Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalé pracny: Deset odpovědí na nejčastější otázky poradí, jak pracny upéct, vyklopit z formiček, plnit a obalovat
Zdroj: Toprecepty.cz

Pracny, tlapky, medvědí tlapky - tak podobně tomuto voňavému cukroví říkáme. Jde obvykle o kakaové těsto s kořením, pečené v typických formičkách připomínajících tlapku. Ale hezké budou i v jiných formičkách s reliéfem. Při pečení pěkně provoní byt.

Pracny jsou cukroví pečené ve formičkách. Pokud si přejete o pracnách vědět víc, přečtěte si náš další článek.  Nyní přinášíme odpovědi na nejčastější otázky k tomuto oblíbenému cukroví.

1

Co jsou pracny

Pracny mají různé názvy jako pracky, pracičky, tlapky apod. Jde o křehké cukroví pečené ve formičkách, které se po vyklopení a zchladnutí pocukruje nebo obalí v moučkovém cukru s vanilkou.

2

Jak se dělají pracny

Do pracen patří kromě mouky, vejce a cukru ještě obvykle ořechy. Do těsta se často přidává kakao. Typické jsou použitým voňavým kořením - směsí mleté skořice a hřebíčku. Vše smícháme podle receptu, necháme odležet a pak po částech vtlačujeme do formiček, v kterých kousky upečeme. Upečené vyklopíme, můžeme obalit v moučkovém cukru, nebo po vychladnutí pocukrujeme.

3

Jaké ořechy do pracen

Do pracen lze dát jakékoliv ořechy, dokonce i strouhaný kokos. Nejobvyklejší jsou ořechy vlašské nebo lískové.

Tip pro alergiky: opražte nasucho ovesné vločky a namelte je místo ořechů do těsta.

4

Jak plnit pracny

Uždíbneme kousek těsta, můžeme lehce obalit v mouce, a palcem ho mačkáme do formičky tak, abychom vyplnili i okraje, ale asi jen do 2/3 výšky formičky. Těsto při pečení ještě vyskočí. Uprostřed by měla zůstat sníženina, která se pečením vyrovná.  

5

Jak poznat, že jsou pracny hotové

Pracny pečeme při 170-180 °C. Musíme je hlídat, aby se tmavé těsto nepřipálilo. Pracny jsou pečené, když jdou lehce vyklopit z formiček a po rozlomení mají propečený i střed.

6

Jak dlouho vydrží pracny

Pracny, jako i jiné suché cukroví, vydrží v chladnu více než 2 týdny bez ztráty kvality. Pokud jim chcete prodloužit trvanlivost, můžete je zmrazit. V mrazáku mohou být asi půl roku. Rozmrazíme je v pokojové teplotě, budou pak jako čerstvé, možná i lepší.

7

Jak udělat pracny bez formiček

Bohužel bez formiček nelze pracny v tom smyslu vytvořit. Pracny se vyznačují obtisknutým reliéfem od formiček. V nouzi ale může pomoci vidlička obtisknutá do kuličky nebo hrudky syrového těsta. Tvar se tím trochu splácne a výsledek bude pracnu připomínat.

8

Jak a v čem obalovat pracny

Upečené, ale ještě teplé pracny obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Není to však nezbytné, záleží na rodinných zvyklostech. Pracny stačí jen pocukrovat. Nepocukrované pracny lze také dozdobit čokoládovou polevou.

9

Proč mi nejdou vyklopit pracny

Pokud nejdou pracny pořádně vyklopit, pravděpodobně došlo k chybě při zacházení s formičkami. Jak o formičky pečovat, si můžete přečíst v našem článku.

10

Co ještě udělat z těsta na pracny

Těsto na pracny lze také upéct ve formičkách na plněné ořechy nebo košíčky, a po upečení naplnit krémem, nebo košíčky ořechovou náplní.

Na Slovensku se pracnám přezdívá Medvědí tlapky (Medvedie labky). Jejich přípravu ukazuje náš videorecept.

 
Přejeme Vám, aby se vaše pracny nebo tlapky vždy dobře vyklopily a všem chutnaly. Krásné Vánoce!

 

 

 

 

Tento tip je užitečný  (14×)

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílejte s přáteli

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Co na oslavu místo chlebíčků? Vsaďte na rozmanitost a barevnou pestrost pohoštění Hodnocení 261×

Co na oslavu místo chlebíčků? Vsaďte na rozmanitost a barevnou pestrost pohoštění

Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky? Hodnocení 228×

Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného Hodnocení 214×

Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného

Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte Hodnocení 140×

Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte

Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné Hodnocení 387×

Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné

Co připravit dětem na Silvestra? Oblíbené pochutiny kombinujte s ovocem a zeleninou Hodnocení 18×

Co připravit dětem na Silvestra? Oblíbené pochutiny kombinujte s ovocem a zeleninou

Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy Hodnocení 54×

Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy

Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek Hodnocení 177×

Sladké i slané jablečné dobroty - uchování a zpracování jablek

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější Hodnocení 147×

Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější

Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách Hodnocení 82×

Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách

7 častých chyb při přípravě bramboráků: Na co si dát pozor Hodnocení 222×

7 častých chyb při přípravě bramboráků: Na co si dát pozor

Časté chyby při přípravě černé kávy: Poradíme, jak si vychutnat oblíbený nápoj 4 foto Hodnocení 15×

Časté chyby při přípravě černé kávy: Poradíme, jak si vychutnat oblíbený nápoj

Časté chyby při přípravě domácích koblih: 6 rad pro jemné a nadýchané pečivo 4 foto Hodnocení 505×

Časté chyby při přípravě domácích koblih: 6 rad pro jemné a nadýchané pečivo

6 častých chyb při přípravě guláše: Poradíme, na co si dát pozor 5 foto Hodnocení 274×

6 častých chyb při přípravě guláše: Poradíme, na co si dát pozor

Časté chyby při přípravě hamburgerů: Záleží nejen na kvalitních surovinách, ale i na správném pečení Hodnocení

Časté chyby při přípravě hamburgerů: Záleží nejen na kvalitních surovinách, ale i na správném pečení

3 časté chyby při přípravě holandských řízků: Jaké to jsou a jak se jim vyhnout 6 foto Hodnocení

3 časté chyby při přípravě holandských řízků: Jaké to jsou a jak se jim vyhnout

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více