Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Zdroj: Unsplash, SadiaK123

Při představě, že byste snědli červíka, se vám nedělá úplně nejlépe? Předtím než hmyzí stravu úplně zavrhnete, zkuste jí dát ještě šanci. Hmyz se už dávno nekonzumuje jen v asijských zemích, křupavé pochoutky seženete i u nás. Můžete si je vychutnat místo chipsů a hlavně, vůbec nechutnají špatně. O tom se přesvědčíte v závěru našeho článku.

Hmyzí strava plná bílkovin

O jedlém hmyzu se v posledních letech mluví jako o potravině budoucnosti a řadí se mezi tzv. super potraviny. Hmyzí dobroty totiž obsahují neskutečné množství bílkovin, dokonce až třikrát tolik než hovězí maso. Ve 100 g hmyzu je až 70 g bílkovin, zato ale mnohem méně tuku a navíc žádné sacharidy. Jde vlastně o ideální nízkokalorickou pochoutku.

Kromě bílkovin je hmyz navíc bohatý stejně jako ryby na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, dále i na spoustu antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a minerálů (např. vápník nebo vitamin B12), a dokonce vlákninu. Jsou výborným zdrojem bílkovin stejně jako maso, které je ale ovšem mnohem nákladnější na produkci. Křupavé hmyzí speciality jsou ideální pro všechny vyznavače zdravého jídelníčku, kteří chtějí získat z potravy co nejvíc živin a rádi by se stravovali udržitelněji. Konzumací hmyzu se totiž výrazně šetří i životní prostředí, je nenáročný na přípravu i produkci.

Je libo cvrčka nebo červa?

Když se řekne jedlý hmyz, většina lidí si představí kobylky a cvrčky. Jíst se ovšem dají i různí červíci, housenky, mravenci, sarančata, cikády a další broučci. Hmyz se dá připravovat na mnoho způsobů. V asijských zemích, například v Thajsku nebo ve Vietnamu jsou hmyzí pochutiny běžně k sehnání na ulicích a obvykle se podávají smažené. Pokud byste se oprostíte od toho, že jíte červy nebo hmyz s nožičkami, zjistíte, že se hmyz chuťově podobá některým potravinám, které jíme úplně běžně.

Třeba smažené kobylky chutnají trochu jako křupavé krevety, křupaví červíci vám zase připomenou kukuřičné lupínky. Větší hedvábní červi mají zase příjemnou krémovou konzistenci a trochu připomínají tofu. Cvrčci krásně křupou a můžete si je večer vychutnávat místo popcornu nebo oříšků.

Hmyzí dobroty na cesty

U nás se hmyz prodává hlavně sušený, již zabalený v sáčcích, takže si jej opravdu můžete koupit jako zdravější alternativu chipsů. I sušení cvrčci výborně křupou. Prodávají se bud přírodní, u nichž si můžete vychutnat původní chuť hmyzu, pokud s tím ale přece jen máte problém, můžete si je koupit v mnoha příchutích stejně jako běžné brambůrky. K dostání jsou třeba s příchutí chilli, česneku, cibulky a kysané smetany, karí nebo různých dalších příchutí, na něž jsme zvyklí u jiných pochutin určených k pivu či k vínu. A dokonce se dělají i nasladko třeba se skořicí. Díky malému objemu a spoustě živin, je hmyzí strava ideální na cesty. Rychle a snadno jí doplníte energii na túře v horách i někde při kempování mimo civilizaci.

Cvrččí mouka do chleba i na křupky

Některé druhy hmyzu se i melou na prášek, např. cvrčci, vzniká tak unikátní a na bílkoviny bohatá cvrččí mouka, kterou někteří výrobci přidávají do běžného pečiva nebo spojují s jinými druhy mouky a pak se z nich dělají různé chipsy nebo tyčinky, opět v mnoha příchutích. Pro ty, kterým se myšlenka a přínosy konzumace hmyzu líbí, ale nedokáží se přenést přes to, že by něco takového vložili do úst, je to ideální řešení.

Jak chutná hmyz nám

Tip redaktorky Hanky: Cvrčky jsem kdysi ochutnala na jednom večírku a tenkrát mě zaujalo, že se dají připravit i nasladko v karamelu. Chutnali tak trochu jako sladký popcorn. Nejvíc mi ale zachutnali na dovolené ve Vietnamu. Musela jsem sice zavřít oči, ale byla to dobrota. Byli tenkrát smažení na oleji s cibulkou a podávali je tam s chilli omáčkou. Je pravda, že samotná chut cvrčků v této kombinaci možná zanikla, ale byli vynikající. 

Tip šéfredaktorky Šárky: Na stejném veříku, o kterém píše výše Hanka, jsem poprvé v životě ochutnala kdysi hmyz i já. Konkrétně smažené kobylky a sarančata a pak taky nějaké červíky. Všechno bylo tepelně upravné, ale přesto je to pro nás nezvyk, když cítíte nožičku na jazyku, víte přesně, co jíte.

Později jsem ještě párkrát na různých food festivalech podobné věci zkoušela, ale je to na můj vkus zážitek spíš lehce adrenalinový, i když jinak otestuji opravdu kdeco. Jediné, co z celé té hmyzí rodiny opravdu "můžu", aniž bych se musela moc přemáhat, jsou sušení ochucení křupaví červíci. Ty jsem před měsícem koupila na pražském farmářském trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Trochu jsem se nechala ukecat, ale nelituji. U těchto červíků totiž vlastně nepoznáte, že jíte hmyz. Chutnají dobře, mají je v různých příchutích a u nás doma si je na návštěvě dokonce oblíbila i moje osmiletá neteř Míša. Pro "začátečníky", kteří chtějí zkusit hmyz, ale trochu se bojí, doporučuji právě tohle. Bonusem navíc je, že i po týdnu v mističce na stole červíci nenavhlli a pořád zůstali stejně křupaví, jako při otevření sáčku. 

Zdroje informací: 
Wormup.com
Crickeaters.eu
Thaiest.com
Grig.cz
Brouknataliri.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čerstvých rajčat

Den čerstvých rajčat

Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více

Marie

Nejnovější recepty Více