Už jste ochutnali dýňový koláč? Nenechte si ujít tuto podzimní dobrotu a vyberte si nejlepší z osvědčených receptů
Dýňový koláč je ceněný a žádaný, přesto ho mnozí z nás ještě neznají. Vybrali jsme recepty, podle kterých tuto neobvyklou specialitu s úspěchem vyzkoušíme. Pokud jsme příznivci dýní, nejspíš nám koláč tak zachutná, že se nám dýní pak nebude dostávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké použít na koláč těsto
Máme dvě možnosti - buď bude dýně součástí těsta (podobně jako když pečeme jablečné nebo cuketové moučníky) nebo z ní vytvoříme horní vrstvu, kterou rozložíme na spodní těstovou část. Spodní část v tom případě tvoří obvykle jednoduché křehké nebo linecké těsto, vhodné je i listové těsto.
Dýňové pyré na vrchní část koláče
Z dýňového pyré vytvoříme vrstvu, kterou rozprostřeme na spodní těstovou část:
- Dýni pokrájíme a uvaříme nebo upečeme do změknutí. Určitou část pyré mohou tvořit jablka připravená stejným způsobem.
- Tepelně upravenou dýni necháme vychladnout a rozmixujeme.
- Doplníme ji kořením podle rozpisu jednotlivých receptů (např. citronová šťáva, skořice, vanilkový cukr, mletý zázvor, mletý hřebíček) a podle chuti přisladíme.
- Pro lepší konzistenci a zjemnění se přidávají mléčné výrobky (např. smetana, tvaroh, zakysaná smetana) a vejce.
- Chuť ještě doladí předem namočené rozinky, brusinky a ořechy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 1 hodinou
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 2 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 4 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Komentáře