Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát
Kynuté těsto skvěle ovládaly naše babičky a v mnoha domácnostech se příprava kvásku z droždí dědí z generace na generaci. Pokud žádné takové rodinné stříbro v podobě receptu na kynuté těsto nemáte, můžete se inspirovat mnoha tipy a návody, třeba právě těmito.
Z čeho vytvořit základní kynuté těsto
- Základním stavebním kamenem je mouka, a to nejlépe hladká (ačkoli mnoho receptů obsahuje tu polohrubou).
- Použité droždí by mělo být čerstvé.
- Mléko nebo voda by měly mít pokojovou teplotu, stejně tak i vejce.
- Na přípravu je nejlepší použít mísu, protože do ní po vzejdutí kvásku můžete přidat další suroviny.
Potom už jen stačí postupovat podle některého z návodů.
Oblíbené recepty z kynutého těsta
Fenoménem dneška je vlastní kváskový chleba nebo jiné domácí slané pečivo. Českou sladkou klasikou jsou potom plněné buchty, kynuté knedlíky s ovocem nebo nadýchaná kynutá bábovka. O Velikonocích je tradicí upéct beránka, u Vánocích pak vláčnou vánočku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kdo by neznal mazanec - bochník nebo bochánek z kynutého těsta, zdobený křížkem a plátky mandlí, který se peče hlavně o Velikonocích. Jedná se prakticky o totéž těsto, ze kterého se pečou vánočky. Mazance se tradičně pečou na Bílou sobotu a patří k obřadnímu pečivu, které se chystalo k posvěcení do kostela.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kynuté těsto je druh těsta, které se připravuje z různého poměru mouky, cukru,droždí, tuku a vajec. Je velmi oblíbené na přípravu koláčů, vánoček, mazanců, chleba, knedlíků a pečiva. Ve slaných variantách se používá na pizzy a slané záviny. Mnohé hospodyňky se ho obávají, ale zbytečně. Je to živá hmota, a podle toho se s ním musí zacházet.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Loupák s máslem, džemem a kakaem je součástí mnoha snídaní. Jedná se o pečivo ze sladkého kynutého těsta, posypaného celým mákem. Zatímco croissant je produkt francouzské kuchyně, loupák patří do českých rodin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly zdraví. Zakrouceným tvarem mají připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jidášovy provazy je tradiční, zvykoslovné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Tenké válečky těsta jsou vždy po dvou zaplétané (zakroucené v sobě) jako provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou, vonící kmínem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Croissant je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto vrstvy se vyvalují. Tomuto způsobu zpracování se říká laminování. Pečivo lze péci bez náplně nebo i s náplní. Plní se nugátem, čokoládou, marcipánem, lze použít i slanou verzi, kdy náplň tvoří šunka, sýr nebo špenát.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 4 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 17 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
5 nejlepších hrnkových moučníků bez vážení: Vláčná tvarohová bábovka nebo nadýchaný perník či lívanečky zachutnají všem
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi