Friko (podle babičky)
Suroviny
Porce: asi 6
Nutriční hodnoty
Energie | 3 901 kJ / 932 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,96 g |
Tuky | 28,33 g |
Vláknina | 9,20 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 982 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Když jsem se začal probírat těmito stránkami, podléhal jsem dojmu, že sem není co přidat. Nakonec jsem ale pár "mezírek" našel. Tohle je můj první pokus přispět. Friko jakožto polévku a navíc přesně tohohle složení se mi tu najít nepodařilo, přestože jsem ho jako dítě hltal o každých prázdninách na jihu. Recept má jednu vadu. Buďto se v Praze nedá sehnat slušné podmáslí, nebo málo míchám, protože mi to pravidelně po vlití podmáslí hrudkuje a musí se to rozehnat metlou.
Fotkami momentálně nedisponuji, časem se to pokusím napravit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 4. 2024 13:13
Friko: Recept vypadá zajímavě, ale........nevím, odkud je vaše babička, ale já znám friko jinak /taky podle babičky/. Pokud vím, vařívalo se jenom kolem Třeboně. Když jsme jako děti přijely na prázdniny, pvní bylo - babičko, uvař nám friko. Dala nám košík a poslala na houby. A teď ten recept - dají se vařit kroupy, osolíme, okmínujeme. Když jsou téměř měkké, přidáme brambory a houby. Zalijeme záklechtou ze smetany a mouky, povaříme 20 minut.Klepneme do frika 3 vejce, nemícháme, necháme srazit na větší kusy. .Nakonec přidáme kopr a ocet. Někdo přidává divoké koření- bobkový list a nové koření, já ne. Je to luxusní polévka, vzpomínka na mé dětství. S touto polévkou jsem před lety vyhrála v Litoměřicích na výstavě Zahrada Čech soutěž Polévka roku z asi 400 přihlášených. Poslala jsem recept, vybrali mě, jela jsem ji tam uvařit a vyhrála. Pokud ji budete vařit, přeju dobrou chuť.
3. 8. 2019 22:06
yanull: Děkuji za pěkné přivítání, nějaké další recepty snad postupně vyhrabu.
2. 8. 2019 08:20
Líbí se mi recepty s příběhem a nejhezčí jsou ty se vzpomínkami na vaření od babičky a maminky. Vítejte a těšíme se na další recepty
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 10 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Klobásy
Přidáno před 21 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 22 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 12 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 12 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 13 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 13 hodinami
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 13 hodinami
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 15 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 15 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 16 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 16 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
20 rychlých a chutných receptů, ve kterých hrají hlavní roli gnocchi
Holka u plotny peče: Sušenky plněné datlovou pastou voní skořicí a podle tradice mají přinášet štěstí
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Další recepty
Tématické fráze: polevka friko top recept fryko recept na friko
Suroviny: cibule, brambory, kmín drcený, koření nové koření, bobkový list, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda, podmáslí, vejce, pažitka
Friko (podle babičky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WVog
3 názory