

Olejový korpus na dort
Suroviny forma průměr 24cm
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C.
Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.
Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.
Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Když jsem začínala s dorty, řešila jsem korpus, který by nebyl piškotový (připadají mi příliš suché a dusivé), ale obsahoval olej a postupně jsem se dopracovala k tomuto poměru surovin. Možná se bude někomu hodit :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Olejový korpus na dort
-
Nejlepší dortový korpus. Jiný už nedělám. Dělám často do malé formy jen z poloviční dávky. A kombinuji s ovocem a krémem ze zakysané smetany. Milujeme to
-
isindy: Tento recept není jenom výborný, ale úplně blbuvzdorný ! Cokoliv se vám nezdaří u přípravy, na to se vybodněte, dejte do formy, upečte a uvidíte! Mě se totálně rozpadl sníh, vždycky dávám do šlehání cukr, dnes jsem zapomněla, ze sněhu zbylo pár vloček a vodička, dále jsem zapoměla kolik jsem dala lžic oleje a vody,/ vyrušila mě polovička s nějakým nesmyslem/ pak jsem 5 minut přemýšlela, že to vyhodím a udělám znovu....
Patlála - matlála , dala jsem to do formy , jen z hecu, zuřivě vhodila do trouby, že to vyhodím až potom!
A vono se z toho upekl krásný korpus!
No, totok !
-
konečně jsem se dostala k tomu ho vyzkoušet. Chuťově mi prijde skvělý :) po přečteni komentařů jsem chvilku váhala jestli ho mam pect v jedne nobo ve dvou formach. Mam prumer 20cm, nakonec jsem ho pekla v jedné. Vyskočil neuvěřitelně překonal veškeré moje očekávání, klidne jsem ho mohla pect ve dvou formách. a po upečení nespadnul. Přesně jsem dodržela recept a šlahala v robotu a kazdou lzici vody i oleje poradne zašlehala a snih vmichala take podle navodu a velmi opatrně.
-
Kvalita!
Super recept. Bez chybyčky.
Už se chladí . Pro Isindy : Tentokrát jsem překlápěla a vmíchala sníh dle receptu.
Vajíčka jsem měla jen z obchodu. Teď v půl sedmé jsem nakrojila dortík!
No, ale ten dlouho nevydrží!
-
Za mě nejlepší korpus!
Zkoušela jsem i jiný korpusy na dorty, ale tenhle je prostě
, sice mi nikdy nevyběhne úplně vysoko, většinou peču 2 korpusy na dort, ale nedá se chuťově srovnat s jinýma.
-
Vždy sáhnu po tomto receptu na dortík a pokaždé se povede.
-
Skvělý recept. Dceři (13 let)se povedl upéct a to byl její první korpus na dort, který pekla.
-
Tak právě peču...jsem zvědavá...foto přidám...
-
Naprosto luxusni, prvni klasicky korpus ktery pri peceni zustal pekne rovny, zadne boule uprostred. Na chut super, nic sucheho
-
Tak jsem těsto dala do trouby a už teď vypadá luxusně, budu dělat i kakovou variantu na proložení potahovaného dortu.
Myslím, že receptík je báječnej. Foto vložím až bude hotovo
.
Pohodové pečení! -
Vypadá opravdu moc dobře. Jdu do něj
Jen potřebuji udělat korpus na plech, myslíte že mám udělat dvě dávky a nebo to nabude?
-
Elena : je na výšku formy - prokrojit lze 1-2x
-
isindy: mohla bych se prosím zeptat....jak vysoký je korpus?
-
tento korpus peču již léta a je to pravda je nejlepší. Zkoušela jsem i jiné a vždy jsem se vrátila k tomuto. Do dortové formy o průměru 25 cm a lze 2x proříznout.je výborný
-
jak tady čtu ty komentáře mám chuť to jít hned vyzkoušet