Australský bramborový chléb Damper
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 11 938 kJ / 2 853 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,31 g |
Tuky | 46,70 g |
Vláknina | 22,85 g |
Cholesterol | 194 mg |
Sodík | 5,21 g |
Sůl | 14,84 g |
Sacharidy | 492,49 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Damper byl vlastně stvořen pro to, aby byl jednoduchý. Vymysleli jej honáci, kteří cestovali v odlehlých oblastech Austrálie celé týdny a měsíce a k dispozici měli pouze základní příděly mouky, cukru, čaje a masa. A tak z dostupných surovin vykoumali něco dobrého, aby to maso nemuseli jíst samotné. Chléb pekli v popelu táborového ohně, kde jim celé pečení zabralo 30-40 minut, dokud chléb nezněl při poklepání dutě. Konzumovali jej pak s pečeným masem nebo se "zlatým sirupem" (sirup vznikající při výrobě cukru, melasa to nebude, internetové zdroje to spíš přirovnávají k medu). Tento chléb je také populární mezi domorodci, kteří jej pekli v popelu tamních požárů, které asi v Bushi nejsou nic neobvyklého. Později se rozšířil i mezi táborníky a nyní na něj narazíte i v australských pekárnách.
A pokud vám váš damper praskne, nelekejte se. K damperu to prostě patří...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 8. 2016 13:15
25. 8. 2016 21:45
25. 8. 2016 20:09
25. 8. 2016 19:35
25. 8. 2016 16:27
24. 8. 2016 19:30
24. 8. 2016 19:03
24. 8. 2016 16:47
24. 8. 2016 15:46
Proč nejdřív na vymazaný plech a potom zase přendat na plech s pečícím papírem ?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 16 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 21 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rybízový koláč s tvarohem
Moanka uvařila před 6 hodinami
Fofr omáčka z cukety na špagety
Catharine uvařila před 6 hodinami
Vepřový guláš s mrkví
Catharine uvařil před 6 hodinami
Šlehačkové koláčky
ibidasova@centrum.cz uvařila před 7 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 8 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
czvlakan77 uvařila před 8 hodinami
Tvarohové lívance
Jitex uvařil před 10 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Danoouch uvařila před 11 hodinami
Česneková omáčka ke grilovanému masu
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Další recepty
Tématické fráze: bramborový chléb recept na chleba recept na domácí chleba bramborový chleba chléb damer bramborový chléb recept bramborový chleba recept damper sodu bramborové recepty recepty na chleba recept vyroba chlebu na ohni bramborovo kukuřičné bulky název australských bramborů křupavý chléb s chia semínky recept recepty křupavý chléb s chia semínky
Suroviny: mouka, prášek do pečiva, sůl, cukr, kmín drcený, máslo, brambory moučné, podmáslí, voda, maso uzené
Australský bramborový chléb Damper
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MV5m
9 názorů