Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štramberské uši: Voňavé perníkové kornouty mají pohnutou historii. Znáte jejich příběh?
Zdroj: Toprecepty, Hella

Štramberské uši jsou oblíbenou regionální dobrotou, známou dnes už po celé zemi. Není divu, vždyť se u nás jako připomínka jednoho vítězství pečou už stovky let! Pojďte se s námi ohlédnout za jejich historií a připravte si nakonec tuhle lahůdku podle našeho receptu.

Za vše mohou Tataři

S pečivem pojmenovaným zvláštním názvem štramberské uši už jste se určitě potkali někde na pouti. Má tvar kornoutu, připravuje se z perníkového těsta a nejzajímavější je na něm asi jeho historie. Dříve se štramberským uším říkalo uši tatarské a nebylo to pro nic za nic. Podle pověsti Tatarské uši od spisovatele J. Havelky totiž v dubnu roku 1241 vpadli na Moravu mongolští nájezdníci (neboli Tataři, jak se jim říkalo) a začátkem května začali obléhat hrad Štramberk. Místní věřící obyvatelé se ukryli na nedalekém špatně přístupném kopci Kotouč, kde se snažili odolat útoku Mongolů. V zoufalství se modlili k Bohu, aby jim pomohl. Ten jejich prosby vyslyšel a večer před svátkem Nanebevstoupení Páně začala velká bouřka, vichr a spustil se obrovský liják. Obyvatelé Štramberka pak protrhli hráz rybníka a voda zatopila tábor nepřátel. Většina Tatarů se utopila a ti, kteří přežili, raději utekli. Ráno, když voda opadla, našli prý místní pytle s nasolenými ušima, které nepřátelé při plenění vesnic utínali společně s rukama pobitým křesťanům a pak je posílali panovníkovi (chánovi) jako důkaz svého vítězství.

Od té doby se v upomínku na tuto událost každoročně ve Štramberku právě na den Nanebevstoupení Páně pořádaly poutě. Obyvatelé Štramberku i okolních vesnic vždy putovali ke kříži, který zde byl vztyčen na památku vítězství na Tatary. Při té příležitosti se začalo péct i speciální cukroví ve tvaru uší a rukou, jak bylo zmíněno již v 19. století  v knize Die Markgrafschaft Mähren: Prerauer Kreis Gregora Wolnyho. Nakonec zůstaly jen uši - pečivo z mouky, cukru, medu a tajné směsi několika druhů aromatického koření, které se doslova rozplývá na jazyku a nádherně voní.

Uši pod ochranou EU

Ve Štramberku se uši pečou dodnes, již téměř 800 let, a seženete je tam téměř na každém rohu. Výjimečné jsou natolik, že jim byly uděleny dvě ochranné známky a navíc mají ochranu zeměpisného označení původu v EU. Podle ní tak tímto názvem mohou být označovány pouze „uši“ vyrobené přímo ve Štramberku. Štramberské uši mají ovšem i primát, že jsou prvním českým, respektive moravským výrobkem, který toto označení získal. V současnosti je zde může vyrábět jen 8 pekařů. Povoleno je to totiž jen těm, kteří žijí ve Štramberku minimálně 10 let a jsou členy Sdružení pekařů na ochranu Štramberských uší.

Zkuste je ochucené

Receptury na štramberské uši se dědí z generace na generaci a každá rodina má nějakou svou speciální. Proto i "uši" od každého výrobce ve Štramberku chutnají trochu jinak. Záleží nejen na kvalitě použité mouky a medu, ale i na technice přípravy. Tradičně by se těsto mělo vyválet do tvaru kruhového plátu 2-3 mm silného. Novější je metoda, kdy se používá řidší lité těsto. Pečivo má pak trochu jinou strukturu a chuť. Jednotliví výrobci mohou své voňavé pochoutky porovnat v soutěži O nejlepší štramberské ucho.

Kromě klasických uší se prodávají už i uši ořechové, mandlové, čokoládové (sypané drcenou čokoládou), máčené v tmavé čokoládě, máčené v tmavé čokoládě sypané oříšky či máčené v bílé čokoládě. A dokonce se dá ve Štramberku koupit i speciální Ušatý dort, přezdívaný „Štramberský ušák“ či „Ušák“. Recept na něj je sice tajemstvím a originální názve je patentován, nicméně při návštěvě severní Moravy máte možnost tenhle unikátní dort určitě ochutnat. Buď v místní cukrárně, nebo v některé z mnoha štramberských či kopřivnických kaváren a cukráren, které jej v sortimentu běžné nabízejí. Že se vám sbíhají chutě a na Moravu to máte daleko? Nevadí, můžete si variantu štramberských uší upéct sami doma podle našeho receptu. Hotové uši doplňte šlehačkou nebo krémem a podávejte! 

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více