casino

8. 4. 2018 20:10

Krcek164:
Nikde jste nezmínil, zda budete tvořit baskytaru (to by asi stačil plát bez prokrojení) či zda se hotovíte dělat španělku :-D to bych pekl 2 pláty a na další (střední) vrstvu bych použil ořezy:-)

hosta: "... upéci dva korpusy a pak smazat, ..."
Smazat?:-O
No, to je mazec:-D patrně krajový název, že? ;-)

isindy isindy

8. 4. 2018 19:24

Krcek164: tak jako autorka receptu si taky dovolím odpovědět ;-) :-D pokud budete dělat z 5 vajec, vyjde to na 1 plát bez prokrojení, navíc je třeba velmi pracně vyrovnávat, což v tak tenké vrstvě jde celkem těžko... mám to za sebou tento týden, dělala jsem na stejně velký plech 3x plát - plech má 3cm na výšku - a je to pakárna. S klidem tedy dejte 10 vajec, pak vyjde na 1 prokrojení. Po upečení bude stejně vršek vlnitý - ten dejte dolů, nahoře budete mít ideální rovinu pro potažení - já dělám na teflonové podložce, ale stačí vyložit pečicím papírem. Prokrojení doporučuji až po vyříznutí tvaru kytary, bude se vám s tím lépe pracovat. Při dávce z 5 vajec jsem na plechu 30x40cm měla opravdu cca 1cm vysokou vrstvu těsta před upečením, zvedne se o 0,5-1cm, z 10 vajrc nepřeteče, max bude trochu povyskočený nad plech, o kousek - ale udrží se v něm...

hosta hosta

8. 4. 2018 19:15

Krcek164: Doporučuji 2x po pěti vejcích - upéci dva korpusy a pak smazat, jinak bude výsledný tvar kytary moc nízký (z normálního plechu, kde opravdu 10 vajec najednou by přetékalo :D)

mata3636 mata3636

8. 4. 2018 16:51

Krcek164: ja by som urobila z ôsmich vajec. z dvojnásobnej dávky - 10 vajec - by bolo veľa cesta a utekalo by pri pečení von z plechu :-)

Krcek164

8. 4. 2018 09:16

DOTAZ: budu dělat dort ve tvaru kytary s tímto korpusem... Budu tedy muset udělat celý plech korpusu a kytaru poté vyřezat... Kolik myslíte, že budu potřebovat těsta na plech velký 30x40 cm????děkuji, filip :-p<3

isindy isindy

16. 1. 2018 23:19

Maryje: moc se vám povedl, gratuluji :yes:

Maryje

16. 1. 2018 15:30

Děkuji za perfektní recept. Díky němu jsem si (i přes pověry) troufla upéct dort na vlastní svatbu. Samozřejmě přidávám bod. :-) a fotku. Pokud by se nelíbila, smažu ji.

isindy isindy

17. 12. 2017 15:14

Pavla: klidně bych jej v bábovce udělala, jen ji přikryjte shora alobalem lehce a pečte déle, třeba hodinu, at se propeče

Pavla

17. 12. 2017 14:33

Dobrý den, nezkoušela jste tento korpus do bábovkové formy? Chtěla bych dcerce udělat takový ten dort s panenkou uprostřed. Váš korpus jsem dělala už mnohokrát, vždy se povedl, ale vždy jen v klasické dortové formě. Nevím jestli do bábovky by nebyl příliš vysoký a propekl se.

Betyna

11. 10. 2017 17:11

Zapomněla jsem vyfotit korpus, tak aspoň fotku celého dortu jsem přidala, nezdobila jsem, jen jsem pomazala nádivkou a posypala ořechy.

Betyna

9. 10. 2017 21:44

:yes: opět po delší době jsem dnes pekla dva tyhle korpusy, oba jsou skvělé, krásně nadýchané, zítra budu péct ještě jeden, potřebuji tři dorty na rodinnou oslavu. Už jsem je pekla víckrát a vždycky se perfektně povedou.:-K

1 3 4 5 6 7 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ

Naposledy jste si prohlédli