Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na vegetariánské grilování: Vyberte si z oblíbených dobrot pro příjemné posezení s přáteli
Zdroj: Pixabay, Rita, Mike Schonhoff, Alexander Fox

Nastávající grilovací sezóna nás vybízí k zamyšlení, co chutného a zajímavého připravíme pro svou rodinu a přátele. Nechte se inspirovat nejoblíbenějšími vegetariánskými recepty na grilovaná jídla, která jsou sama o sobě dostatečná a zasytí nás, nebo mohou doplnit a zpestřit grilování masa.

Nejprve je potřeba připravit dostatečné množství zeleniny, která se hodí na grilování, a nachystat k ní vynikající marinády. Pro grilování použijeme papriku, cuketu, dýni, lilek, kukuřici, batáty, brambory, celer, cibuli, žampiony, hlívu, chřest či červenou řepu. Nezapomeňte ani na oblíbené sýry jako je hermelín, balkánský sýr, kozí sýry či sýr Halloumi.

  1. Grilované závitky z cukety s Cottage
  2. Grilované marinované žampiony
  3. Grilovaný Hermelín
  4. Grilovaná jablka s nivou a ořechy
  5. Grilované marinované cukety
  6. Marinovaný grilovaný lilek
  7. Grilovaná tortilla se sýrem

1. místo

Grilované závitky z plátků cukety připomínají jednohubky a dají se použít jako občerstvení pro návštěvu, nebo podávat s pečivem jako lehká letní večeře. Plátky cukety plníme směsí z bazalky, česneku, sušených rajčat a sýru Cottage. Poté je dáme na 5 až 7 minut grilovat. 

2. místo

Grilovaná pochoutka pro milovníky hub v podobě žampionů jistě brzy zmizí z talířů. Žampiony opečeme na grilu či pánvi, poté je ještě horké zalijeme marinádou s feferonkami, česnekem, bazalkou a šťávou z limetky.

3. místo

Mezi vegetariánskými grilovanými dobrotami nemůže chybět grilovaný sýr, především hermelín si získává čím dál větší oblíbenost. Sýr obalíme ve směsi oleje a grilovacího koření, poté dobře zabalíme do alobalu, ve kterém ho i grilujeme. K dochucení využijeme např. švestkovou nebo brusinkovou omáčku.

4. místo

Další zajímavou možností je grilování, do kterého použijeme dokonce ovoce, a to konkrétně jablka. Grilujeme je krátce, aby zůstala ještě pevná, a na talíři je posypeme strouhanou Nivou, nasekanými ořechy, pepřem, a zakápneme chilli omáčkou. 

5. místo

Cuketa se nejen dobře griluje, ale také je po většinu grilovací sezóny dobře dostupnou surovinou díky své úrodnosti. V tomto případě nakrájenou cuketu nejlépe den předem namočíme do marinády a následující den grilujeme. 

6. místo

Grilovat můžeme nejen známou cuketu, ale také méně rozšířený lilek. Ten nakrájíme, zlehka potřeme olejem a opečeme na grilu. Ještě horké plátky lilku potřeme marinádou a můžeme ihned podávat nebo uschovat do lednice pro pozdější čas.

7. místo

Grilovanou tortillu se sýrem použijeme jako přílohu ke grilované zelenině, zeleninovému salátu nebo jako svačinu na výlet. Tortilly plníme nastrouhaným sýrem, kečupem, bylinkami a kořením. Po naplnění je  dozlatova grilujeme.

Ke grilovaným jídlům se hodí na stůl doplnit čerstvé pečivo a syrovou zeleninu, případně zeleninový salát. V následujícím videu můžete zhlédnout postup pro přípravu oblíbeného šopského salátu a podle něj si ho připravit i doma.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více