Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná dršťková z kotrče: Příprava je jednoduchá, chuť fantastická a náklady téměř nulové
Zdroj: Toprecepty

Přinesli jste si z lesa zajímavou kadeřavou houbu nesoucí název kotrč? Narazit na ni je v současnosti poměrně vzácnost a pokud byste ji chtěli prodat, poměrně byste si vydělali. Když už jste ale měli to štěstí, je lepší si z ní rovnou něco uvařit. Taková dršťková je z této houby nepřekonatelná.

Nejchutnější jsou mladší kotrče

Kotrč kadeřavý patří mezi chorošovité a také velmi vzácné houby. Odborníci jej považují za jednu z nejchutnějších hub a dokonce i za nejcennější hned po lanýžích. Tato zajímavá houba je specifická už svým vzhledem. Vypadá spíš jako korály nebo mořské houby, což je i jednou z mnoha jejích předností. Nemůžete ji totiž zaměnit za žádnou jinou houbu, která by mohla být třeba nejedlá. Barva kotrče je žlutobílá, postupem času však houba hnědne. Okraje kotrče vždy bývají o trochu tmavší než střed. Mladší houby jsou nejchutnější. Výhodou kotrče je, že nečerviví a nemá tendenci se rychle kazit, v lednici vám proto vydrží až týden.

Kam vyrazit pro kotrč

Na kotrč v lese narazíte od července do října, někdy až do listopadu. Pátrat po něm můžete v borovicových lesích, parazituje totiž většinou na kořenech borovic, případně roste ze země na již rozloženém dřevu nebo na pařezech. Obvykle roste vždy na stejném místě, pokud se vám tedy poštěstí kotrč najít, místo si zapamatujte a můžete pro něj za rok vyrazit znova.

V lese jej rozhodně nepřehlédnete. Houba mívá minimálně kolem 20 cm,  často ale dorůstá velikosti až 40 cm v průměru. Takový kotrč pak váží i několik kilogramů a jeho cena (pokud byste jej chtěli prodat třeba do nějaké restaurace) se může vyšplhat až přes tisíc korun. Kotrč je totiž velice chutná houba a kuchaři velmi vyhledávaná. Jeho chuť je lehce kořeněná a trochu připomíná lískové oříšky. Zajímavá je i jeho konzistence – je totiž křehký, křupavý a trochu chrupavčitý.

Jak očistit kotrč?

Kotrč se dá připravit na mnoho způsobů. Je z něj vynikající guláš, dá se nakládat do octa, smažit v těstíčku, může nahradit maso v čínských specialitách, nejčastěji se z něj ale připravuje falešná dršťková. Svou strukturou se do ní kotrč výborně hodí, neboť nakrájený tak trochu připomíná dršťky, polévce navíc dodá další chutě.

Příprava této polévky je snadná, nejtěžší v celém procesu je právě očistit kotrč. Díky členitosti houby mezi jednotlivé lupénkovité větvičky často zapadá jehličí, písek a také tam zalézají různí broučci. Nejlepší je proto kotrč ponořit do vody, aby se z něj vyplavily všechny nečistoty. Můžete jej i propláchnout pod tekoucí vodou, třeba pod sprchou, a na pomoc si vzít při čištění kartáček na zuby. Jen postupujte opatrně, houba je velmi křehká, tak ať se zbytečně nepoláme.

Dršťkovku z kotrče vylepší uzená paprika

Pokud máte kotrč učištěný, je příprava samotné polévky hračka a nijak se neliší od vaření klasické dršťkovky. Nejprve se klasicky osmahne na tuku najemno nakrájená cibulka, přidá se k ní mletá paprika (sladká nebo pálivá) a kmín a vše se zapráší lehce moukou. Pak už jen stačí do hrnce přilít vývar a přidat do něj kotrč pokrájený na kousky. Houbu je třeba vařit asi 20 minut, aby dostatečně změkla. Hotová polévka se nakonec už jen dochutí prolisovaným česnekem a také majoránkou, aby chutnala jako pravá dršťková.

Pokud si chcete opravdu pochutnat, vřele doporučujeme udělat základ na sádle. Chuť polévky je pak mnohem výraznější. Místo klasické papriky můžete použít papriky uzenou. I ta dodá polévce mnohem zajímavější  a intenzívnější chuť. Hotovou dršťkovku podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.

Náš tip: Známá je i polévka z hlívy ústřičné. Zkuste ji podle našeho videa: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více