Buchty z rodinného receptáře
Klasické kynuté české nadýchané buchty vonící máslem a zasypané moučkovým cukrem nikdy neomrzí. Když je upečete podle tohoto léty prověřeného receptu, jistě se vám povedou. Tyto buchty chutnají jako čerstvé i druhý den.
Suroviny pro 27 kusů
27 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 13 262 kJ / 3 170 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,36 g |
Tuky | 77,94 g |
Vláknina | 20,40 g |
Cholesterol | 487 mg |
Sodík | 1,39 g |
Sůl | 3,40 g |
Sacharidy | 512,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept jsem našla ve starém, už rozpadajícím se sešitě, který moje babička zdědila po své mamince a ta zase po své a kdo ví, kolika generacemi vlastně prošel. Vyzkoušela jsem ho a můžu říct, že takové vynikající buchty se mi ještě nikdy nepovedly a to peču cca 50 let. Těsto na vále vůbec neulpívá, není třeba podsypávat moukou. Tyto buchty jsou i druhý den jako čerstvě upečené. Už jiné dělat nebudu a na to jsem přišla ve svých 63 letech, když se při jistém stěhování sešit našel a považovaly jsme ho za ztracený. Jediné, co jsem pozměnila je to, že jsem v některých krocích použila olej a část Hery místo másla, či sádla (máslo bylo pro slavnostní buchty, sádlo pro běžné domácí pečení, olej a Hera se tehdy ještě nepoužívaly). Také jsem uvedla teplotu trouby podle své zkušenosti, protože tehdy se u kachlových kamen měřit nedala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 10. 2023 17:06
Taky dávám rum do másla a trošku cukru. Zrovna dnes jsem dělala buchty od Maršálka.
16. 10. 2023 14:39
15. 10. 2023 16:57
cathleen (moderátorka): Také jsem to s rumem dělávala. Tady jsem přísně chtěla zachovat postup v opravdu velmi starém receptu (dneska jsme to s mou maminkou zkusily počítat, jsem minimálně pátá generace) s tím, že jsem pozměnila nebo doplnila pouze nezbytně nutné a dala do dnešní češtiny. Ať všem, kdo zkusí, tyto buchty moc chutnají. Akorát jsem dala ty tři fotky 2x a nevím jak ty, které jsou dané podruhé, odstranit, tak se omlouvám.
15. 10. 2023 16:43
Velice povedené U nás doma někdo do másla, kterým potíráme buchty po upečení, přikápneme rum to je potom vůně!
15. 10. 2023 10:02
Jsou moc pěkné :)
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Soufflé buchta
Přidáno před 28 minutami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 11 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 14 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 16 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný hrnečkový perník
Sabos uvařila před 5 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Valis uvařil před 8 hodinami
Kefírová bábovka
1anoli1 uvařila před 9 hodinami
Vepřový guláš
zutro uvařila před 9 hodinami
Pšenično-žitné dalamánky s prefermentem
Tonja uvařila před 9 hodinami
Francouzské brambory zapečené se sýrem Brie
Elivet uvařila před 10 hodinami
Kebab pro vegetariány
TondaJ uvařila před 10 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
MarcelaPa uvařil před 11 hodinami
Slaninová kolínka snadno a rychle
Valis uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, mléko, droždí, cukr, tuk hera, vejce, žloutek, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, máslo, cukr moučkový,
Buchty z rodinného receptáře
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrVY
5 názorů