Tvarohový, ovocný, čokoládový, ale i třeba mrkvový. Tolik možností, jak připravit slaďoučký moučník
![Tvarohový, ovocný, čokoládový, ale i třeba mrkvový. Tolik možností, jak připravit slaďoučký moučník](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/6/5977-200-100.jpg)
Moučník dokonale ozvláštní víkendovou snídani, ohromí jakoukoliv návštěvu a dokáže perfektně zvednout náladu. Možnosti jsou skutečně neomezené. Můžete si připravit sladkou dobrotu s ovocem, čokoládou, pudinkem, ořechy, mákem i džemem. Moučníky jsou také ideální volbou, pokud třeba potřebujete spotřebovat hodně vajec nebo zbytek bílků.
Jak docílit vláčného moučníku?
Pokud neholdujte suchým buchtám, vyzkoušejte několik ingrediencí, se kterými docílíte perfektní vláčnosti. Skvělý je například moučník s tvarohem, ale i ze šlehačky nebo kefíru. Chcete-li do moučníku dostat navíc také nějaké ty vitamíny, zkuste dovnitř přidat cuketu nebo mrkev. Budete mile překvapeni.
Nejoblíbenější ovoce na moučníky
Co se týče ovocných moučníků, mezi nejoblíbenější patří zejména moučníky s:
- jablky a skořicí,
- švestkami,
- jahodami,
- borůvkami,
- meruňkami a drobenkou,
- rybízem,
- banány.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Závin nebo také štrúdl je moučník pocházející z Rakouska, z 18. století. Těsto, ze kterého záviny pečeme, může být listové, kynuté nebo křehké. Každý druh má něco do sebe. U nás se plní většinou strouhanými jablky, ale také makovou, tvarohovou a nebo oříškovou náplní. Nemusí zůstat jen u sladké varianty, záviny jsou oblíbené i slané, plněné šunkou, sýrem, slaninou i kysaným zelím.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vafle jsou pochoutkou původem z Belgie a Francie. Dají se připravit jak z kynutého těsta, tak i z toho, ze kterého připravujeme palačinky. Dokřupava opečené si je dělají ve vaflovači všichni, kteří chtějí začít den sladkou snídaní. Při přípravě se fantazii meze nekladou, lze je udělat s ovocem, polít čokoládou, hodí se k nim zmrzlina i šlehačka. Nemusíme zůstat jen u sladké varianty, pochutnat si můžeme na vaflích slaných, jako příklad lze uvést sýrové vafle se špenátem a vejcem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Náš český větrník je obdobou francouzského profiterole, česky profiterolky. Jedná se o francouzský dezert z odpalovaného těsta, naplněný sladkou náplní se žloutkovým krémem, šlehačkou, často karamelovou a potažený karamelovým fondánem. Oblíbený francouzský moučník lze péci i ve slané variantě, vhodné jako pohoštění k vínu, nebo také k masovým polévkám.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Suflé je kulinářská specialita, lehká jako obláček. Je to dezert plný chuti a vzduchových bublinek. Pokud se povede, zaslouží si potlesk. Základem je mléko nebo smetana, mouka a žloutky. Můžeme ho připravit ve sladké i slané verzi. Peče se v dobře vymazaných formičkách, v troubě rychle vyběhne. Aby nekleslo, musí se rychle servírovat. Kleské suflé je jako bychom servírovali rozteklou zmrzlinu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Šodó není mléčný vanilkový krém, kterým poléváme dukátové buchtičky. Je to vinná pěna, připravená z vína a vajec, směs se v páře šlehá tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté se hned podává. Pěnou poléváme sladké moučníky, nebo ji lze konzumovat jako mlsání pro dospělé.
Předchozí 1 … 20 21 22 23 24 Další
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 1 hodinou
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16
Přečtěte si Zobrazit více