Jak konzervovat domácí sirupy? Přinášíme několik tipů, jak prodloužit jejich trvanlivost
Domácí sirupy nejčastěji připravujeme z ovoce nebo bylinek. Jsou husté, sladké a můžeme je proto využít jako sladidlo do oblíbených nápojů, limonád, nebo dezertů. Při správném uchování nám budou k užitku po celou zimu.
Kdo jednou vyzkouší výrobu domácího sirupu, zjistí, že se mu nic nevyrovná. A to nejen chutí, ale i složením. Nejčastěji sirupy připravujeme na jaře, když kvetou byliny a poté během léta z čerstvého ovoce. Zastudena vyrobený sirup nám vydrží přibližně dva týdny, vařený o něco déle. V následujícím článku vám poradíme, jak trvanlivost sirupu prodloužit a správně sirup konzervovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak konzervovat domácí sirup
Příprava sirupu nám zabere čas, proto by byla škoda, kdyby se brzy zkazil. Základem správné konzervace jsou čisté lahve, které jsou vyvařené a to i s víčky. Poté je necháme zchladnout a sirup plníme až do vychladlých lahví. Cukr v sirupu musí být zcela rozpuštěný a při plnění se sirup nesmí dotýkat hrdla lahve. Pokud nám sirup přeteče, hrdlo lahve dobře otřeme z vnitřní i vnější strany. Dalšími tipy, úspěšně prodloužíme životnost domácího sirupu.
- Přidáním 1-2 lžiček alkoholu (vodky nebo slivovice) do lahve se sirupem, vytvoříme ochrannou vrstvu proti plísním. Po otevření stačí injekční stříkačkou alkohol vysát.
- Výborným konzervantem je citronová šťáva nebo kyselina citronová, kterou přidáváme zároveň s cukrem. Postará se i o příjemné okyselení sirupu.
- Do další sezóny nám bez potíží vydrží zavařené sirupy. Můžeme je zavařit v uzavřených sklenicích při teplotě 90 °C po dobu asi 10 minut nebo v otevřených lahvích ve vysokém hrnci naplněném vodou 2 cm pod hrdlo lahví. Zahříváme na 75 °C po dobu 10 minut.
Bylinný sirup z oblíbených bylinek
Připravte si podle našeho video-návodu sirup z nejoblíbenějších bylinek, meduňkových lístků, levandule a máty, který se výborně hodí na přípravu letních limonád i oslazení zimních čajů. Má skvělou vůni, chuť a spoustu zdravotních benefitů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené ziti
Přidáno před 4 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Mňamka
Přidáno před 6 hodinami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 7 hodinami
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Komentáře