Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Urodilo se vám nebo vašim sousedům hodně třešní, višní, jahod, meruněk nebo třeba okurek, mrkve - a tak dále? Byla by škoda na sílu se cpát čerstvým ovocem a zeleninou, když se ze všeho dají snadno udělat zásoby na zimu. Jak? No přece díky zavařování! Naučíme vás, jak na to.

Proč zavařovat?

Marmelády, kompoty, naložená zelenina, ale i houby, sirupy, omáčky a sósy nebo hotová jídla. Zavařování je proces, kterému můžeme říkat také sterilace, což napovídá dost o tom, proč je tato metoda u hospodyněk tak oblíbená. Zavařením surovin a jídla v uzavíratelných sklenicích totiž obsah nádob zbavíme kyslíku i nechtěných bakterií, což znamená, že dobroty vydrží déle jedlé. V případě hotových jídel to může být třeba týden, někdy dva, v případě marmelád a kompotů i dlouhé měsíce. Tento způsob uchovávání potravin znaly už naše babičky, protože je velmi snadný a nenáročný. Ten, kdo to nikdy nedělal, ale přeci jen potřebuje trochu poradit. Tak jdeme na to!

Zavařování krok za krokem

Nejprve k tomu, co budete potřebovat. Ačkoliv zavařovat se dá v mikrovlnce, v troubě nebo i v myčce na nádobí a už existují i speciální zavařovací hrnce určené přímo pro tuto činnost, předpokládejme, že budete chtít sklenice zavařovat „po staru“ ve velkém hrnci. V tom případě potřebujete onen hrnec a rozhodně také teploměr. Budete totiž potřebovat vodu o teplotě 80°C, ve které pak sklenice budete zavařovat asi 20 minut. Pokud byste přeci jen chtěli zavařovat jinak, pak platí, že v mikrovlnce se při výkonu 700W zavařuje 5 až 10 minut, v troubě se na plechu s vodou sklenice zavařují nejdřív 5 minut na 120°C a pak 30 až 60 minut na 90°C s tím, že čím tvrdší obsah, tím déle se zavařuje. V myčce na nádobí se zavařuje na 70°C a na hodinový program, samozřejmě bez leštidla a další chemie, kterou používáte na mytí nádobí.

Dále budete potřebovat uzavíratelné sklenice. Můžou to být buď klasické zavařovačky, anebo sklenice s odklápěcím víkem a gumovým těsněním. Co je důležité - vše musíte důkladně vyvařit v octové vodě (včetně těsnících gumiček) a rovněž to pak nechat důkladně vyschnout. Ve sklenici nesmí být ani kapka, jinak riskujete plíseň. Absolutně čisté musí být také náčiní, kterým budete do sklenic dávkovat obsah. Takže žádné olizování lžiček! Pravidlo čistoty ostatně platí i pro zavařované ovoce a zeleninu. Pokud si myslíte, že horší nebo už i mírně nahnilé kusy se v zavařenině schovají, jste na omylu, je to přesně naopak - bakteriemi napadený plod znehodnocuje celou várku. Vybírejte jen to dobré.

Tipy, triky a na co si dát pozor

O tom, jak vyrobit domácí ovocnou zavařeninu nebo marmeládu, si řekneme jindy. Teď už jen několik rad a tipů k samotnému zavařování sklenic. Před zavařováním sklenice opravdu dobře uzavřete a utěsněte, jinak vám obsah probublá a vyteče ven. Při zavařování v hrnci se sklenice navzájem nesmí dotknout a neměly by při vaření ťukat ani o dno, protože při vysokých teplotách by pak mohly prasknout. Proto vyložte hrnec starou utěrkou a něčím měkkým vyplňte i mezery mezi sklenicemi. Pokud sklenice plníte horkým obsahem, měly by i nádoby být horké, jinak rovněž hrozí, že prasknou.

Po zavaření se přesvědčte, že vše proběhlo správně tak, že sklenice obrátíte dnem vzhůru. Ostatně, dnem vzhůru byste je měli nechat vychladnout. Určitě sklenice po zavaření vyndejte a postavte třeba na linku nebo na stůl zakrytý starším ubrusem. Pokud je necháte v hrnci, riskujete, že se náplň rozvaří. Nepodceňujte ani označení sklenic datem zavaření, ve větších zásobách se to může snadno poplést. Štítek s rokem výroby by měl stačit.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více