

Kynuté knedlíky s jahodami
Suroviny
- 30 dkg hrubé mouky
- sůl
- 1 dkg cukru
- 1 dkg kvasnic
- asi 2 dcl mléka
- 1 žloutek
- 1 dkg másla
- 30 dkg jahod
- 6 dkg másla na polití
- 10 dkg tvrdého tvarohu
- 5 dkg cukru na posypání
Postup přípravy receptu
Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka uděláme kvásek.
Do zbylé prosáté mouky dáme cukr, vzešlý kvásek, přidáme zbylé vlahé mléko, ve kterém jsme rozkvedlali žloutek, rozpuštěné máslo a sůl, a vypracujeme dosti tuhé těsto.
Hotové těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, nakrájíme na stejné díly, každý díl rozválíme nebo prsty roztlačíme na čtvereček, dáme tři až čtyři jahody a dobře zabalíme.
Knedlíky pak dáme na pomoučený vál přikryté ubrouskem vykynout.
Potom je vložíme do vařící osolené vody a vaříme je nejprve přikryté poklici asi 4 minuty.
Pak je obrátíme a odkryté dovaříme podle velikosti celkem asi 6-10 minut.
Uvařené ihned vyndáme, několikrát propíchneme vidličkou, dáme na mísu, přelijeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a nastrouhaným tvarohem, který pokapeme máslem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynuté knedlíky s jahodami
-
Já dávám do knedlíků vždycky hrubou mouku. Ale ti, co žijí v zahraničí, kde není hrubá k dostání, dokážou knedle i z hladké
-
Chtěla jsem se zeptat určitě hrubá mouka??Právě jsem je začala dělat, a nejsem si ji jistá..
-
Tome, jsou krásné, co by se ti nemělo povést? Já si vůbec netroufám na takové knedlíky
-
Vypadají výborně.
-
Dělal jsem v páře - s povidlama
-
Já zadělávám těsto na knedlíky v DP-3hrnky polohrubé mouky,6lžic cukru,2žloutky,6lžic oleje,1hrnek mléka,špetka soli a 1a1/4 lžíce suš.droždí-program těsto.A knedlíky vařím v páře 10-15 minut podle velikosti knedlíků.
I tak dávám bodík
-
to vypadá výborně
-
-
Protože jsem knedliky dělala pro manžela a on je nemusí mít omaštěné ani na nich mít tvaroh, tak jsou pouze pocukrované a navrchu skořice, ale i tak se olizoval.