Olejový korpus na dort

isindy Kuchařka:

forma průměr 24cm Pro začátečníky 74 názorů

hotový korpus
533
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Suroviny

20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C.

  6. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.

  7. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.

  8. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

Poznámka

Když jsem začínala s dorty, řešila jsem korpus, který by nebyl piškotový (připadají mi příliš suché a dusivé), ale obsahoval olej a postupně jsem se dopracovala k tomuto poměru surovin. Možná se bude někomu hodit :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 148 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Olejový korpus na dort

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Chtěla bych se zeptat jak je vysoký? V cm?

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Teď se peče váš kakaový korpus a tento je již i vychladlý. Myslím, že se povedl, aspoň vzhledově, výborně se s těstem pracovalo. Už se těším na kakaový a až to prostřídám a kloučkům je nazdobím na narozeniny. :-K:yes:

    Odpovědět

  • Anita Anita(neregistrovaná)

    tak jsem dnes také vyzkoušela korpus na narozeninový dort pro dceru a musím říct, že se povedl na jedničku. Dělala jsem ho přesně podle instrukcí a povedl se. Určitě ho zařadím mezi oblíbené :-))recepty. Moc děkuji za recept.

    Odpovědět

  • Iveta Pojmonová Iveta Pojmonová(neregistrovaný)

    Korpus jsem dnes pekla už asi po páté, ještě nikdy mi zatím nenaběhl tolik co Vám, ale to nevadí. Po naplnění krémem a potažení marcipánem je úplně dostačující. Piškot je moc dobrý a hlavně není suchý. Díky za recept:-K

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Skvělý recept. Plnila jsem formu s průměrem 26cm a dort krásně vyběhl, nemusela jsem seřezávat vršek a hlavně byl vynikající i třetí den od upečení. Děkuji.

    Odpovědět

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Děkuji za výborný recept! Skvělý korpus :-) Krásně vyběhl a je chuťově výýýborný.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    winklerka: netuším, ráda bych pomohla... já raději dávám ještě korpus chladnout vzhůru nohama - viz můj komentář vloženo: 25.06.2011 13:15:14...a pod ním píše Jahoda...

    Odpovědět

  • winklerka winklerka

    Tak to se mi ještě nestalo. Korpus mi při pečení v troubě div neutekl z formy, jak naběhl :-D, ale po upečení totálně spadl a je to placka. :-( Upozorňuju, že jsem dělala všechno dle receptu a nechala vychladnout v zavřené troubě, takže jsem na něj ani nešáhla. Evidentně jsem něco udělala špatně, ale nemám tušení co. ;-(

    Odpovědět

  • E-li-s E-li-s

    Korpus je skvělý! Jiný už nechci! Vyměnila jsem za 3 PL mouky 3PL kakaa...prostě nejlepší korpus, který jsem dělala!:-K:yes:

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Právě jsem vytáhla korpus z trouby, povedl se, přesně jako na obrázku, akorát je trošku nižší, což mi nevadí. Doba pečení, stupně, postup receptu, vše sedí, pokud se toho držíte nemáte co zkazit. Dávám velkou 1. :-)

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Ahoj peču dnes poprvé svůj první dort, těsto zatím vypadalo v pohodě a jednoduchý rychlý postup. Dám vědět, jak se povede :-)

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Super mamce moc dort chutnal :-):-):-):-):-)

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    ja už fakt nevim co dělám špatně dřív mi korpusy šly,teď at zkusím jakýkoliv nevyběhne mi i když to dělám podle postupu a mám z toho spíš koláč než dort hruza....:-(

    Odpovědět

  • GabrielaSarse GabrielaSarse

    skvělý:yes::-p

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo