Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Zdroj: Toprecepty

Pampelišková káva je považována za velmi zdravý nápoj, který neobsahuje kofein a má pro nás mnoho zdravotních benefitů. Připravit pampeliškovou kávu - to není nic složitého. Představíme vám jednoduchý postup.

Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená dobře očištěné a vylouhované kořeny, které následně upražíme a nakonec umeleme. Vyrýváme větší kořeny brzy na jaře před květem nebo na podzim po odkvětu. Kořeny důkladně omyjeme, můžeme i oloupat, nakrájíme je na kolečka a máčíme v čisté vodě asi 12 hodin, abychom je zbavili hořkosti, vodu 2–3krát vyměníme.

Jak pražit pampeliškový kořen

Je to snadné a zvládne to každý.

  • Kolečka kořenů rozložíme na plech a pražíme v troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 15–20 minut.
  • Kolečka občas promícháme, aby se pražila rovnoměrně. Pozor na připálení.
  • Pražené zchladlé kořeny uzavřeme do sklenice nebo dózy a uložíme v temnu. Doporučuje se k nim přidat oblíbené „sladké“ koření (např. vanilku, kardamom, skořici).
  • Menší množství kořenů můžeme pražit i na pánvi při střední teplotě. Kořeny často mícháme.

Kávu pak meleme v mixéru nebo kávomlýnku a připravujeme jako klasickou kávu - to znamená, že ji zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli ustát. Stejně jako do klasické kávy do ní můžeme přidat mléko (i rostlinné) nebo ji přisladit. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více