Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajče patří mezi náročnější druhy zeleniny na pěstování. Zahrádkáři musí vyštipovat zálistky a sledovat, aby rostliny netrpěly plísní. Pokud tohle všechno zvládnete, můžete se těšit na červené plody, které budou mít výbornou chuť i vůni, a tu u kupovaných rajčat nenajdete. Navíc budete vědět, že nejsou chemicky ošetřeny.

Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do jejich pěstování na balkonech v truhlících. Rajčata jsou nepochybně nejlepší čerstvá ihned po utržení, pokud se ale dočkáte velké úrody, není nic lepšího, než si rajčata zpracovat i na zimu a využít tak všech jejich benefitů i v chladných měsících. Navíc si díky zavařeným polotovarům nejednou zkrátíte čas přípravy oběda nebo večeře, což jistě oceníte pokud budete mít naspěch.

  1. Jak zavařit rajčata na zimu
  2. Jak dlouho se zavařují rajčata
  3. Jak nejlépe zpracovat rajčata na zimu
  4. Jak zavařit rajčata na omáčku
  5. Jak nejlépe oloupat rajčata
  6. Jak uchovat rajčata bez zavařování
  7. Co udělat s přebytkem rajčat
  8. Jak správně skladovat rajčata
  9. Co udělat z domácích rajčat
  10. Co je to rajčatová passata

1

Jak zavařit rajčata na zimu

Pokud jste si na zahradě vysadili více rajčat, můžete se těšit, že se v létě dočkáte mnoha červených plodů. Pokud nebudete stíhat rajčata jíst čerstvá nebo připravovat na salát, vyzkoušejte jejich přebytky sterilizovat ve vlastní šťávě. Uchováte si tak vůni rajčat i na zimní měsíce, kdy ty kupovaná ztrácejí chuť a vůni. Takto připravená rajčata můžete po otevření zavařovací sklenice použít všude tam, kam běžně používáte rajčata čerstvá.

2

Jak dlouho se zavařují rajčata

Příprava zavařených rajčat je velmi snadná. Postačí vám vybrat si kvalitní zralé plody rajčat, omýt je a vyříznout stopky. Poté rajčata nakrájíte na půlky nebo čtvrtky, naskládáte do čistých sklenic a zavíčkujete. Takto, bez dalších ingrediencí, rajčata zavaříte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.

3

Jak nejlépe zpracovat rajčata na zimu

Způsobů zpracování rajčat na zimu je celá řada. Jak jsme psali výše, můžete si zavařit půlky rajčat v nezměněné podobě nebo si rajčata připravit na omáčku, kterou následně také zavaříte. Dalším oblíbeným zpracováním je příprava domácího kečupu, výroba domácího suga nebo rajského protlaku.

4

Jak zavařit rajčata na omáčku

Rajčatové omáčky jsou velmi oblíbené hlavně v Itálii, ale i u nás si již našly svoje místo. Receptů na ,,červenou omáčku,, je celá řada. Můžete si připravit omáčku např. na těstoviny či pizzu, která je doplněná čerstvými bylinkami nebo česnekem. Její využití oceníte nejenom v zimě, ale při každém rychlém vaření. Taková omáčka lze použít tak, jak je, nebo ji můžete následně doplnit o uzeninu, sýr či kuřecí maso a lahodný oběd bude hned připraven.

5

Jak nejlépe oloupat rajčata

Loupaná rajčata potřebujeme do některých receptů, ve kterých by nám slupky mohly při konzumaci vadit nebo by ani esteticky nebyly v pokrmu žádoucí. Loupání rajčat je rychlá a jednoduchá záležitost. Postačí rajčata omýt, naříznout do křížku z druhé strany než je stopka a blanšírovat. Můžete také rajčata nechat 5 minut v horké vodě stát a poté rychle zchladit. Slupka by poté měla jít snadno sundat.

6

Jak uchovat rajčata bez zavařování

Bez zavařování lze rajčata uchovat mražená nebo sušená. Mražení rajčat je snadné. Pokud je budete chtít využít na omáčku, lečo či při vaření pod maso, můžete je do mrazáku uložit. Pokud chcete, nejprve je oloupejte (ale loupání není nutné) a poté nakrájené na kousky vložte do sáčku vhodného k mražení. Dalším vhodným způsobem je sušení. Využít můžete sušení na přímém slunci, v troubě, ale především a nejlépe v sušičce. Poté lze usušená rajčata naložit do oleje s bylinkami a česnekem a vznikne vám lahodná delikatesa.

7

Co udělat s přebytkem rajčat

Přebytek rajčat jde využít mnoha způsoby, jeden z nejjednodušších je zavaření rajčat ve vlastní šťávě, kde kromě čistých sklenic nepotřebujete žádné další ingredience. Velmi oblíbený je i domácí kečup, který se připravuje z masitých rajčat nebo rajčatový protlak, který můžete poté využít na přípravu rajské omáčky.

8

Jak správně skladovat rajčata

Důležitá rada jak uchovat čerstvě utržená rajčata je nedávat je do chladničky. Rajčata mají rády teplotu nad 10 °C. Při nižších teplotách vydrží sice déle, ale ztrácejí svou typickou chuť a stávají se více moučnatá. Tudíž si na nich už moc nepochutnáte.

9

Co udělat z domácích rajčat

Pokud disponujete větším množstvím zralých masitých rajčat, doporučujeme vám připravit si domácí kečup. Na přípravu budete potřebovat rajčata, jablka, cibuli, ocet a koření. Poté stačí vše pokrájet, vložit do hrnce a nechat vařit tak dlouho, než se z toho stane hustý kečup, který bude plný vitamínů a zároveň nebude obsahovat žádné chemické přísady.

10

Co je to rajčatová passata

Rajčatová passata je základní rajčatová omáčka z pasírovaných rajčat, která je očištěná od slupek a semínek. Pravá passata by neměla obsahovat nic navíc kromě zralých rajčat, maximálně trochu soli. Používá se do těstovin, na pizzu nebo do polévek (tomatové či minestrone).

Rajčatový protlak

Pokud stále zvažujete, jak zpracovat přebytek červených rajčat, vyzkoušejte oblíbený video-recept na rajčatový protlak. Je to velmi jednoduché. Domácí protlak plný rajčatové chuti oceníte hlavně při přípravě domácí rajské polévky či omáčky.

A jakým způsobem zpracujete velkou úrodu rajčat u vás doma? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více