Brutnák lékařský používáme v kuchyni. Jedlé květy i listy přidáváme do salátů a zdobíme jimi pokrmy
Brutnák lékařský patří mezi oblíbené zahradní byliny. Pěstuje se jako jednoletka, snadno se vysemeňuje a množí. V kuchyni využijeme listy, které mají osvěžující chuť, a květy modré až fialové barvy.
Brutnák lékařský je dekorativně působící rostlina z čeledi brutnákovitých, kterou si můžeme snadno pěstovat na zahradě jako jednoletku. Když ji necháme rozsemenit, další rok vyrostou ze semínek opět nové rostliny. Samozřejmě pokud je nevytrháme. Brutnák se tímto způsobem snadno rozmnožuje a bude nás těšit i v následujících letech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pěstování brutnáku lékařského
Rostliny, které nám vyrostou ze semínek, obvykle musíme protrhat. Bude nám jich stačit několik. Nejsou sice vysoké, ale zato statné a postupně ještě zesílí a zaberou více místa. Vyjednotíme je nejméně na 25 cm od sebe, raději trochu více. Jako malé je snadno přesadíme na nové stanoviště, a to především po dešti, ve vlhku se bez problémů ujmou. Větší rostliny se již ujímají hůře. Brutnák se dá pěstovat i v květináčich.
Brutnák v kuchyni
Brutnák lékařský nejen pěkně vypadá, ale je i léčivý. Jeho krásně modré květy, jejichž barva přechází do fialova, jsou ozdobou zahrady a lákají k sobě včely a jiný hmyz. Brutnák se někdy nazývá "okurková bylina", jeho listy (s jemnými chloupky) mají totiž osvěžující chuť, která připomíná okurky. Dokonce se používají jako přídavek do salátů, můžeme jimi doplnit pomazánky, bylinková másla, polévky a omáčky. Lze je snadno mrazit na pozdější využití, sušení je náročnější. Kromě listů se používají i krásné květy - řadí se do skupiny jedlých květů a používáme je na zdobení pokrmů a chlebíčků.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 11 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 12 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 21 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře