Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Zdroj: Pixabay

Vařená ovesná kaše nás příjemně zahřeje, zasytí a dodá nám energii do nového dne. Vaříme ji nejčastěji jako zdravou a rychlou snídani, která šetří nejen naše zdraví, ale i peněženku. Obsahuje hodně vlákniny, minerálních látek a vitamínů skupiny B. Na talíři ji ochutíme a doplníme oblíbeným ovocem, ořechy nebo semínky.

Snadná příprava

Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl. Použijeme obyčejné nebo rostlinné. Přidáme špetku soli a přisypeme jemné ovesné vločkyNa 2,5 hrnku tekutiny dáme hrnek suchých ovesných vloček. Zamícháme. Přípravu ještě urychlíme, když použijeme vodu z rychlovarné konvice, kterou ovesné vločky zalijeme. Pro vylepšení chuti můžeme do kaše (vařené ve vodě) přidat sojové mléko v prášku.

Jednoduché vaření

Při vaření krupičné kaše musíme dát pozor, aby se nevytvořily hrudky. Tohle u ovesné kaše nehrozí. Nejprve ji uvedeme do varu při vyšší teplotě plotýnky. Dáme pozor, aby nám nezačala utíkat. Poté ji už vaříme jen na mírno. Můžeme také po chvílích plotýnku vypínat. Kaši občas zamícháme, určitě není nutné nad ní stát a hlídat. Kaše pozvolna zhoustne. Jakmile má tu správnou kašovitou konzistenci, odstavíme ji a můžeme dávat na talíře. Příprava trvá pouze 12 - 15 minut.

Sušené ovoce

Kdo chce, přidá ještě před vařením sušené ovoce, které povaří spolu s kaší. Vhodné jsou švestky, meruňky, jablka, hrušky, rozinky, datle a další druhy. V tom případě kaši po uvaření ještě můžeme rozmixovat, zvlášť pokud je určená pro menší děti. Sušené ovoce kaši nejen ochutí, ale i osladí.

Zdobení na talíři

Při zdobení ovesné kaše máme spoustu možností, ale stačí použít skořici, carob nebo kakao a na oslazení med či sladký sirup. Kdo si nehlídá kalorie, přidá trochu olivového oleje nebo másla. Chutné je kaši posypat semínky - např. konopnými, slunečnicovými nebo chia. Tím zároveň zvýšíme její výživnou hodnotu. Výborné jsou oříšky, které můžeme pomlet nebo alespoň nakrájet nadrobno. Kaši zdobíme čerstvým ovocem, které na ni ozdobně narovnáme.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více