Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy nevěstilo nic dobrého. U jídla je to podobné. Polévka, omáčka nebo kaše ve stylu „samá voda“ nezní moc lákavě. Jenže co když k zahuštění pokrmu mouku použít nemůžete nebo nechcete? Známe řešení!

Mouka milovaná i zatracovaná

Za mouku se obecně považuje rozmělněná neboli pomletá vnitřní část obilného zrna. Drcení obilných zrn na mouku bylo podle portálu Phys.org známo už v období paleolitu, tedy ve starší době kamenné. Tehdy se z nadrcených zrn připravovaly různé kaše nebo pečivo ve formě placek. Po celá tisíciletí lidé používali pouze celozrnnou mouku, kterou nejdříve vyráběli drcením zrní pomocí kamenů, později bylo vynalezeno rotační mletí pomocí žernovů, tedy ručních kamenných mlýnků. V 19. století se pak podle webu Mlynky.biz začaly používat válcové mlýny a posléze byly pomocí kovových sít rozemleté slupky odděleny od vnitřní škrobové části zrna. Tak se zrodila dnes běžná bílá mouka.  

Tak trochu jiné mouky

Pečivo z bílé mouky bylo jemnější a chutnalo lépe, takže se záhy stala velmi oblíbenou. V moderní době je ovšem na pranýři, byť pšeničná bílá mouka sama o sobě obvykle za nic nemůže. Problémem je spíš její celkové množství v naší stravě, případně idividuální nesnášenlivost lepku. Právě z toho důvodu začaly vznikat alternativní „mouky“ z čočky, kaštanů nebo dokonce z banánů. Můžete jimi nahrazovat mouku při pečení pečiva částečně nebo úplně, ale také se těmito moukami dají skvěle zahušťovat různé pokrmy. Jedinou nevýhodou je poměrně vyšší cena. Ale polévky, omáčky a jiná jídla mohou být skvělá i zcela bez jakékoliv mouky.

Brambory, vločky i ovoce

Zelňačku, fazolačku a jiné vydatné polévky můžete zahustit místo obvyklé jíšky například najemno či nahrubo nastrouhanými bramborami. Stejně fungují brambory i při zahušťování sekané, které dodají hutnost i šťavnatost zároveň. Ostatně, i klasické bramboráky se dají připravit zcela bez mouky. Další možností, jak ze „samé vody“ udělat vydatnější jídlo, je přidat ovesné, pohankové či jiné vločky, jáhly, nebo pohanku lámanku. Jakoukoliv zeleninovou polévku lze zahustit přesně tou zeleninou, z níž se vaří. Stačí zkrátka část odebrat, rozmixovat a nalít zpět, případně rozmixovat vše a máte hned třeba skvělý dýňový krém.

A to není všechno. I leckterá sladká jídla se obejdou bez mouky. Nahrazují ji například rozmačkané ovoce, kakao, mleté ořechy nebo strouhaný kokos. Vyzkoušejte třeba voňavé banánové lívance, šlehačkovou roládu bez mouky, nebo zdravý ořechový koláč pouze ze tří surovin. Jak vidíte, vařit zdravěji a ještě při tom ušetřit kalorie i peníze se dá, stačí jen popustit uzdu fantazii!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Daneta

30. 5. 2021 09:12

Zahušťuju červenou čočkou.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více