Olejový korpus na dort

Suroviny forma průměr 24cm

20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C.

  6. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.

  7. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.

  8. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Když jsem začínala s dorty, řešila jsem korpus, který by nebyl piškotový (připadají mi příliš suché a dusivé), ale obsahoval olej a postupně jsem se dopracovala k tomuto poměru surovin. Možná se bude někomu hodit :)

Komentáře k receptu Olejový korpus na dort

  • jsob01 jsob01

    Nejlepší dortový korpus. Jiný už nedělám. Dělám často do malé formy jen z poloviční dávky. A kombinuji s ovocem a krémem ze zakysané smetany. Milujeme to <3

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    isindy: Tento recept není jenom výborný, ale úplně blbuvzdorný ! Cokoliv se vám nezdaří u přípravy, na to se vybodněte, dejte do formy, upečte a uvidíte! Mě se totálně rozpadl sníh, vždycky dávám do šlehání cukr, dnes jsem zapomněla, ze sněhu zbylo pár vloček a vodička, dále jsem zapoměla kolik jsem dala lžic oleje a vody,/ vyrušila mě polovička s nějakým nesmyslem/ pak jsem 5 minut přemýšlela, že to vyhodím a udělám znovu....;-( Patlála - matlála , dala jsem to do formy , jen z hecu, zuřivě vhodila do trouby, že to vyhodím až potom! :-// A vono se z toho upekl krásný korpus! :-K No, totok ! ;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    konečně jsem se dostala k tomu ho vyzkoušet. Chuťově mi prijde skvělý :) po přečteni komentařů jsem chvilku váhala jestli ho mam pect v jedne nobo ve dvou formach. Mam prumer 20cm, nakonec jsem ho pekla v jedné. Vyskočil neuvěřitelně překonal veškeré moje očekávání, klidne jsem ho mohla pect ve dvou formách. a po upečení nespadnul. Přesně jsem dodržela recept a šlahala v robotu a kazdou lzici vody i oleje poradne zašlehala a snih vmichala take podle navodu a velmi opatrně.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Kvalita!:yes: Super recept. Bez chybyčky. :yes: Už se chladí . Pro Isindy : Tentokrát jsem překlápěla a vmíchala sníh dle receptu. ;-) Vajíčka jsem měla jen z obchodu. Teď v půl sedmé jsem nakrojila dortík!:-O No, ale ten dlouho nevydrží!<3<3<3

    Odpovědět

  • sapim sapim

    Za mě nejlepší korpus! :-8 Zkoušela jsem i jiný korpusy na dorty, ale tenhle je prostě :yes: , sice mi nikdy nevyběhne úplně vysoko, většinou peču 2 korpusy na dort, ale nedá se chuťově srovnat s jinýma.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Vždy sáhnu po tomto receptu na dortík a pokaždé se povede.:-K

    Odpovědět

  • bebeoli bebeoli

    Skvělý recept. Dceři (13 let)se povedl upéct a to byl její první korpus na dort, který pekla. :-):-)

    Odpovědět

  • Marienkka Marienkka

    Tak právě peču...jsem zvědavá...foto přidám...:yes::-)

    Odpovědět

  • veru.hol veru.hol

    Naprosto luxusni, prvni klasicky korpus ktery pri peceni zustal pekne rovny, zadne boule uprostred. Na chut super, nic sucheho :yes:

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Tak jsem těsto dala do trouby a už teď vypadá luxusně, budu dělat i kakovou variantu na proložení potahovaného dortu.
    Myslím, že receptík je báječnej :-). Foto vložím až bude hotovo :-).
    Pohodové pečení! :yes::yes:

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Vypadá opravdu moc dobře. Jdu do něj :-) Jen potřebuji udělat korpus na plech, myslíte že mám udělat dvě dávky a nebo to nabude? :-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Elena : je na výšku formy - prokrojit lze 1-2x

    Odpovědět

  • Elena Elena (neregistrovaný)

    isindy: mohla bych se prosím zeptat....jak vysoký je korpus?

    Odpovědět

  • lena lena(neregistrovaná)

    tento korpus peču již léta a je to pravda je nejlepší. Zkoušela jsem i jiné a vždy jsem se vrátila k tomuto. Do dortové formy o průměru 25 cm a lze 2x proříznout.je výborný

    Odpovědět

  • Nela Nela(neregistrovaná)

    jak tady čtu ty komentáře mám chuť to jít hned vyzkoušet :yes::-8;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: korpus na dort dortovy korpus nejlepší recept na dortový korpus recepty na korpusy dortové vysoké korpus na dorty recepty nejlepší korpus na dort olejový piškot korpus na dort recept nejlepší dortový korpus recepty na nejlepší dortové korpusy dort korpus světlý korpus na dort nejlepší korpusy na dorty dortove korpusy korpus na dort s olejem kakaový olejový korpus na dort dortový korpus s olejem těsto na dort korpus dort recept na dortový korpus