Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Pampelišková káva je považována za velmi zdravý nápoj, který neobsahuje kofein a má pro nás mnoho zdravotních benefitů. Připravit pampeliškovou kávu - to není nic složitého. Představíme vám jednoduchý postup.
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená dobře očištěné a vylouhované kořeny, které následně upražíme a nakonec umeleme. Vyrýváme větší kořeny brzy na jaře před květem nebo na podzim po odkvětu. Kořeny důkladně omyjeme, můžeme i oloupat, nakrájíme je na kolečka a máčíme v čisté vodě asi 12 hodin, abychom je zbavili hořkosti, vodu 2–3krát vyměníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pražit pampeliškový kořen
Je to snadné a zvládne to každý.
- Kolečka kořenů rozložíme na plech a pražíme v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 15–20 minut.
- Kolečka občas promícháme, aby se pražila rovnoměrně. Pozor na připálení.
- Pražené zchladlé kořeny uzavřeme do sklenice nebo dózy a uložíme v temnu. Doporučuje se k nim přidat oblíbené „sladké“ koření (např. vanilku, kardamom, skořici).
- Menší množství kořenů můžeme pražit i na pánvi při střední teplotě. Kořeny často mícháme.
Kávu pak meleme v mixéru nebo kávomlýnku a připravujeme jako klasickou kávu - to znamená, že ji zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli ustát. Stejně jako do klasické kávy do ní můžeme přidat mléko (i rostlinné) nebo ji přisladit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 4 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Klobásy
Přidáno před 15 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 16 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Komentáře