Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy je nejvhodnější doba ke sběru jednotlivých částí pampelišky a jak je zpracovat
Zdroj: Pixabay, sergei_spas

Pampeliška (smetánka) lékařská roste jako nepříjemný plevel na rumištích, trávnících, kolem záhonů a hlavně tam, kde ji nepotřebujeme nebo nechceme. Pro nemocné lidi je ale cennou léčivkou.

Pampeliška kvete od dubna do června, někdy znovu na podzim. Rostlina se vyhýbá mokrým loukám a jiným vlhkým a stíněným plochám. Na pěkné louce ale vytvoří úplný koberec žlutých květů. Každá část této rostliny je léčivá, ale každá se sbírá jindy a jinak.

Jak a kdy se sbírají květy pampelišek

Z pampelišky trháme plně rozvinuté květenství (zjednodušeně květy) bez stvolů za suchých slunečných dní. Květy necháme ve stínu venku několik hodin, aby z nich vylezl hmyz. Pak je zpracujeme na sirup, med nebo víno. Pevná poupata pampelišek, dokud jsou ještě nenakvetlá, se nakládají jako kapary. Později už jsou hořká.

Kdy se sbírají pampeliškové listy

Listy jsou nejchutnější brzy zjara, než začne rostlina vybíhat do květu. Trháme listy mladých rostlin před vybíháním ke květu, ty ještě nejsou hořké. Využíváme je na saláty, smoothie a zeleninové koktejly. Pokud zvládnete hořkost stvolů, i ty jsou léčivé a jedlé, můžete je třeba nasekat a posypat s nimi chléb nebo jídlo. Listy můžeme také sušit na čaj.

Jak zpracovat kořeny pampelišek

Kořeny na čaj dobýváme v období březen–duben, ještě než začnou rostliny vybíhat do květu nebo potom na podzim po odkvětu, kdy se síla vrací do kořenů. Vyrýváme kořeny mohutnějších rostlin. Kořeny musíme dobře umýt, oloupat, nakrájet na kolečka a asi 12 hodin máčet ve studené vodě, kterou často měníme, abychom z nich vyplavili hořké mléko. Pak je nasekáme v sekáčku (choperu) nebo překrájíme na menší. Kořeny sušíme nebo pražíme. Ze sušených vaříme léčivý čaj, pražené jsou vhodnou náhražkou kávy, protože pražením zesládnou.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více