Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
19. 6. 2022 Životní styl
Při představě, že byste snědli červíka, se vám nedělá úplně nejlépe? Předtím než hmyzí stravu úplně zavrhnete, zkuste jí dát ještě šanci. Hmyz se už dávno nekonzumuje jen v asijských zemích, křupavé pochoutky seženete i u nás. Můžete si je vychutnat místo chipsů a hlavně, vůbec nechutnají špatně. O tom se přesvědčíte v závěru našeho článku.
Hmyzí strava plná bílkovin
O jedlém hmyzu se v posledních letech mluví jako o potravině budoucnosti a řadí se mezi tzv. super potraviny. Hmyzí dobroty totiž obsahují neskutečné množství bílkovin, dokonce až třikrát tolik než hovězí maso. Ve 100 g hmyzu je až 70 g bílkovin, zato ale mnohem méně tuku a navíc žádné sacharidy. Jde vlastně o ideální nízkokalorickou pochoutku.
Kromě bílkovin je hmyz navíc bohatý stejně jako ryby na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, dále i na spoustu antioxidantů, aminokyselin, vitamínů a minerálů (např. vápník nebo vitamin B12), a dokonce vlákninu. Jsou výborným zdrojem bílkovin stejně jako maso, které je ale ovšem mnohem nákladnější na produkci. Křupavé hmyzí speciality jsou ideální pro všechny vyznavače zdravého jídelníčku, kteří chtějí získat z potravy co nejvíc živin a rádi by se stravovali udržitelněji. Konzumací hmyzu se totiž výrazně šetří i životní prostředí, je nenáročný na přípravu i produkci.
Mohlo by vás zajímat
Je libo cvrčka nebo červa?
Když se řekne jedlý hmyz, většina lidí si představí kobylky a cvrčky. Jíst se ovšem dají i různí červíci, housenky, mravenci, sarančata, cikády a další broučci. Hmyz se dá připravovat na mnoho způsobů. V asijských zemích, například v Thajsku nebo ve Vietnamu jsou hmyzí pochutiny běžně k sehnání na ulicích a obvykle se podávají smažené. Pokud byste se oprostíte od toho, že jíte červy nebo hmyz s nožičkami, zjistíte, že se hmyz chuťově podobá některým potravinám, které jíme úplně běžně.
Třeba smažené kobylky chutnají trochu jako křupavé krevety, křupaví červíci vám zase připomenou kukuřičné lupínky. Větší hedvábní červi mají zase příjemnou krémovou konzistenci a trochu připomínají tofu. Cvrčci krásně křupou a můžete si je večer vychutnávat místo popcornu nebo oříšků.
Mohlo by vás zajímat
Hmyzí dobroty na cesty
U nás se hmyz prodává hlavně sušený, již zabalený v sáčcích, takže si jej opravdu můžete koupit jako zdravější alternativu chipsů. I sušení cvrčci výborně křupou. Prodávají se bud přírodní, u nichž si můžete vychutnat původní chuť hmyzu, pokud s tím ale přece jen máte problém, můžete si je koupit v mnoha příchutích stejně jako běžné brambůrky. K dostání jsou třeba s příchutí chilli, česneku, cibulky a kysané smetany, karí nebo různých dalších příchutí, na něž jsme zvyklí u jiných pochutin určených k pivu či k vínu. A dokonce se dělají i nasladko třeba se skořicí. Díky malému objemu a spoustě živin, je hmyzí strava ideální na cesty. Rychle a snadno jí doplníte energii na túře v horách i někde při kempování mimo civilizaci.
Cvrččí mouka do chleba i na křupky
Některé druhy hmyzu se i melou na prášek, např. cvrčci, vzniká tak unikátní a na bílkoviny bohatá cvrččí mouka, kterou někteří výrobci přidávají do běžného pečiva nebo spojují s jinými druhy mouky a pak se z nich dělají různé chipsy nebo tyčinky, opět v mnoha příchutích. Pro ty, kterým se myšlenka a přínosy konzumace hmyzu líbí, ale nedokáží se přenést přes to, že by něco takového vložili do úst, je to ideální řešení.
Jak chutná hmyz nám
Tip redaktorky Hanky: Cvrčky jsem kdysi ochutnala na jednom večírku a tenkrát mě zaujalo, že se dají připravit i nasladko v karamelu. Chutnali tak trochu jako sladký popcorn. Nejvíc mi ale zachutnali na dovolené ve Vietnamu. Musela jsem sice zavřít oči, ale byla to dobrota. Byli tenkrát smažení na oleji s cibulkou a podávali je tam s chilli omáčkou. Je pravda, že samotná chut cvrčků v této kombinaci možná zanikla, ale byli vynikající.
Tip šéfredaktorky Šárky: Na stejném veříku, o kterém píše výše Hanka, jsem poprvé v životě ochutnala kdysi hmyz i já. Konkrétně smažené kobylky a sarančata a pak taky nějaké červíky. Všechno bylo tepelně upravné, ale přesto je to pro nás nezvyk, když cítíte nožičku na jazyku, víte přesně, co jíte.
Později jsem ještě párkrát na různých food festivalech podobné věci zkoušela, ale je to na můj vkus zážitek spíš lehce adrenalinový, i když jinak otestuji opravdu kdeco. Jediné, co z celé té hmyzí rodiny opravdu "můžu", aniž bych se musela moc přemáhat, jsou sušení ochucení křupaví červíci. Ty jsem před měsícem koupila na pražském farmářském trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad.
Trochu jsem se nechala ukecat, ale nelituji. U těchto červíků totiž vlastně nepoznáte, že jíte hmyz. Chutnají dobře, mají je v různých příchutích a u nás doma si je na návštěvě dokonce oblíbila i moje osmiletá neteř Míša. Pro "začátečníky", kteří chtějí zkusit hmyz, ale trochu se bojí, doporučuji právě tohle. Bonusem navíc je, že i po týdnu v mističce na stole červíci nenavhlli a pořád zůstali stejně křupaví, jako při otevření sáčku.
Zdroje informací:
Wormup.com
Crickeaters.eu
Thaiest.com
Grig.cz
Brouknataliri.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami