Mouka v hlavní roli: Nejhojněji používaná surovina doma i v potravinářském průmyslu
Mouka patří neodmyslitelně k základním surovinám, které má doma jistě každá hospodyňka. Neobejdou se bez ní naše oblíbené sladké ani slané pokrmy nebo třeba krásně vypečený a voňavý domácí chléb.
Mouka jak ji neznáte
V dnešní moderní době se setkáváme i s novými typy mouky, jako je například mouka konopná, kaštanová nebo dýňová. Další netypické a zatím možná méně známé jsou mouky živočišného původu, vyráběné z vedlejších produktů, které vznikají při zpracovaní v masném průmyslu, například rybí nebo krevní mouka. Hitem poslední doby se stává tzv. jídlo budoucnosti: Hmyz, ze kterého se vyrábí taktéž mouka hmyzí.
Základní druhy mouky
Mouky, podle typu jemnosti rozmělnění zrn:
- Hladká mouka,
- polohrubá mouka,
- hrubá mouka,
- krupice.
Mouky, podle typu použití zrn:
- Pšeničnou mouku,
- žitnou mouku,
- celozrnnou mouku,
- špaldovou mouku.
Mouky, bez přítomnosti lepku:
-
Kukuřičná mouka,
-
rýžová mouka,
-
sojová mouka,
-
kokosová nebo třeba mandlová mouka.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 22 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32