Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Zdroj: Toprecepty

Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze zelené trávy pampelišky jako malá sluníčka. Chcete-li si tento žlutý zázrak uchovat aspoň trochu i na později, připravte si pampeliškový med. Tekuté zlato pak v zimě rozhodně oceníte – využijete ho jako sladidlo do čaje i do různých moučníků. Ale hodit se bude i v létě, třeba při přípravě domácí limonády.

Jak nejlépe využít pampelišky?

Pampelišky patří k nejoblíbenějším jarním květům. Svou optimistickou žlutou barvou nám dávají najevo, že jaro je opravdu tu a není divu, že je mnozí milují ze všech jarních květin nejvíc. Chcete-li si sezonu pampelišek co nejvíc užít, můžete se pustit do pletení věnečků a nebo si z nich rovnou udělejte vynikající „med“.

Pravda, nejde o med v pravém slova smyslu, neboť sběratelem v jeho případě nebudou včelky, ale vy, svou konzistencí a barvou ale pampeliškový med ten pravý připomíná, takže se tato sladké pochoutka tímto názvem běžně označuje. Navíc má příjemnou chuť a vůni po pampeliškových květech.

Med nebo sirup?

Pampeliškový med je vlastně takový hustší sirup a připravuje se podobně jako jakýkoliv jiný bylinkový sirup – tedy svařením vody s cukrem a s květy pampelišek.

Pokud se rozhodnete tento med vyzkoušet, počítejte, že budete květů potřebovat opravdu hodně – na 1 litr vody  minimálně 250-300 květů, klidně ale můžete dát i víc.

Navíc je třeba květy na vaření medu předem připravit a na kvalitu medu má vliv i to, kdy se na pampelišky vypravíte. Jak tedy postupovat, aby byl med co nejlepší?

  • Pampelišky je třeba sbírat hlavně za slunečného dne. Na med totiž potřebujete krásně otevřené květy, takže je nejlepší se na ně vypravit ideálně v pravé poledne.
  • Důležité je i to, kde budete sbírat. Nejlepší je samozřejmě mít pampelišky z vlastní zahrady, pokud ale tu možnost nemáte, vyrazte pro ně někam do přírody dál od civilizace, kde je čisto. Rozhodně je netrhejte v parcích, kam se chodí venčit psi, nebo někde u prašných cest či dokonce u silnice. 
  • Pampelišky sbírejte nejlépe do košíčku či plátěného nebo papírového sáčku, zkrátka do něčeho, v čem se nezapaří. 
  • Z pampelišek pak otrhejte stonky, na med potřebujete jen žluté květy. Odstraňte i zelené části květů – ty by medu dodaly hořkou chuť.
  • Občas se sice doporučuje kvítky neomývat, abyste je nepřipravili o pyl, který dodává medu chuť. Je ale lepší je opláchnout nebo ještě lépe krátce namočit do vody, aby z nich vyplaval hmyz. Případně můžete pampelišky aspoň na chvíli rozložit na plech, aby případní broučci vylezli ven.   
  • Květy je pak nutné nějakou dobu louhovat ve vodě, kterou tak ochutí. Ve vodě se nejprve krátce povaří (asi 15-20 minut) a pak by se měly nechat odležet do druhého dne zakryté poklicí (ideálně 24 hodin).
  • Pampelišky louhujte společně s plátky citronu nebo citronovou šťávou. Citron zmírní sladkost cukru a zvýrazní chuť medu. Místo citronu můžete přidat i kyselinu citronovou (na 1 litr vody asi 1 lžičku), která funguje jako konzervant, takže prodlouží trvanlivost medu. 
  • Nálev pak už stačí jen slít a povařit s cukrem tak dlouho, dokud směs nezhoustne a nedosáhne konzistence podobné medu.  Čím déle budete vařit, tím bude směs hustší. To, zda je med hotový, zkontrolujte tak, že trochu kápnete na studený talířek a počkáte, jak rychle ztuhne. Místo klasického cukru můžete použít i třtinový, který dodá medu tmavší barvu. 

Vynikající pampeliškový med s pomerančem

Pampeliškový med sice nemá takové zdravotní účinky jako klasický med, můžete ho ale úplně stejně používat. Navíc se hodí i jako vynikající základ letních limonád. Vyzkoušet můžete třeba tuto verzi obohacenou o pomeranč. A jak tedy na něj?

Budete potřebovat: 450 květů pampelišek, 1 l vody, 2 pomeranče, 1 citron, 1,5 kg třtinového cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové. 

  1. Květy z pampelišek propláchněte vodou a nechte pořádně okapat. Okapané květy pak dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Přidejte do hrnce citron a pomeranče nakrájené na kolečka.
  2. Pak nechte 24 hodin louhovat. Druhý den přeceďte přes plátýnko a vymačkejte. Přidejte cukr a za občasného míchání vařte asi hodinu a půl do zhoustnutí (dávejte pozor, aby se směs nepřipálila).
  3. Ještě horký pampeliškový med pak přelijte do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic, uzavřete je víčkem a otočte na chvíli dnem vzhůru, aby chytlo víčko. Pak nechte vychladnout a skladujte v chladu a temnu.

Náš tip: Klasický pampeliškový med jen s citronem si můžete udělat podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více