Olejový korpus na dort

isindy Kuchařka: isindy

forma průměr 24cm Pro začátečníky 82 názorů

Suroviny

20 dkg polohrubé mouky
20 dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 46 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.

  2. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).

  3. Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

  4. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

  5. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C.

  6. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min.

  7. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout.

  8. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

Poznámka

Když jsem začínala s dorty, řešila jsem korpus, který by nebyl piškotový (připadají mi příliš suché a dusivé), ale obsahoval olej a postupně jsem se dopracovala k tomuto poměru surovin. Možná se bude někomu hodit :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 846 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Olejový korpus na dort

  • veru.hol veru.hol

    Naprosto luxusni, prvni klasicky korpus ktery pri peceni zustal pekne rovny, zadne boule uprostred. Na chut super, nic sucheho :yes:

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Tak jsem těsto dala do trouby a už teď vypadá luxusně, budu dělat i kakovou variantu na proložení potahovaného dortu.
    Myslím, že receptík je báječnej :-). Foto vložím až bude hotovo :-).
    Pohodové pečení! :yes::yes:

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Vypadá opravdu moc dobře. Jdu do něj :-) Jen potřebuji udělat korpus na plech, myslíte že mám udělat dvě dávky a nebo to nabude? :-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Elena : je na výšku formy - prokrojit lze 1-2x

    Odpovědět

  • Elena Elena (neregistrovaný)

    isindy: mohla bych se prosím zeptat....jak vysoký je korpus?

    Odpovědět

  • lena lena(neregistrovaná)

    tento korpus peču již léta a je to pravda je nejlepší. Zkoušela jsem i jiné a vždy jsem se vrátila k tomuto. Do dortové formy o průměru 25 cm a lze 2x proříznout.je výborný

    Odpovědět

  • Nela Nela(neregistrovaná)

    jak tady čtu ty komentáře mám chuť to jít hned vyzkoušet :yes::-8;-)

    Odpovědět

  • Léňa Léňa(neregistrovaná)

    musím říct že korpus nejlepší co jsem kdy pekla minule jsem ho pekla a dala do toho kakao a rozlámanou čokošku a musím říct vynikající...<3:-*:-K:-K:-8:-8:-8:-8:-8:-):-*

    Odpovědět

  • Kamila Kamila(neregistrovaná)

    Chtěla bych se zeptat jak je vysoký? V cm?

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Teď se peče váš kakaový korpus a tento je již i vychladlý. Myslím, že se povedl, aspoň vzhledově, výborně se s těstem pracovalo. Už se těším na kakaový a až to prostřídám a kloučkům je nazdobím na narozeniny. :-K:yes:

    Odpovědět

  • Anita Anita(neregistrovaná)

    tak jsem dnes také vyzkoušela korpus na narozeninový dort pro dceru a musím říct, že se povedl na jedničku. Dělala jsem ho přesně podle instrukcí a povedl se. Určitě ho zařadím mezi oblíbené :-))recepty. Moc děkuji za recept.

    Odpovědět

  • Iveta Pojmonová Iveta Pojmonová(neregistrovaný)

    Korpus jsem dnes pekla už asi po páté, ještě nikdy mi zatím nenaběhl tolik co Vám, ale to nevadí. Po naplnění krémem a potažení marcipánem je úplně dostačující. Piškot je moc dobrý a hlavně není suchý. Díky za recept:-K

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Skvělý recept. Plnila jsem formu s průměrem 26cm a dort krásně vyběhl, nemusela jsem seřezávat vršek a hlavně byl vynikající i třetí den od upečení. Děkuji.

    Odpovědět

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Děkuji za výborný recept! Skvělý korpus :-) Krásně vyběhl a je chuťově výýýborný.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: dortovy korpus korpus na dort recepty na korpusy dortové vysoké olejový piškot světlý korpus na dort nejlepší korpus na dort korpus na dort s olejem korpus na dort recept nejlepší korpusy na dorty dortový korpus s olejem dort korpus těsto na dort nejlepší dortový korpus recept na dortový korpus piškot na dort vysoký korpus na dort dortový korpus recept piškotový dortový korpus kakaový olejový korpus na dort piškotový korpus

Zapomněl/a jsem heslo