Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční balíček za 499 Kč

Do obchodu

Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pixabay

Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila hladomoru.

Naše hospodyně si s touto variabilní surovinou velmi brzy poradily a vznikala skvělá jídla se zajímavými a mnohdy poetickými názvy. A od 19. stol. už tvoří brambory důležitou a běžnou součást jídelníčku. Zvlášť, když naši předci zjistili, že z brambor lze vytvořit skvělé, tvárné a variabilní těsto. To už recepty na různé šišky, knedlíky a placky jako lavina zaplavily české domácnosti a většina z nich se zde drží dodnes. A jsme tomu rádi.

Co všechno z brambor můžeme uvařit?

Brambora, naše národní zemědělská plodina, je univerzální a nedílnou součástí českého jídelníčku. Mohou se vařit ve slupce a loupat po uvaření, nebo oškrábat a vařit již oloupané, péct a smažit,… Podívejte se na všechny bramborová jídla.

Bramborová jídla

Bramborové polévky

Bramborové polévky jsme rozebírali v jednom z minulých Tipů a triků na téma polévky na každý den. Tak jen stručně. Brambory v nich hrají roli výživnou a zahušťují je.

Samostatné chody

Nejrůznější zapékané, pečené a plněné brambory jsou už nedílnou součástí české kuchyně, stejně tak jako bramborové nákypy, placky a další dobroty.

Bramborové nákypy a zapečené brambory

 
Plněné brambory
 
Bramborové placky

Bramborové přílohy

Od bramborové kaše přes hranolky, noky až po saláty a knedlíky, to vše může tvořit výbornou přílohu k masitému nebo zeleninovému jídlu. I samotné obyčejné vařené brambory jsou chutné, stačí sůl a kousek másla nebo trochu výpeku.

Hranolky a pečené brambory

 
Bramborové saláty

Bramborové knedlíky a noky

Moučníky s bramborami

Naše babičky a prababičky moc dobře věděly, že brambory v těstě pomohou vytvořit jemné a vláčné těsto na koláče, vdolky, škubánky, ovocné knedlíky apod. a naštěstí pro nás toto umění předaly dalším generacím.

Bramborové vdolky a koláče

 
Sladká jídla z brambor

Jídel z brambor je mnoho a může si vybrat každý. Ať už jídla z brambor smažíte, pečete, zapékáte nebo jen vaříte, je to vždy dobrota.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům