Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi experimentujete v kuchyni? Hledáte nové spektrum chutí? Žijete zdravě a chcete dát svým pokrmům významnou přidanou nutriční hodnotu?

Rádi experimentujete v kuchyni? Hledáte nové spektrum chutí? Žijete zdravě a chcete dát svým pokrmům významnou přidanou nutriční hodnotu?
 

V poslední době se řada z nás, ať již ze zdravotních důvodů nebo osobního přesvědčení, obrací ke "zdravé" výživě. Na pultech obchodů přibývá celozrnné a kváskové pečivo, v regálech pak stále častěji najdeme pohanku, jáhly nebo celozrnnou rýži. Začínáme se zajímat o to, co jedli naši předkové a co jedí lidé v jiných koutech světa. I já jsem tomuto trendu propadla, částečně ze zájmu a částečně z potřeby dodržovat bezlepkovou dietu. Pohanka a jáhly mi brzy přestaly stačit ke štěstí a začala jsem objevovat pro nás zatím exotické pseudoobilniny (rostliny podobné obilninám, neobsahující lepek), jako quinou, teff, čirok a další. Z počátku jsem si je vozila nebo nechávala vozit ze zahraničí, poslední dobou se naštěstí začínají dostávat i na český trh. Velkou zásluhu na tom má firma Adveni Medical, která v nedávné době na náš trh uvedla celou řadu dosud nevídaných semínek, jednodruhových mouk a směsí na bezlepkový chléb. Tyto netradiční pseudoobilniny vynikají svou nutriční hodnotou a jsou vhodné nejen pro celiaky, ale pro všechny, kdo chtějí udělat něco prospěšného pro své zdraví.

Chléb upečený ze směsi EnergyPokud jako já rádi experimentujete v kuchyni, pak vás jistě nadchne možnost ozvláštnit a vylepšit nedělní moučník třeba přimícháním kaštanové, makové nebo dýňové mouky. Do domácího chleba můžete přidat mouku quinoovou, teffovou či mouku z ostropeřce mariánského. Tapiokový škrob je zase mnohem zdravější a výživnější alternativou u nás běžně používaného solamylu. Pokud nedáte dopustit na domácí pečivo a zároveň preferujete hotové směsi, můžete vybírat z devíti směsí, z nichž každá obsahuje 10-30% těchto nutričně cenných netradičních plodin. Bonusem pro alergiky a celiaky je to, že tyto směsi neobsahují lepek, mléčné složky, deproteinovaný pšničný škrob ani sojovou mouku. Bezlepkových chlebových směsí je na českém trhu již velké množství, ale všechny staví na škrobech (nejčastěji na deproteinovaném pšeničném) a z nutričního hlediska jsou mezi nimi směsi Adveni opravdovou jedničkou.

Sama jsem zatím vyzkoušela všech devět směsí na chléb a musím říct, že jsou opravdu povedené. Velkým favoritem je Energy chléb s moukou z chia semínek, který je úžasně nadýchaný a měkoučký a chutnal zatím každému, kdo ho ochutnal, lepkářům i bezlepkářům. V těsném závěsu je Benefit chléb s quinoou a Detox s ostropestřcem, ale za vyzkoušení určitě stojí i ostatní druhy. V některých čeká i překvapení - Talián s amarantem obsahuje sušená rajčata, Kaštánek zase rozinky. Široké spektrum jednodruhovým muk nabízí nepřeberné možnosti kouzlení při pečení. Není potřeba lekat se vysoké ceny těchto mouk, do pečiva jich stačí dát jen trošku a zbytek doplnit moukou, kterou používáme běžně. I tak pečivo dostane zcela jinou, novou chuť a výrazně se zvýší jeho výživová hodnota. Doma jsme si oblíbili např. perník s kaštanovou moukou a koláč z teffové mouky s ovocem. Pro inspiraci vkládám naše oblíbené recepty, upravené tak, aby kromě lepku neobsahovaly ani mléčné složky a vejce. Nedietáři mají v tomto experimentování ještě jednodušší. Další recepty, informace o jednotlivých pseudoobilninách a přehled výrobků firmy Adveni Medical najdete na jejich stránkách www.adveni.eu, případně na eshopu www.bezlepkova.com.

Mé osvědčené recepty z mouk Adveni

Perník s kaštanovou moukou
Perník s kaštanovou moukou


Sušenky z kaštanové mouky


Jemný koláč z teffové mouky s ovocem

Jednodruhové mouky

  • Quinoa mouka
  • Teffová mouka světlá
  • Teffová mouka tmavá
  • Kaštanová mouka
  • Konopná mouka
  • Ostropestřec mouka
  • Amarantová mouka
  • Lněná mouka
  • Mouka chia
  • Tapioková škrobová mouka
  • Mouka z hroznových jadérek
  • Mandlová mouka
  • Maková mouka
  • Dýňová mouka
  • Čiroková mouka hladká a polohrubá

Směsi na chléb

  • Bezlepkový konopný BEHAPPY chléb
  • Bezlepkový SLIM chléb s teffem
  • Bezlepkový BENEFIT chléb s quinoou
  • Bezlepkový OBSESSION chléb s kaštanem
  • Bezlepkový dětský chléb KAŠTÁNEK s kaštanem
  • Bezlepkový BEAUTY chléb s amarantem
  • Bezlepkový chléb TALIÁN s amarantem
  • Bezlepkový DETOX chléb s ostropeřcem
  • Bezlepkový ENERGY chléb s moukou z chia semínek

Komentáře

damebrouka

18. 6. 2014 20:31

Dbáte na pestrou a vyváženou stravu, nebo jen rádi experimentujete? Potom tu máme právě pro Vás novinku!!! Otevřeli jsme nový jedinečný e-shop, který Vám nabízí exotické pochoutky nejen v podobě jedlého hmyzu. Konzumace hmyzu má kromě překonávání zavedených stereotypů i mnoho dalších výhod. Hmyz má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, bílkovin, proteinů, vlákniny, vitamínů a nízký obsah tuku. Využití hmyzu jako potravy má v mnoha zemích
světa dlouholetou tradici a my jej přinášíme i k Vám domů. Nabízíme pestrý výběr pro Vaše netradiční večírky. Přijďte se i Vy podívat na náš e-shop a vyzkoušejte! www.damebrouka.cz

petram petram

16. 4. 2014 08:47

AniCiz: Moc díky :-K Vždycky jsem ráda vařila a pekla, takže experimentuji i teď. A čím víc je novinek na trhu, tím to jde snáz...

AniCiz

15. 4. 2014 08:45

krásně napsáno,je to fajn ,ten výběr,jen ty ceny jsou veliké,vařit s takovou dietou je opravdu náročné ,máš můj obdiv...:-K:-K:-K

petram petram

27. 3. 2014 08:19

zizala: Děkuji :-K. Myslím, že tyto mouky mohou využít nejen dietáři, ale i všichni, kdo rádi pečou a hledají zdravější nebo zajímavější alternativy. Proto jsem ho vkládala i sem na topky a ne jen na weby pro alergiky.

zizala zizala (moderátorka)

26. 3. 2014 20:25

Poučný článek, Petro:yes::yes:. Je fajn, že lidé s takovým omezením mají více a více možností :-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více