Jak připravit nadýchanou piškotovou roládu krok za krokem? Podle názorného videa to zvládnou i začátečníci
Jemné a nadýchané piškotové těsto namazané marmeládou nebo pudinkovým krémem, stočené do krásné rolády a posypané kokosem nebo mletými ořechy, je pastvou pro naše oči i chuťové buňky. Připravte tu nejlepší roládu podle osvědčených postupů a zaručeně si skvěle pochutnáte.
Jak připravit piškotové těsto na roládu
Na roládu z piškotového těsta budeme potřebovat především větší množství vajec, ty jsou jeho základem. Dále už jen mouku a cukr. Pro začátečníky by mohlo být náročnější ušlehat sníh, ale pokud máte elektrický šlehač, zvládnete to raz dva. Pouze z těchto tří surovin (vejce, mouka, cukr) připravíme to nejlepší nadýchané a jemné těsto:
- Vejce vyklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky.
- Z bílků vyšleháme tužší sníh.
- Ze žloutků a cukru krupice ušleháme pěnu, do které zlehka sníh vmícháme.
- Poté začneme přimíchávat po malých částech i mouku. Nespěchejte a přidávejte mouku pouze po lžících, aby si těsto zachovalo nadýchanou konzistenci.
- Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj připravené těsto.
- Plech s těstem pečeme v předem rozehřáté troubě na 180 °C dokud těsto nezrůžoví. Netrvá to dlouho, přibližně 8 minut, proto raději neodcházejte a troubu dobře hlídejte.
- Ihned po upečení těsto překlopíme z pečicího papíru na lehce navlhčenou utěrku a srolujeme.
- Po vychladnutí těsto s utěrkou rozprostřeme a natřeme krémem.
Pudinková náplň do piškotové rolády
Oblíbenou náplní do rolády je pudinkový krém, který připravíme z vanilkového pudinku:
- Pudink uvaříme podle návodu na obalu a poté ho necháme vychladnout.
- Připravíme máslo, které necháme zahřát na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí pudinku do něj zašleháme změklé máslo a náplň je připravená.
Plát natřený krémem opět srolujeme a potřeme i povrch rolády. Nakonec roládu posypeme kokosem či nasekanými ořechy.
Piškotová roláda s marmeládou
Roládu můžeme také jednoduše potřít marmeládou nebo nakombinovat tenkou vrstvu marmelády a pudinkového krému.
Zvláště pokud máme tužší marmeládu je lepší jí potřít piškot ihned po upečení, dokud je ještě teplý. Teplý piškot marmeládu rozehřeje a ta se bude lépe a rovnoměrněji roztírat, a to bez zbytečného natržení piškotu.
Nejste si jistí, jak si poradit s roládou a připadá vám moc složitá? Pečení piškotového těsta na nadýchanou roládu i přípravu lahodné pudinkové náplně můžete zhlédnout v následujícím video-receptu:
Přejeme, ať se vám roláda podaří a máte z ní radost.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 12 minutami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 1 hodinou
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 11 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchou vychytávku zvládnou i méně zkušení kuchaři a děti
Komentáře