Jadranský dort
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 19 335 kJ / 4 621 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,37 g |
Tuky | 335,88 g |
Vláknina | 18,33 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 930 mg |
Sůl | 2,39 g |
Sacharidy | 336,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Lískové oříšky dobře opečte, musí mít barvu tmavšího medu, aby se v nich rozvinula chuť. Je potřeba je hlídat, cca 10 minut na 180 stupňů a když je třeba, tak 5 minut přidat, ale fakt hlídat, ať nejsou na uhel! Od opečení oříšků, závisí chuť dortu. Tento dortík se pekl ve věhlasné Bratislavské dětské cukrárně, stály na něj pořád fronty. Bylo tam mnoho výborných zákusků, ale tento byl asi nejžádanější. Dnes už cukrárna nefunguje, dortík nikdo nepeče, tak si ho občas upeču já, z nostalgie, zase za jedním ztraceným, dobrým výrobkem.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 2. 2021 15:04
Frantiska: Veronika.Hrozna když jsem chodila na gympl, pořádaly se u nás různé kurzy pod vedením provozoven komunálních služeb. Studená kuchyně, zákusky, mléčný bar, šití a střihů...Byly velmi žádané a byly laciné. Platila se pouze režie surovin. Odtud jsem měla spoustu receptů, jenže, když jsem se vdala a odstěhovala, někam jsem je zaratila. Nicméně si je jakžtakž pamatuji a až budu mít trochu volno, pokusím se je zrekonstruovat. Potíž je ta, že rodina zákusky a dorty nepreferuje, tak je peču spíš jen na objednávku pro známé a příbuzné. Anebo dětem do práce, tam šlehačka jede...
12. 2. 2021 13:12
Frantiska: Ale ten druhý je nekompletní, chybí tam citronová šlehačka. To už jsem včera prolouskala. Ta Aida recept je překlad od Googlu, to je k ničemu. Teda pro mně!
12. 2. 2021 13:04
hospodyne: Aidou jsi myslela tohle? zaujalo mne to, tak jsem hledala a nasla jen tento recept
https://recetasdecocinafaciles.net/cs/tarta-aida/
a písecký https://www.mamincinyrecepty.cz/kremove-a-slehacko...
https://recetasdecocinafaciles.net/cs/tarta-aida/
a písecký https://www.mamincinyrecepty.cz/kremove-a-slehacko...
11. 2. 2021 23:04
Veronika.Hrozna: v cukrařině se šlehačka ochucuje citronovým ztužovačem, když ho nemám, do ušlehané šlehačky přimíchám trochu lemon curd, maličko cit. kůry a trochu želatiny zastudena. Myslím, že na internetu nějaký recept na citronovou šlehačku bude.
11. 2. 2021 22:18
hospodyne: Já taky většinu krémů dělám s máslem, ale když vím, že by to na mne bylo moc syté, tak se nerozpakuji použít i jiné, nebo udělat půl na půl. Vždyť vaření a pečení , jako každá z nás ví, je z části kreativní činnost, ne každému chutná vše, všichni máme to své oblíbené a to, nač jsme zvyklí. Jdu kouknout na ten Píseckej dortík, zní to náramně, tak jdu hledat recept. Už se mi sbíhají sliny ,na citronovou šlehačku, já jsem asi pes.......
To je děs, žádný recept s citronovou šlehačkou, není k mání. Jsou jen dva recepty, ale ani jeden se mi nezdá. Fotka takového, jak popisuješ , sice je , ale recept někdo pečlivě zatajil.
To je děs, žádný recept s citronovou šlehačkou, není k mání. Jsou jen dva recepty, ale ani jeden se mi nezdá. Fotka takového, jak popisuješ , sice je , ale recept někdo pečlivě zatajil.
11. 2. 2021 20:06
Veronika.Hrozna: Aida se skládá z tenkých piškotů, nugátu, marcipánu a nahoře spousta ovoce jak kompotovaného tak čerstvého, mělo by být výhradně sladké.
Písecký dort je šlehačkový - piškot, jahodová šlehačka s nasekaným červeným želé, žlutá šlehačka s citr. příchutí se žlutým želé a nahoře je dort dozdobený bílou šlehačkou. Kdysi stál velký klínek tři koruny.
Co se týká tuků obecně, myslím, že tam až takový rozdíl v kaloriích není. Ale chuť Hera versus máslo....
Mně kuneroly do domu nesmí. Jen máslo, sádlo Ale to už je jen moje rozcapenost.
Písecký dort je šlehačkový - piškot, jahodová šlehačka s nasekaným červeným želé, žlutá šlehačka s citr. příchutí se žlutým želé a nahoře je dort dozdobený bílou šlehačkou. Kdysi stál velký klínek tři koruny.
Co se týká tuků obecně, myslím, že tam až takový rozdíl v kaloriích není. Ale chuť Hera versus máslo....
Mně kuneroly do domu nesmí. Jen máslo, sádlo Ale to už je jen moje rozcapenost.
11. 2. 2021 19:19
hospodyne: Co je Aida? Písecký dort neznám?
11. 2. 2021 19:18
hospodyne: Můžeš dát máslo, samozřejmě. Nebo půl na půl, aby to bylo chutnější. Jak je kdo zvyklý. Já dávám Heru, aby to nebylo tak syté , jako s máslem + ta smetana . Pak toho můžu zbaštit víc !
11. 2. 2021 13:36
Heru néééé, máslo
Jadran se běžně prodává v lepších cukrárnách. Nedávno jsem viděla i mnou kdysi milovaný Písecký dort. A měl růžovou i žlutou vrstvu!! A dokonce měli i Aidu! Kterou jsem od mládí neviděla.
Jadran se běžně prodává v lepších cukrárnách. Nedávno jsem viděla i mnou kdysi milovaný Písecký dort. A měl růžovou i žlutou vrstvu!! A dokonce měli i Aidu! Kterou jsem od mládí neviděla.
11. 2. 2021 09:56
Veronika.Hrozna: Já mám formu 24 cm, ale 26 cm bude v pořádku . Někdy upeču korpus , ze 6 vajíček a dle potřeby prokrojím a mám dorty dva, když zdvojnásobím krém a šlehačku. Jde nádherně zamrazit a je jak čerstvý, když se nechá v lednici pomalu rozmrazit. V tom je kouzlo, té kombinované šlehačky, nepromáčí dort. Nedávat do šlehačky cukr, není třeba, bylo by to moc sladké.
11. 2. 2021 09:46
Dajda: Moc děkuji, už bylo hodně pozdě, jak jsem se dostala ke psaní a tohle mi prosě ušlo. Už je tam.
11. 2. 2021 08:26
V akej veľkej forme pečiete? Cca 26cm? Tortička vyzerá krásne a určite je aj veľmi dobrá. Voľakedy veľmi dávno som dostala recept od spolužiačky ale nenabrala som odvahu ju vyskúšať.
11. 2. 2021 08:05
Veronika.Hrozna: Jen prosím přidej mouku do surovin na korpus.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí smetanový pekáček
kimlo uvařila před 1 hodinou
Šunkofleky
Grecmanova uvařila před 6 hodinami
Šlehačková bublanina
Beruna uvařila před 10 hodinami
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 11 hodinami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 12 hodinami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 12 hodinami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 12 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 14 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 14 hodinami
Další recepty
Suroviny: žloutek, cukr moučkový, mouka hladká, olej slunečnicový, kakao, sůl, ořechy lískové mleté, tuk, mouka hrubá, mléko, cukr moučkový, zlatý klas, žloutek, tuk hera, ořechy lískové mleté, smetana ke šlehání, smetana ke šlehání, čokoláda na vaření, tuk ztužený, ořechy lískové
Jadranský dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2LjN
28 názorů