Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kotrč kadeřavý zaujme na první pohled svým vzhledem. Přehlédnout se opravdu nedá. Pokud tuto houbu ale neznáte, možná ji necháte dále růst a nepřidáte do košíku. O hodně se tím připravíte. Oblíbenou dobrotou z kotrče je falešná dršťková polévka - pokud budete mít to štěstí a kotrč najdete, na prvním místě ochutnejte ji.

Kotrč kadeřavý je vskutku raritou, která zaujme na první pohled. Pokud kotrč najdete, zapamatujte si místo, kde rostl. Možná se příští rok znovu podaří. Plodnice mají kulovitý tvar, trochu připomínající vzhledem i barvou květák nebo mořský korál. Jejich velikost obvykle dosahuje 10–30 cm, ale vzácně můžete najít i větší. Jisté je, že v košíku zaberou dost místa. Z kotrče si můžete připravit sami něco dobrého nebo ho jako vzácnost nabídnout do některé restaurace a těšit se na odměnu.

Jak očistit a zpracovat kotrč

Při prvním zpracování se vám budou hodit naše rady, ale příště to již zvládnete sami.

  • Kotrče jsou jedlé houby, které se nedají zaměnit s ničím nejedlým. Sbíráme kotrč kadeřavý, který roste od léta až do podzimu především v jehličnatých, ale i smíšených lesích. Cizopasí na borovicích, proto ho najdete vždy v jejich blízkosti.
  • Kotrč v lese opatrně odřízněte a uložte do košíku. Houby bývají zdravé, nejsou červivé, ale někdy můžete potkat starší exempláře, které již ztrácí na kvalitě. Nejchutnější jsou mladé a světlé, starší začínají hnědnout.
  • Doma kotrč buď hned zpracujte nebo do zpracování uložte v chladnu. Když ho dáte do misky s vodou, můžete si postupně odebírat části podle potřeby. Kotrč vydrží asi týden.
  • Kotrč je potřeba před vařením nejprve dobře očistit - tato část přípravy je nejpracnější. I když není červivý, v jeho záhybech se schovává různý hmyz, drobní broučci a mravenci. Nejjednodušší je ještě venku na zahradě kotrč rozdělit na části a nechat hmyz, aby se rozutíkal. 
  • Rozdělený kotrč promyjte pod tekoucí chladnou vodou. Pokud jste z houby nenechali utéct hmyz venku, raději zpočátku proplachujte v míse a vodu z ní vylijte ven. Je potřeba očistit všechny záhyby, a to nejen od hmyzu, ale i od zeminy a jehliček. Na pomoc si můžete vzít zubní kartáček.
  • Dobře propranou houbu nechte okapat a pak použijte do výtečných jídel. Z kotrče se často připravuje falešná dršťková polévka nebo guláš. Kotrč podušený na cibulce lze ale použít i např. do pomazánek, karbanátků a řady dalších jídel. Pokud máte rádi guláš nebo polévku z hlívy ústřičné, tak podle stejného receptu uvařte obdobný pokrm i z kotrče kadeřavého, pochutnáte si.

Jak uvařit falešnou dršťkovou polévku z kotrče

Použití kotrče kadeřavého je obdobné jako použití hlívy ústřičné, václavek nebo bedel. Kotrčové polévky i guláše barvou a chutí připomínají ty z hovězích drštěk (části žaludků), ale nadchnou i vegetariány. Snadno je připravíte podle různých receptů z našeho receptáře. Jeden z nich vám představíme:

  1. Na 4 porce podle našeho receptu potřebujete 400 g kotrče, 2 lžíce tuku, 1 cibuli, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetku mleté papriky pálivé, 1,25 l vody, 1–2 lžíce hladké mouky, máslo, 2–3 stroužky česneku, majoránku, pepř, drcený kmín, sůl.
  2. Kotrč důkladně očistěte a nakrájejte na hrubší nudličky. Nekrájejte příliš nadrobno, aby si houba zachovala konzistenci a strukturu. 
  3. Na tuku zpěňte cibuli, zasypte ji paprikou a přidejte kotrč.
  4. Zalijte horkou vodou (nebo vývarem) a duste asi 30 minut do změknutí.
  5. Polévku zahustěte jíškou (z mouky a másla), ale ne příliš, měla by zůstat řidší.
  6. Dochuťte kořením, rozmačkaným česnekem a solí. Rozdrcenou majoránku přidejte až po vypnutí plotýnky.
  7. Výtečnou polévku na talíři ozdobte naťovou petrželípodávejte s pečivem. Pokrm výborně zasytí a nic dalšího k vydatnému jídlu není potřeba.
  8. Tip: Pro změnu přidejte hned na začátku vaření k cibulce nakrájenou červenou papriku (kapii) a část cibule (nebo všechnu) vyměňte za pórek.

Na závěr pro vás máme recept na falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné. Postup je obdobný, proto jej doporučujeme zhlédnout ještě před vařením z kotrče.

Jaké zkušenosti se zpracováním kotrče kadeřavého máte vy? A podařilo se vám už někdy tuto vzácnou houbu najít? Budeme rádi za vaše rady i postřehy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více